URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2017, 19:41

Fiţi deştepti! Primarii de comune instruiţi să atragă fonduri europene pentru implementarea de proiecte tip "smart city"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii bihoreni se instruiesc în atragerea de fonduri europene. Circa 30 de edili şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ au luat parte miercuri la conferinţa "Localitatea ta inteligentă", organizată în Cetate de Asociaţia Firmelor Bihorene în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, Bihor.

Experţi în atragerea de fonduri europene le-au prezentat edililor oportunităţi de atragere de fonduri europene pentru implementarea de proiecte de tip "smat city".

"Conceptul de "smart city" defineşte o localitate, nu neapărat oraş, care crează cu ajutorul tehnologiei oportunităţi pentru toată lumea, de la cetăţeni până la companii, autorităţi şi instituţii publice sau firme private", a declarat preşedintele AFB, Octavian Dan.

Bugetul alocat la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea de proiecte de tip "smart city" se ridică la circa 400 miliarde euro. Printre acestea se numără de la investiţii în infrastructură la iluminat sau transport public inteligent precum şi managementul traficului, clădirilor sau apei.

În premieră, începând din toamna acestui an comunele vor putea atrage singure fonduri europene implementarea unor astfel de proiecte.

"Începând din octombrie comunele vor putea atrage fonduri europene nerambursabile în mod direct, fără mijlocire guvernamentală sau de altă natură, pentru implementarea unor astfel de proiecte. Important este să înceapă cu proiecte mai mici, sau să aibă deja câteva implementate, pentru a căpăta experienţă după care vor putea aplica pentru proiecte de anvergură", a spus directorul AFB, Radu Silaghi.

Implementarea conceptului de "smart city" se face prin adoptarea unui sistem de comandă şi control de gestiune în timp real, format din subsisteme pe domenii precum eficientizarea consumului energetic ori managementul traficului sau al serviciilor publice.

Structura sistemului trebuie să fie modulară, personalizabilă şi să permită adăugarea de noi domenii. Sistemul asigură informarea asupra situaţiei curente, identificarea şi gestionarea rapidă a erorilor, automatizarea şi optimizarea proceselor precum şi emiterea de rapoarte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nevoia concretă e de
.., instalații de apă și canalizare, șosele inter-comunale bine asfaltate și cu umăr din beton, nu din pământ, de clinici medicale moderne și nu de wi-fi gratuit. O mare bătaie de joc acest smart city.
Postat 13 Iulie 2017, 13:14 de Oarecine
Infringement
Dupa parcuri de recreere si sali de sport comunale, urmarea fireasca este "smart city". Google search:"În tratatul de aderare pe care România şi l-a asumat când a intrat în UE, sub riscul procedurii de infringement, sunt prevăzute două termene capitale: 31 decembrie 2015, când toţi cetăţenii României trebuie să aibă acces la o sursă sănătoasă durabilă de apă, şi 31 decembrie 2018, când toate unităţile administrativ-teritoriale mai mari de 2.000 de cetăţeni trebuie să fie canalizate integral şi să deverseze canalizarea într-o staţie de epurare" ..."Directivele Comisiei Europene spun că, până pe 30 iunie 2016, localităţile cu peste 10.000 de locuitori care nu au servicii conforme de furnizare a apei potabile și de canalizare vor plăti sancțiuni cuprinse între 3.400 de euro și 100.000 de euro pe zi, până la conformare"
Postat 12 Iulie 2017, 22:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON