URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2018, 15:43

Frate cu hoţii de lemne: Un pădurar, cercetat pentru dispariţia a 800 de copaci din pădurea Primăriei Sânicolau Român

Frate cu hoţii de lemne: Un pădurar, cercetat pentru dispariţia a 800 de copaci din pădurea Primăriei Sânicolau Român foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean de 26 ani, pădurar, este anchetat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) Bihor pentru gestiune frauduloasă, după ce a fost găsit cu aproape 800 de arbori lipsă în gestiune.

Informaţia a fost făcută publică, marţi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, reprezentanţii instituţiei refuzând însă să furnizeze identitatea inculpatului ori măcar localitatea de domiciliu a acestuia, sub pretextul că individul "ar putea fi identificat", iar ei se simt datori să-i protejeze identitatea, pentru respectarea prezumţiei nevinovăţie, chit că au cerut Parchetului trimiterea lui în judecată.

Prezumţia de hoţie

Ce a făcut "protejatul" poliţiştilor? Potrivit aceluiaşi comunicat, în perioada august 2015 - februarie 2016, în calitate de pădurar, având în gestiune un canton silvic, pădurarul ar fi administrat defectuos unitatea de pădure din gestiune, în care au fost găsite 769 cioate rămase în urma unor tăieri ilegale, în volum de 286,758 metri cubi de material lemnos. Pe româneşte, a închis ochii la un adevărat jaf care se comitea în pădurile pe care le avea în grijă.

BIHOREANUL a aflat că pe "fratele" hoţilor de lemne îl cheamă Florin Bârda şi a lucrat la cantonul Gepiu aparţinând Ocolului silvic privat Brătcuţa. Pădurea din care s-au defrişat ilegal sutele de arbori aparţine comunei Sânicolau Român, paguba cauzată fiind stabilită la suma de 73.863,54 lei.

"Avem o suprafaţă de 227 hectare de pădure administrată de Ocolul privat Brătcuţa. Şeful Ocolului s-a ocupat de tot, el l-a prins şi tot el a făcut plângere penală pe numele pădurarului", a declarat primarul comunei, Dumitru Munge.

Pe sub nasul poliţiştilor

Furturile au fost descoperite în noiembrie 2016, după cum spune Florian Gaje, şeful Ocolului Brătcuţa. "Pădurarul a mai avut ceva probleme şi îi imputasem o pagubă, dar nu s-a oprit. Aveam informaţii că se duc lemne din pădure şi am cerut să fie supravegheat şi să i se facă un control de fond. Lucra noaptea şi dimineaţa, cu ţiganii. Luau lemnele din pădure, ba se mai duceau şi cu camioane. Ca să şteargă urmele, îi punea pe ţigani să scoată rădăcinile din pământ, ori să le acopere cu pământ. Pădurea e lângă Bicaciu şi se fura zilnic, sub nasul poliţiştilor din zonă, care n-au văzut nimic, niciodată", spune Gaje. 

Plângerea pe numele pădurarului a fost depusă în urmă cu doi ani, după controlul de fond, iar ancheta a început la Compartimentul Delicte Silvice din Inspectoratul de Poliţie Bihor, de unde, apoi, a fost transferată la SICE.

N-are bunuri

"Până la domnul Bârda, n-am avut un asemenea caz şi am tot insistat la Poliţie, i-am zorit să termine ancheta, că se tot tărăgăna, iar eu trebuie să deschid proces împotriva lui Bârda, să recuperez paguba", a mai declarat şeful Ocolului, deloc optimist. Nu de alta dar, zice tot el, tânărul n-are bunuri pe numele lui. "Dacă nu am cum, să-l trimită la închisoare", a mai spus Gaje.

Până atunci, însă, mai are de aşteptat, căci ancheta a fost finalizată doar la Poliţie, dosarul fiind înaintat unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a celui în cauză.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON