URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2017, 09:33

Fostul șef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Bihor, Florian Sîrca, urmărit penal pentru corupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia (SICE) Bihor, comisarul șef Florian Sîrca, pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații în formă continuată (2 infracțiuni), într-un dosar în care e anchetat și un cunoscut om de afaceri arădean, Octavian Iovănuț, ajuns milionar din afaceri cu fier vechi și acuzat acum de dare de mită şi spălare de bani.

Protecţie contra chirie

Potrivit procurorilor DNA, una din firmele lui Iovănuț, Metalcomp SRL, care din 2012 are un punct de lucru deschis și în Oradea, ar fi beneficiat de protecția fostului şef al SICE Bihor, protecția constând în "neefectuarea, de către lucrătorii din cadrul serviciului respectiv, controale tematice la punctele de lucru din Oradea ale societății, avertizarea din timp despre controalele efectuate de alte instituţii împreună cu SICE., instrumentarea favorabilă a eventualelor dosare penale, divulgarea unor date sau informații nedestinate publicității cu privire la implicarea societății în activități nelegale". Astfel, zice DNA, singurul dosar penal în care firma lui Iovănuț a fost anchetat pentru evaziune fiscală de polițiștii SICE Bihor a fost clasat și, pe de altă parte, societatea a fost omisă din lista celor verificate în cadrul acțiunilor de control organizate periodic de polițiștii antifraudă, în perioada în care serviciul era condus de Sîrca.

În schimbul ajutorului, Iovănuț și-ar fi arătat recunoștința plătindu-i suma totală de 226.000 lei, disimulată în plata unei chirii lunare pentru un teren de 3.500 mp închiriat de la socrul ofițerului. Conform DNA, firma arădeanul a achitat lunar, în perioada 2012 -2015, circa 7.000 lei chirie, în condițiile în care, conform DNA, în zona respectivă - pe strada Santăului - suprafețe similare se închiriau cu 100 euro/lună. 

În plus, arădeanul a betonat întreaga suprafață și a împrejmuit-o, fără să solicite restituirea investiției nici când a decis să închidă punctul de lucru, terenul fiind ulterior vândut.

O altă acuză adusă de procurorii DNA fosului șef al SICE Bihor este faptul că, în perioada 2014 – 2016, Sîrca nu a menționat în declarațiile de avere și de interese faptul că, în iulie 2013, a cumpărat un autoturism care a fost înmatriculat de societatea unde lucra soția acestuia, chiar dacă autoturismul respectiv a fost folosit de acesta respectiv că, la fel ca și fostul șef al Inspectoratului de Poliție Bihor, chestorul Liviu Popa, a omis să menționeze în declarațiile de interese din 2015 și 2016 apartenența la Masonerie, deși fusese primit în noiembrie 2014 ca ucenic în cadrul Lojei Țării Crișurilor 162.

Căutat de BIHOREANUL pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la acuzațiile procurorilor DNA Oradea, Florian Sîrca nu a dorit să facă nicio declarație. De altfel, ofițerul a uzat până acum de dreptul la tăcere și în fața anchetatorilor săi.

Mason... până la capăt

După cum se știe, procurorii DNA şi ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor au descins pe 25 mai în percheziţii la locuinţa fostului şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor din Poliţia Bihor, apropiat al fostului şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, și care şi-a dat demisia din Poliţie în septembrie anul trecut, imediat după ce s-a aflat că fostul şef de inspectorat este anchetat DNA.

Într-un mesaj postat atunci pe forumul BIHOREANULUI, a cărui autenticitate a confirmat-o, Florian Sîrca susţinea că, în perioada în care a coordonat Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, ar fi fost o ţintă precisă, atât el cât şi familia sa, acesta fiind şi motivul demisiei sale din Poliţie.

Tot atunci, fostul şef al SICE Bihor a dezvăluit şi faptul că a fost mason, la fel ca şi Liviu Popa, chestiune pe care le-a spus-o colegilor abia când a plecat din Poliţie, „pentru a nu le fi perturbată în niciun fel activitatea profesională”. După cum se ştie, nedeclararea apartenenţei la Masonerie, în declaraţiile de interese, a fost considerată fals în declaraţii de către DNA şi a fost imputată atât fostului şef al Poliţiei Bihor, cât şi judecătorului Ovidiu Galea, suspendat din funcţie.

Tot din acelaşi motiv, spune Sîrca, nu le-a spus foştilor săi colegi că socrul său deţine un teren în Oradea pe care l-ar fi închiriat unei firme din alt judeţ, referindu-se la terenul pentru care, acum, este anchetat penal. 

Citiți mesajul întreg lăsat BIHOREANULUI de fostul șef al SICE Bihor, Florian Sîrca, dar și despre alte bănuieli care au planat asupra sa, clasate în final de procurorii DNA Oradea în articolul: Percheziții DNA la Florian Sîrca, fostul șef al Serviciului Antifraudă din Poliţia Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lent dar sigur ... cad popicele de pe "pista" lui Blaga !?!
Liviu Popa ... Florian Sirca ... Micula Brothers ... cei trei judecatori de la Curtea de Apel Oradea (!?!), aflati toti in vizorul structurii centrale DNA pentru tot felul de matrapazlacuri ... si, nu chiar ultimul pe lista bihoreana, Bolojan Ilie Gavril, complicele "celor de mai sus", vorba lui Coldea din interviul "verbal" dat unei publicatii scrise corect gramatical.
Postat 20 Septembrie 2017, 20:16 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON