URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2012, 21:30

Fostul subprefect Sorin Buhaş, acuzat şi el de incompatibilitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL-istul Sorin Buhaş, fost subprefect de Bihor, este acuzat de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate, care îi impută că, timp de mai bine de un an, în 2009 şi 2010, a ocupat în acelaşi timp şi funcţia de şef al Direcţiei de Sport dar şi funcţia de consilier local al comunei Oşorhei.

Potrivit unui comunicat afişat vineri pe siteul Agenţiei, evaluările au demarat în urmă cu doi ani, pe 17 noiembrie 2010, şi au scos la iveală faptul că "în perioada 23.05.2009 - 09.08.2010, a deţinut, simultan, atât funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Oşorhei (Judeţul Bihor), cât şi funcţia de director coordonator în cadrul Direcţiei pentru Sport a Judeţului Bihor".

Documentul reţine că Buhaş, care a fost numit şef al Direcţiei de Sport în 23 mai 2009, în vreme ce mandatul său de ales local la Oşorhei a fost validat pe 18 iunie 2008, a încălcat Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. "Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, (...) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice", arată ANI care citează pasajul de lege încălcat.

Interesant este că, deşi cercetarea a fost demarată încă din 2010, aşa zisa incompatibilitate a fost făcută publică abia vineri, coincidenţă sau nu, chiar în ziua în care s-a dat startul campaniei electorale.

Contactat de BIHOREANUL, Sorin Buhaş a declarat că acuzaţiile ANI sunt nefondate deoarece când a fost director coordonator la Direcţia pentru Sport a Judeţului "nu eram funcţionar public, ci eram angajat ca personal contractual". "Abia în 4 septembrie 2010, când funcţia de director coordonator a fost desfiinţată şi s-au comasat Direcţia de Sport cu cea de Tineret, iar funcţia a devenit director cu statut de funcţionat public, am depus jurământul de funcţionar public. În aceeaşi zi am şi demisionat din calitatea de consilier local de la Oşorhei, deşi, legal, aveam la dispoziţie 30 de zile să ies din staera de incompatibilitate", a declarat Buhaş.

Întrebat de ce crede că povestea a ieşit la iveală abia acum, PDL-istul a menţionat că habar nu are, cu atât mai mult că nu candidează la alegerile parlamentare. "Azi, când am aflat, am şi contestat decizia în contenciosul administrativ. Sunt conştient că procesul va dura 2-3 ani, dar asta e", a spus Buhaş, precizând că ANI nu i-a adus la cunoştinţă întocmirea raportului final, care l-a declarat incompatibil, ci a aflat din presă.

Pe de altă parte, ANI notează în comunicat că Buhaş a fost înştiinţat cu privire la cercetarea lui şi despre elementele descoperite încă din 2010, afirmând că pe 9 mai 2012 a şi depus un punct de vedere. Nu a menţionat, însă, care a fost acesta.

Dacă va fi găsit vinovat, Buhaş riscă interdicţia de "a mai exercita o funcţie sau demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Trei puţe şi şase ţâţe !?!
Ce nu a aflat încă ANI pentru că abia la anul se prelucrează ultimele date din declaraţiile de avere şi de interese, e faptul că Buhaş a fost suspendat temporar din calitatea de şef de deconcentrată pe perioada în care a fost subprefect. Adică exact cazul lui Mocan, tot de la PDL, care nu a fost validat consilier judeţean tocmai pentru o asemenea manevră. Aşadar Buhaş a fost, în acelaşi moment, director executiv la stat, consilier comunal şi subprefect. Nu că ar fi fost mult ca bani, ci doar ca nivel de competenţă.
Postat 10 Noiembrie 2012, 12:37 de ABLE
Mare e grădina domnului !?!
Cam cât de prost a putut să fie finul lui Ghilea, pentru a fi şi consilier de comună şi şef de deconcentrată în acelaşi timp, crezând că naşul o să-l acopere până la capăt. Acum o să apară totodată şi incompatibilitatea fostului prefect care, în perioada în care era reprezentant al lui Boc în teritoriu era şi administrator-acţionar (pe hârtii fiind suspendat teoretic), la 4 firme de construcţii care trăiau şi pe bani publici printre altele. Iar ca Buhaş şi Ghilea mai sunt PDL-işti destui care erau şi funcţionari publici şi patroni de firme mici şi mititele.
Postat 10 Noiembrie 2012, 12:31 de LIFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON