URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2019, 16:14

Fostul şef DGASPC, Călin Puia, susţine că a fost trimis în judecată din cauza unui protocol dubios între Parchet şi un ONG. Plus mesaj pentru Mang şi Pasztor: Vă am în cătare!

La o săptămână după ce vicepreşedintele PSD-ist al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a dezvăluit la postul Digi 24 Oradea că directorul suspendat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, PNL-istul Călin Puia, are un dosar penal pentru care a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2016, deci nu mai poate exercita calitatea de funcţionar public, acesta a transmis un comunicat de presă în care se pretinde nevinovat. Puia susţine că trimiterea sa în judecată este rezultatul unei presiuni exercitate de un ONG în baza unui protocol de colaborare cu Parchetul General şi, totodată, îi transmite lui Mang că "ce semeni aia culegi", iar preşedintelui CJ, UDMR-istul Pasztor Sandor, că "ce semeni aia vei mânca".

Inculpare tăinuită

Joia trecută, în emisiunea "Vocile Bihorului" de la Digi 24 Oradea, Ioan Mang a afirmat că abia în acest an a aflat că Puia a fost trimis în judecată de Parchetul Oradea în 12 decembrie 2016, moment la care şeful DGASPC trebuia suspendat automat din funcţie, în baza Legii privind statutul funcţionarului public, ceea ce nu s-a întâmplat deoarece nici Parchetul şi nici Serviciul Juridic al DGASPC nu au comunicat acest lucru Consiliului Judeţean. "Ca urmare, doi ani de zile a semnat acte şi a luat banii, a luat salariu, neavând dreptul conform legii", a spus Mang.

Conform portalului Tribunalului Bihor, dosarul lui Puia se află în camera preliminară, judecata lui Puia urmând să înceapă "sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare (…) şi infracţiunii de abuz în serviciu".

Procesul are în vedere numeroase abuzuri relatate la acea vreme de BIHOREANUL, consemnate la Centrul de Plasament pentru Copii din strada Traian Lalescu din Oradea, unde în 2013 un ONG din Bucureşti, Centrul pentru Resurse Juridice, arătase că minorii erau agresaţi fizic şi emoţional de către educatori, supraveghetori şi pedagogi, fiind bătuţi, închişi noaptea în dormitoare şi obligaţi să-şi facă nevoile în găleţi, iar un minor cu dizabilităţi psihice a fost violat fără ca angajaţii să intervină şi apoi să-l mute, în siguranţă, într-un alt centru.

La acea vreme, BIHOREANUL relata că directorul DGASPC, Călin Puia, a refuzat să-i dea pe angajaţii Centrului pe mâna procurorilor, făcând acest lucru doar după ce preşedintele CJ de atunci, Cornel Popa, a iniţiat o Hotărâre a Consiliului Judeţean în acest sens.

Denunţ de nevoie

Într-un comunicat remis miercuri presei locale, Călin Puia, suspendat din funcţie printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean adoptată săptămâna trecută, după ce anul trecut fusese vizat şi de alte decizii similare, afirmă că a procedat corect în urmă cu cinci ani. El spune că a fost cercetat de Parchetul Oradea şi procurorii l-au considerat nevinovat, dar că ulterior anchetarea şi apoi trimiterea sa în judecată s-ar fi făcut din cauza insistenţelor CRJ, organizaţie pe care o acuză că ar fi manipulată de UDMR şi care are un protocol de colaborare cu Parchetul General. De asemenea, Puia acuză şi faptul că fostul său adjunct de la DGASPC, UDMR-istul Szarka Arpad, nu a fost pus sub inculpare, deşi el era cel direct răspunzător de activitatea centrelor de plasament.

Potrivit comunicatului lui Puia, în 2013 a trimis corpul de control al DGASPC la Centrul de Plasament de pe strada Lalescu, constatându-se "suspiciunea unor posibile abuzuri" asupra minorilor, motiv pentru care a dispus înfiinţarea unei comisii de disciplină care să verifice angajaţii, totodată cerând "un punct de vedere de la Ministerul Muncii", care i-a comunicat că poate face un denunţ penal împotriva pedagogilor numai "dacă există probe temeinice şi nu doar suspiciuni" cu privire la angajaţi.

Puia adaugă că, după ce comisia de disciplină nu a confirmat niciun fel de abuzuri în orfelinat, lucru întărit şi de Poliţie, în baza unor rapoarte psihologice şi de medicină legală, în noiembrie 2013 a depus totuşi un denunţ penal împotriva angajaţilor la Parchetul Oradea, deoarece "acest lucru a fost cerut de Consiliul Judeţean, care a ales să nu ţină cont de concluziile controlului intern pe care DGASPC îl efectuase".

Protecţie UDMR

Puia precizează că Parchetul Oradea a clasat dosarul în octombrie 2014, iar CRJ a contestat Ordonanţa procurorului de caz, inclusiv la Judecătoria Oradea. "Până la acest moment, Puia Lucian Călin a avut calitate de denunţător şi nu i s-a reţinut nici o culpă", spune fostul director, adăugând însă că ulterior s-a întâmplat "ceva absolut ciudat şi, zic eu, nelegal", în sensul că dosarul a fost mutat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu care ONG-ul avea un protocol de colaborare, şi care a retrimis dosarul la Oradea, "cu ordine clare şi precise", astfel încât din denunţător a devenit învinuit.

Despre ONG, Puia afirmă în comunicat că ar fi controlat "prin interpuşi" de către fosta viceprimăriţă şi actuala deputată UDMR Biro Rozalia, neaducând niciun argument în afara faptului că aceasta a însoţit reprezentanţii CRJ atunci când s-au deplasat la Centrul de Plasament pentru a verifica abuzurile reclamate în 2013. "Unde mai este legea dacă un ONG de partid ajunge să fie procuror şi judecător cu acte în regulă?", se întreabă, retoric, Puia.

În schimb, este pertinentă observaţia sa că fostul adjunct de la DGASPC, Szarka Arpad, "nici nu apare între învinuiţii din dosar", cu toate că era directorul responsabil de serviciile sociale, "adică primul răspunzător conform organigramei şi fişei postului".

Nevinovat, dar inculpat

În continuare, Puia a spus că după ce i s-a stabilit calitatea de învinuit a cerut procurorului de caz să fie audiat, ceea ce nu s-a întâmplat, motiv pentru care consideră că i-a fost încălcat dreptul la apărare şi, cu toate acestea, după două săptămâni "m-am trezit trimis în judecată într-un timp record".

Din acest motiv, arată fostul director, a contestat măsura, iar Judecătoria Oradea i-a dat dreptate anul trecut, considerând nelegală inculparea sa, dar ulterior Tribunalul Bihor a "întors" decizia, fără a-i comunica minuta penală, deşi îl privea direct, documentul ajungând, în schimb, la Consiliul Judeţean la începutul acestui an.

"Pot să vă spun cu siguranţă că nu mă fac vinovat de nimic şi mă consider victima unui abuz, iar toate aceste acuzaţii vor fi demontate în instanţă, iar ciracii UDMR vor ajunge să răspundă ei pentru toate abuzurile săvârşite şi toţi ceilalţi implicaţi  pentru imixtiune în actul de justiţie", ameninţă Puia.

În comunicatul său, însă, Călin Puia nu lămurește cum a fost posibil ca trimiterea sa în judecată să nu fie adusă la cunoștința Consiliului Județean – de însuși Puia sau de Serviciul Juridic al DGASPC - timp de mai bine de doi ani de zile. Căci, deși a fost contestată, trimiterea în judecată s-a înregistrat în decembrie 2016, iar legea funcționarilor publici arată clar faptul că în aceste situații intervine suspendarea din funcție. 

"Cătare plină"

Pe de altă parte, fostul director îi "aminteşte" vicepreşedintelui CJ Ioan Mang că "nu are calitatea" de a-i da "lecţii de moralitate", deoarece este un plagiator, iar foşti colaboratori din PSD Bihor, precum fostul trezorier Dan Ardelean şi fostul secretar al organizaţiei, Ana Maria Tiron, "i-au demascat ilegalităţile comise, rămase fără rezolvare până în prezent".

Puia sugerează că Mang i-ar fi oferit posibilitatea să facă parte "din Marea Frăţie" (fără a specifica dacă se referă la masonerie sau, mai concret, la derularea împreună a unor "trânteli" pe banii DGASPC Bihor), ceea ce el a refuzat, iar într-un Post Scriptum îi transmite acestuia eliptic: "Dragă Nelu, să nu uiţi că ce semeni aia culegi!".

Tot în Post Scriptum, Puia i se adresează şi preşedintelui Pasztor Sandor, care împărtăşeşte acelaşi hobby al vânătorii, transmiţându-i în jargonul folosit de vânători mesajul că îl are în atenţie pentru repetatele încercări anterioare de a-l da jos din funcţie prin Hotărâri ale Consiliului Judeţean: "Kedves Sany, nu ţi-a reuşit cu HCJ-urile nelegale şi i-ai pasat treaba lui Nelu. Să ştii că rămâne valabilă afirmaţia pentru Nelu, ce ai semănat, aia vei mânca. Cătare plină, că a mea sigur e!".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prostalău până la capăt ...
... fără nimic în cap. Numai bun de fezandat ... cum îi stă bine unui liberal "cinstit" !?!
Postat 17 Ianuarie 2019, 18:26 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON