URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2019, 14:24

Fostul şef al DNA Oradea, despre achitările în dosarul „Liviu Popa”: „Nu întotdeauna adevărul judiciar corespunde cu realitatea”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un drept la replică transmis marţi  BIHOREANULUI, procurorul Ciprian Man, fostul şef al DNA Oradea şi principalul artizan al dosarului fostului șef al Poliției Bihor, Liviu Popa, finalizat săptămâna trecută la Înalta Curte cu soluţii de achitare pe linie, susţine că procesul a fost pierdut din cauza faptului că Secţia Specială nu a formulat apel şi cere publicarea întregului dosar, pentru a se constata că „nu în toate situațiile adevărul judiciar, stabilit de instanță, corespunde cu realitatea”.

Vinovată: Secţia Specială

„Înalta Curte de Casație și Justiție nu a judecat pe fond apelul declarat de Ministerul Public, acesta fiind respins ca inadmisibil pentru că Secția Specială, sub conducerea de la acel moment formată din procurorii Gheorghe Stan și Adina Florea, nu a înțeles să formuleze apel în cauză. Calea de atac a fost declarată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, care a apreciat hotărârea de achitare a inculpaților ca fiind netemeinică”, arată Man.

Cu alte cuvinte, Secţia Specială de investigare a infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în vreme ce acest proces se afla pe rol, şi care ar fi fost competentă să atace prima sentinţă, de la Timişoara, din pricină că în cauză se afla şi un judecător, Ovidiu Galea (acuzat că a făcut fals în declaraţii ascunzându-şi apartenenţa la masonerie), nu a formulat cale de atac, iar cea formulată de procurorii Parchetului timişorean nu a fost considerată admisibilă de judecătorii Curţii Supreme, tocmai din pricina lui Galea.

Secţia Specială nu a motivat niciodată de ce nu a contestat sentinţa Curţii de Apel Timişoara, şi ea favorabilă inculpaţilor. Procurorii din Bucureşti au trimis o simplă adresă instanţei timişorene, înainte ca soluţia să fie motivată şi fără să fi studiat în prealabil dosarul. Curtea Supremă a judecat, deci, numai apelurile inculpaţilor, neluând în considerare argumentele din apelul procurorilor timişoreni, care  solicitaseră readministrarea tuturor probelor din dosarul de urmărire penală, inclusiv reaudierea inculpaţilor.

După cum se ştie, Secţia Specială, prin Adina Florea, este cea care tocmai a început, săptămâna trecută, urmărirea penală împotriva lui Ciprian Man, a procurorilor Cristian Ardelean şi Adrian Muntean respectiv a judecătoarei Crina Muntean, pentru şantaj şi abuz în serviciu, respectiv instigare, faţă de judecătorii instanţelor locale aflaţi în vizorul fostei echipe de la DNA Oradea.

Să se publice dosarul!

În replica sa, fostul şef al DNA Oradea lasă să se înţeleagă, fără să o spună explicit, că dosarul de corupţie al fostului şef al Poliţiei Bihor şi al celorlalţi şefi de post ar fi fost bine documentat de procurorii anticorupţie, dar ar fi fost închis prin achitări de instanţe pe considerente formale, dar şi pe fondul ofensivei anti-DNA stimulate de fosta guvernare inclusiv prin înfiinţarea Secţiei Speciale.

„În ceea ce privește soluția de achitare, este bine-cunoscut faptul că nu în toate situațiile adevărul judiciar, stabilit de instanță, corespunde cu realitatea, dimpotrivă, există și situații în care acesta nu acoperă cele întâmplate în realitate”, mai scrie Ciprian Man, care solicită, pentru demonstrarea spuselor sale, publicarea întregului dosar penal, deşi acesta este inaccesibil presei.

„Având în vedere că în dosarul la care dumneavoastră faceți referire s-a pronunțat o hotărâre definitivă, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, vă rog să faceți demersurile necesare pentru a publica dosarul penal în integralitate, invitație pe care o adresez și inculpaților achitați din acest dosar”, arată fostul procuror-şef DNA.

Achitări în serie

Aşa cum BIHOREANUL a scris, DNA Oradea a înregistrat un nou eşec răsunător, joia trecută, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat asupra unuia dintre cele mai grele dosare de corupţie instrumentate în Bihor, avându-i ca protagonişti pe fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, şi pe 4 dintre foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor, pe judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus ginerele unuia dintre poliţişti, un funcţionar al Agenţiei de Mediu, dar şi doi aleşi locali.

Trimişi în judecată, în 2017, după caz, pentru dare şi luare de mită sau complicitate la aceste fapte, iar Popa şi Galea şi pentru că nu şi-au menţionat în declaraţiile de interese apartenenţa la masonerie, descoperită întâmplător, acum cei 9 inculpaţi au fost exoneraţi definitiv de acuze, instanţa supremă stabilind că faptele de corupţie nu există (nu că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, aşa cum reţinuseră magistraţii timişoreni), iar falsurile în declaraţii nu sunt prevăzute de legea penală.

Achitările vin după o serie lungă de alte clasări sau achitări în dosare instrumentate de DNA Oradea, enumerate de articolul BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CEA MAI GREA LIMBA !
Cea mai grea limba din lume pe care unii nu o pot invata niciodata este TACEREA !Sa taci este foarte greu chiar daca te ajuta sau nu .
Postat 05 Decembrie 2019, 18:18 de PETREI
Masoneria la putere...
Sunt curios dacă sunt masoni la Inalta Curte de Casație și Justiție și dacă au uitat sa-și declare apartenenta. Ar fiinteresanta o investigație jurnalistica pe subiectul apartenentei la masonerie și care ar putea fi motivația unui funcționar public ori a unui magistrat pt a adera la o astfel de organizație oculta.
Postat 03 Decembrie 2019, 16:43 de Petcu
mda...
„Nu întotdeauna adevărul judiciar corespunde cu realitatea” Interesant, este adevarata si reciproca? Oare cati oameni nevinovati ati condamnat pe baza unor "dovezi circumstantiale"?
Postat 03 Decembrie 2019, 16:36 de seth
proceduri criminale-achitari infractionale
Parlamentarii PSD Penali au modificat Legea, infractorii scapă pe chichițe procedurale, cei în cauză sunt bugetari plătiți gras ca să aplice legea, dar ei fură pe rupte și astfel scapă, procurorul cinstit este arătat cu degetul ca fiind incompetent și la final tot el trebuie să explice, trebuie să se scuze și trebuie să justifice în fața A3 de ce a deranjat corupții de la treaba lor nobilă ruinarea Statului Român, jefuirea Bugetului de pensii și salarii, devalizarea conturilor instituțiilor publice! De ce a vrut Poporul parlamentari penali PSD care să legifereze furtul, hoția, înșelăciunea, escrocheria și de ce vine câte un procuror ca și ăsta și se leagă de oamenii sistemului care fură pentru Baroni și pentru Clica de Partid?
Postat 03 Decembrie 2019, 16:06 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON