URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 17:18

Firma care demolează fostul CET II a cerut întreruperea curentului în cartierul Nufărul şi în Oşorhei. Electrica a refuzat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Sucursalei Oradea a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord, Ionel Boja, i-a raportat joi prefectului Dumitru Ţiplea, în cadrul reuniunii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că societatea care demolează rămăşiţele fostei CET II din strada Ogorului a cerut scoaterea temporară din uz a postului trafo aflat la circa 50 metri distanţă de vechiul turn de răcire al centralei, ce urmează să fie dinamitat, însă a refuzat cererea.

"Am primit azi-dimineaţă solicitarea de la firma care vrea să dărâme turnul de răcire al CET II, dar nu putem, pentru că respectivul post trafo deserveşte un întreg cartier, Nufărul, şi comuna Oşorhei", a explicat Boja, precizând că în caz contrar ar fi însemnat ca timp de două ore toţi consumatorii să fi rămas fără alimentare cu electricitate. "Nu puteam lăsa atâta timp aşa mulţi consumatori fără curent", a mai spus directorul Electrica Oradea.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, i-a raportat prefectului că în cursul zilei de vineri, când este programată demolarea, cu începere de la ora 13.00, efectivele Poliţiei Rutiere vor supraveghea traficul în zonă, pe şoseaua de centură, pentru a preveni eventuale incidente care pot să apară.

Operaţiunea de demolare va fi una prin implozie şi a fost autorizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Alte două implozii spectaculoase au mai fost provocate pentru demolarea fostului CET II în decembrie 2016, când a fost înlăturat coşul de fum înalt de 160 metri, şi în iulie 2017, când a fost pusă la pâmânt o hală de 78 metri lungime.

Fosta CET II, care a aparţinut societăţii Termoelectrica Bucureşti, a fost cumpărată prin licitaţie în anul 2015 de societăţile Aloref Alba Iulia şi Ascom Internaţional Bucureşti, care vor să valorifice terenul disponibil, un protocol realizat în 2016 cu Primăria Oradea prevăzând inclusiv închiderea ecologică a haldei de cenuşă şi înfiinţarea unui parc industrial.

UPDATE:

S-a găsit soluţia!

În cursul serii de joi, Prefectura Bihor a anunţat, printr-un comunicat transmis presei locale, că după şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost identificată o soluţie tehnică aşa încât să fie şi deconectată staţia de transformare aflate în vecinătatea turnului de răcire nr. 2 al fostului CET II, ce urmează să fie demolat, dar şi să se asigure în continuare furnizarea electricităţii către populaţie.

"Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Oradea a identificat soluţiile tehnice care permit deconectarea din exploatare temporară a liniilor electrice aferente Staţiei 110/20 kV CET 2 Oradea aflată în imediata apropiere, pe durata executării lucrărilor de demolare", se arată în comunicatul Prefecturii.

Ulterior, prefectul Dumitru Ţiplea a explicat şi în ce constă soluţia identificată. "Temporar, pe durata lucrării de demolare, capacitatea de transformare a Staţiei 110/20 kV din incinta fostului CET II va fi redirecţionată pe alte staţii, ceea ce înseamnă, concret, că nu va fi întreruptă alimentarea cu energie electrică a populaţiei în cartierul Nufărul şi în Oşorhei", a declarat Dumitru Ţiplea BIHOREANULUI.

Prefectura a mai precizat că executantul lucrării va trebui să aibă o asigurare înaintea începerii operaţiunilor, la fel cum a avut şi la demolarea coşului de fum şi a halei în anii precedenţi.

De asemenea, Prefectura arată că "pentru a asigura efectuarea lucrărilor în condiţii de siguranţă, vor fi prezente efective ale Poliţiei Rutiere şi ale ISU Crişana", iar circulaţia rutieră pe centură va fi întreruptă doar pe durata efectivă a imploziei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
:::::))))))
:::)))
Postat 07 Februarie 2020, 13:56 de sandu1260
Omul are dreptate
Profetul nu detine monopolul prostiei pe oras.Se acorda francize si altor entitati,pentru diversitate...
Postat 07 Februarie 2020, 10:49 de excalibur
Sănduțo ... îți spun de ce !?!
Am vrut să-ți dau răgaz ... ca să-ți scoți capul din fundul "lui" și să respiri adânc !?!
Postat 07 Februarie 2020, 10:14 de CrisDumi
sandilaku
Poate scrie tocmai de la 6, dar nu e singur. Il mai sustine, sus si tare, un revizionist diliu. De fapt se tin unul pe altul cum apuca, cum se nimereste. Hai ca apare si cimpoiu cu gusha plina.
Postat 07 Februarie 2020, 08:34 de 1234
@ sandu
Omule, esti bolnav, ai facut obobsesie pentru acest individ. Nu are nimeni nimic cu persoana lui (e drept ca nu e nici el mai breaz). Trateaza-te, ia-ti boabele, du-te la 6, fa ceva, numa' lasa-ne.
Postat 07 Februarie 2020, 08:20 de oradeanbihor
CrisDumi, EXCALIBUR
Dar cu ce ocazie nu l-ați luat pe Bolojan la șuturi, la aceste comentarii???.
Postat 06 Februarie 2020, 23:25 de sandu1260
Tihna cea de toate zilele
Nu se deranjeaza REGII din astea autonome cu fantezii de genul...Mai mult ,cine plateste deranjul Poliţiei Rutiere şi ale ISU Crişana?Asigurarea? Oricum,e remarcabil ca avem "reuniuni ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă".Era bine sa fi avut unul si chinezii din Wuhan...
Postat 06 Februarie 2020, 20:48 de excalibur
Geniile de la Electrica au urmași oare ... sau e ultima generație de tâmpiți ?!?
Când sunt ntreruperi de curent 5-6 ore într-o zi, sau chiar fără curent de la o zi la alta în unele sate din Bihor, nu-i bai !?! Când se întrerupe curentul ziua ori noaptea, ba că bate vântul.prea tare, ba că plouă abundent, ba că e zăpadă pe cabluri sau pe stâlpi ... nu-i bai !?! Dar fix două ore de întrerupere programată și care poate fi anunțată din timp, ca să se poată dezafecta un teren valoros pentru Oradea și județ, care poate atrage în viitor investiții și investitori, crea locuri de muncă și da plusvaloare locală ... nu se poate !?! Iată mușchii cei mari ai "geniilor" sterpe de la Electrica, la care kilowatul casnic costă cât două ouă, și iată "valoarea" unui prefect cu capu-nprăștiat, care n-a fost în stare să spună ... "marș, Boja la sapă, că eu, prefectul Țiplea îți dau sarcină să-ți găsești înlocuitor sau să pui repede acolo un trafo provizoriu" !?! Iată așadar, cum arată niște "neterminați" cu sula-n straiță din Bihor !?!
Postat 06 Februarie 2020, 18:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON