URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2019, 17:05

Florian Bodog, în vizorul DNA: Fostul ministru al Sănătății și-a angajat fictiv o consilieră personală din Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA a anunţat joi, printr-un comunicat, că procurorii anticorupţie desfăşoară o investigaţie care vizează "suspiciuni de săvârşire a unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie privind împrejurarea că un membru al Guvernului a făcut demersuri pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni, fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului".

Deşi comunicatul nu precizează numele făptuitorului, este vorba despre fostul ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, senator PSD şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea. Iar consiliera despre care se vorbeşte în document este din Oradea, după cum arată Digi24.

Abuz, dar şi fals

Concret, conform comunicatului DNA, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, Bodog, "deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară".

Ca urmare a falsificării condicii de prezenţă, protejata lui Bodog a obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu asupra bugetului Ministerului Sănătăţii.

Poate fi salvat de Senat

DNA explică în comunicat că, dată fiind calitatea de senator, efectuarea urmăririi penale faţă de Bodog poate fi făcută numai dacă Senatul va aviza favorabil solicitarea procurorilor pentru încuviinţarea acestui act procedural. Mai pe româneşte, colegii din forul legislativ sunt chemaţi să voteze ridicarea imunităţii, aşa încât politicianul să poată fi anchetat.

"Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal", a explicat DNA.

Bodog, ca Dragnea

În cursul anului 2017, presa centrală a scris despre felul în care ministrul Florian Bodog şi-a angajat consiliere care nu se prezentau la serviciu, titrând că la Ministerul Sănătăţii se proceda "ca la Protecţia Copilului Teleorman", unde şi liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, îşi angajase fictiv două secretare.

Potrivit amosnews.ro, Bodog avea trei consiliere care nu prestau, de fapt, nimic în schimbul salariilor generoase: Baciu Olivia Andreea (angajată din 08.02.2017 cu jumătate de normă), Ciobanu Ana Maria (angajată din 17.01.2017 cu jumătate de normă) şi Bejan Dochiana Sabina (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă).

Prima, scria sursa citată, nu ar fi dat vreodată pe la serviciu, a doua de 4 luni nu ar mai fi găsit cabinetul ministrului, la fel ca a treia. Cu toate acestea, toate trei figurau ca prezente zi de zi la muncă la cabinetul ministerial, în Foaia colectivă de prezenţă, care ar fi asumată ca atare chiar de ministrul Florian Bodog, după cum arăta Amos News.

Potrivit datelor din declaraţiile de avere, Olivia Andreea Baciu şi Dochiana Sabina Bejan provin din Bihor.

De asemenea, în vara anul 2017, presa centrală a dezvăluit că Bodog şi-a mai angajat drept consilieră personală o "vedetă" din Oradea, pe Iolanda Anamaria Babău, fiica consilierei judeţene PSD Bihor, Stela Babău, protejată a preşedintelui filialei, Ioan Mang.

Bodog: "Cu ea lucram telefonic şi pe Whatsapp..."

În prima sa reacţie publică, Florian Bodog a declarat joi, cu bâlbe, la Digi24, că DNA face referire la o consilieră din Oradea, despre care a spus că era angajată cu jumătate de normă tocmai pentru că nu ar fi putut să facă naveta la Bucureşti.

"Consiliera care era pe biostatistică... Consiliera respectivă era angajată pe jumătate de normă, era din Oradea, şi cu ea lucram… La ea să facă referire? Cu ea lucram telefonic şi pe Whatsapp şi aşa…", a spus Bodog.

Întrebat de reporter cu ce îl ajuta respectiva consilieră efectiv şi ce trebuia să facă, Bodog a fost şi mai incoerent: "Îmi făcea partea de... partea de…. mă rog, să verifice partea de prezentări… discutam cu ea prezentările pe care le făceam eu, discutam, discutam despre… ăăăă… voiam să fac o platformă… de asta am şi făcut ordin de ministru, după care a căzut… era cu jumătate de normă, deci nu cu normă întreagă. Aşa a fost şi condiţia, că eu am vrut să o iau cu normă întreagă şi… aşa a fost şi condiţia, că nu poate să vină…".

Doctor în cibernetică

Cu toate că nu i-a precizat numele, din descriere reiese că este vorba despre Olivia Andreea Baciu (Marcu din 2018, după căsătorie), o tânără de 35 de ani cu un CV bogat, dar nu numai. 

Absolventă a două facultăţi orădene (de Matematică-Informatică şi de Afaceri Internaţionale), Baciu a urmat şi două masterate: unul în informatică, la Oradea, şi unul în statistică, la University of Texas, din El Paso, SUA. Potrivit propriului CV, în timpul petrecut la universitatea americană, tânăra a şi predat, având gradul didactic de asistent universitar.

În 2016, a obţinut titlul de doctor în Cibernetică şi Statistică la Universitatea Babeş-Bolyai, cu o teză intitulată „Investigaţii statistice privind comportamentul preţurilor activelor financiare - cazul pieţei de capital”. În cei cinci ani în care a urmat doctoratul la Cluj Napoca, a fost şi acolo asistent universitar, predând materiile „Statistică descriptivă” şi „Metode cantitative”.

Angajată la FMF

După ce a devenit doctor, Baciu şi-a continuat ascensiunea în cariera universitară. În 2016, când Florian Bodog era decanul FMF Oradea, a devenit cadru didactic asociat al facultăţii, adică angajată direct şi remunerată la plata cu ora, iar un an mai târziu, mai precis în septembrie 2017, a câştigat un post de şef de lucrări, pentru disciplina „Informatică medicală şi biostatistică”. Ea este în continuare cadru didactic al FMF Oradea, însă se află în concediu de maternitate.

Olivia Baciu are şi o avere pentru care alţi tineri de vârsta ei ar putea să o invidieze. Conform propriei declaraţii de avere, deţine o casă şi un apartament, o maşină Mercedes, bijuterii în valoare 16.000 euro, iar în conturile bancare are peste 180.000 de lei, 120.000 euro şi 20.000 dolari. De asemenea, tânăra are acţiuni la Romgaz şi Electrica.

UPDATE: Consilierii şi-au făcut treaba

Joi seară, Bodog a reacționat și pe Facebook, susținând că a aflat de dosar din presă și pretinzând că acuzațiile sunt nefondate.

„Legat de acuzațiile nefondate pe care DNA mi le aduce, aș dori să fac următoarele precizări:
1. Toți consilierii mei - indiferent că au lucrat cu normă întreagă, jumătate de normă sau cei onorifici - și-au îndeplinit sarcinile în mod corect și și-au desfășurat activitatea cu profesionalism. 
2. Oficial, DNA nu m-a citat și nu a considerat de cuviință să mă informeze nici până astăzi despre deschiderea acestui "dosar". A trebuit să aflu din presă despre acuzațiile care mi se aduc. Asta apropo de buna-credință și de "profesionalismul" procurorilor.
3. Este foarte ciudat cum un caz din 2017 a fost "redescoperit" brusc după aproape 2 ani de zile și instrumentat pe repede înainte, eu nici măcar neavând dreptul să îmi prezint punctul de vedere”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu doar la minister
aceeasi poveste si la penibila facultate de asa zisa medicina, de unde ia bani frumosi, fara sa fie prezent si nu numai el
Postat 05 Iulie 2019, 08:52 de saruman
Mai da toti.....
Mai da toti politrucii trebuie obligatoriu sa aiba cate o pupila sau o pepul in dotare platita/platit din taxele si impozitele noastre? De ce? Pana cand?
Postat 04 Iulie 2019, 19:50 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON