URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2019, 09:53

Fostul deţinut care a atacat în stradă un agent al Penitenciarului Oradea se justifică: “E un gardian torţionar!” (VIDEO)

Fostul deţinut care a atacat în stradă un agent al Penitenciarului Oradea se justifică: “E un gardian torţionar!” (VIDEO) foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul deţinut care a atacat cu spray lacrimogen un agent al Penitenciarului Oradea, marți, în centrul oraşului, se justifică, printr-o postare video publicată pe YouTube, susţinând că s-a răzbunat pentru că victima sa ar fi un „gardian torţionar” care i-a făcut „mult rău în puşcărie”, filmuleţul fiind însă şters ulterior. 

Într-o înregistrare făcută miercuri pe stradă, cu telefonul mobil, bărbatul, care se numeşte Erős Róbert, susţine că a simţit nevoia să îşi explice gestul, după ce a văzut ştirea despre atacul său în BIHOREANUL

Torţionar şi rasist

„Mă vedeţi în carne şi oase. Eu sunt acel tip care m-am răzbunat pe acel gardian torţionar pe nume Blaga Călin Lucian… Deci eu am fost şi închis 6 ani… Nu pentru tâlhărie. Am furat şi eu, no, pentru furt am fost acolo. Acest om mi-a făcut rău înăuntru, de aceea m-am răzbunat acum, când l-am văzut faţă în faţă. De aceea aţi văzut ce aţi văzut pe BIHOREANUL, că m-am răzbunat”, spune Erős. 

Individul nici măcar nu are mustrări de conştiinţă, din contră, se declară „mulţumit şi împăcat”. „Să se mulţumească că nu l-am bătut. Că a scăpat foarte uşor. M-am dus a doua oară şi omul - glonţ (a fugit, n.r.). Că dacă stătea faţă în faţă cu mine, credeţi-mă că îl călcam în picioare”, zice fostul deţinut, tropăind din picioare, pentru a şi arăta lumii cum ar fi acţionat. 

Supărarea bărbatului ar fi pornit de la faptul că gardianul ar fi chemat echipa de intervenţie ca să-l bată în celulă, că l-ar fi scuipat şi l-ar fi strigat cu apelativul "ţigan". „Mi-a zis "Ce, ţigane?". Deci vedeţi că omul e şi rasist. Nu suportă ţiganii. Deja la toţi ţiganii din penitenciar îi face mereu viaţă grea, să vă zic pe româneşte”.

"Am scos spray-ul şi i-am dat în ochi”

Erős a povestit cu lux de amănunte incidentul de marţi. Era pe stradă, zice el, când din întâmplare i-a apărut în faţă „acest gardian torţionar zis Vişinescu”, iar el l-a oprit ca să-i ceară socoteală pentru "relele" din puşcărie. "Bă, fraiere, … morţii lu’ … acum nu mai eşti tare… Ce mă, ai uitat, ai uitat relele care mi le-ai aplicat acolo la puşcărie, relele tratamente. După care omul a zis "Du-te-n treaba ta!". Eu i-am zis, ehe, stai aşa, că nu-i aşa, pe urmă i-am băgat... în rasa..., am scos spray-ul şi i-am dat în ochi”. 

Gardianul a plecat, dar agresorul său a continuat să-l înjure, motiv pentru care acesta s-ar fi întors. În acel moment, zice Erős, a început să alerge spre el, însă victima sa a fugit. 

„Nu am mai apucat să-l prind, că era kaput pe mâna mea. Deci pentru mine am făcut un lucru mare. Nu mă interesează că voi fi închis câteva luni, că într-adevăr, nu l-am agresat, nu l-am bătut, nu nimic, doar l-am spray-at. Pe mine nu mă sperie că iau 5 luni, sau 4 ani, sau 5 ani, fix …, îmi iau pedeapsa ca pe prezervativ. Mă sperie nedreptatea. Puteţi lua interviu, vă povestesc deţinuţii şi gardienii care nu sunt corupţi. Că sunt şi gardieni cu frică de Dumnezeu. Iar eu în faţa acestora îmi dau jos şapca şi le spun "salutare, barosane"”. 

Capturat şi supărat

La câteva minute după plecarea gardianului, agresorul a fost prins de colegii acestuia, care l-au imobilizat şi l-au dat pe mâna poliţiştilor. Erős spune că nu i-a văzut, pentru că, dacă i-ar fi apărut în faţă, ar fi avut aceeaşi soartă ca şi colegul lor. "Deci în timpul serviciului tu fugi îmbrăcat în uniformă de la penitenciar după un infractor? Deci unde în… mea ne credem. Unde ne aflăm, în ce ţară?”, se plânge individul. 

Bărbatul recunoaşte că a sperat că va scăpa uşor. „Am crezut că totul va fi aşa, basmaua curată. Dar nu, m-au imobilizat jos, da io dacă sincer era faţă în faţă lucrul ăsta, io dacă erau din faţă, sincer io pe toţi trei i-aş fi… i-aş fi spray-at pe toţi trei, pe urmă le-aş fi aplicat pumni, picioare, cot, genunchi, ştiţi voi, no”.

Erős Róbert susţine că, în curând, va povesti toate abuzurile la care l-a supus gardianul în faţa procurorului care îl anchetează acum pentru loviri şi alte violenţe. „O să fiu chemat după 2-3 luni la procuror faţă în faţă cu acest torţionar şi o să explic şi la procuroru' cine e acest torţionar. Şi de ce am recurs la violenţă faţă de el... Chiar nu mi-e frică, o viaţă avem şi o gaură-n cur, vorba mea”, mai spune, cu înţelepciune, fostul puşcăriaş în înregistrare pe care, apoi, vineri, a şters-o de pe canalul său. 

Gardianul, un profesionist

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda, a precizat că agentul şef nominalizat de individ lucrează în sistemul penitenciar de mai bine de 15 ani şi nu ar fi avut vreodată probleme disciplinare. 

„Nu se află în evidenţe cu abateri disciplinare şi nu au fost înregistrate reclamaţii din partea deţinuţilor în ceea ce-l priveşte. Este chiar un angajat model. Îşi face cu profesionalism treaba. Ne pare rău că este acum în această situaţie”, a declarat Adina Bîrda.  

Vezi mai jos monologul fostului deținut!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
trash
Nu ti-a placut ca ti-a zis tigan? Pai ce esti ma excrement uman? Nu esti tigan? Si inca unul imputit! Multe cuvinte imi vin in minte cand ma uit la poza ta si la ce ai facut dar prefer sa nu le zic aici, un tigan borat ca tine nu merita efortul.
Postat 19 Martie 2019, 15:01 de DanD
Felicitări PSD
Ați realizat multe
Postat 18 Martie 2019, 23:53 de Sandu1206
Secția 3
Sigur era plasat în secția 3 ,secție pt persoane vulnerabile. Gardianul nu are nici o vina ,cum ar trebui să te comporți ca un specimen ca asta ...asta e LACHE!:)))...omul cu sapunul
Postat 18 Martie 2019, 21:11 de Adrian_Preda
sorin
cum poate fi liber un asemenea specimen totusi nu va ganditi ca poate face ceva rau in libertate? dupa cum vorbeste se vede ca nu e cum ar trebui sa fie.
Postat 18 Martie 2019, 16:36 de oradea
DA
Sa mai ia ani grei de puscarie infractorul. Unul ca asta e pericol public. Daca nu-l lasi sa faca ce vrea iti sare in cap.
Postat 18 Martie 2019, 15:59 de ZIP
Omul asta trebuie ajutat.
Sper sa primească minim 10 ani de pușcărie, sa aibă timp sa explice pe îndelete la procuroru´ cum e cu torționaru´. 6 ani pentru o infracțiune grava cu violenta cum e tâlhăria e foarte putin, urmările se vad.
Postat 18 Martie 2019, 12:30 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON

Atenție, conținut explicit, interzis minorilor. Prin continuarea navigării, vă asumați că aveți peste 18 ani.