URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2018, 12:25

Finalizare în avans: Ministrul Apelor a inspectat lucrările pentru consolidarea malului Crişului în Oradea, încheiate de Repcon cu două luni mai devreme (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prezenţa prefectului Ioan Mihaiu şi a unor şefi din Administraţia Naţională Apele Române, precum şi a conducerii Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a inspectat joi dimineaţă lucrările de consolidare şi amenajarea a unei promenade pentru pietoni şi biciclişti pe care firma orădeană Repcon le-a executat de anul trecut între Podul Ladislau şi Podul Centenarului, finalizându-le cu două luni mai devreme faţă de termenul stabilit – 1 decembrie 2018.

Mal întărit, cu promenadă

Potrivit prezentării făcute la faţa locului de directorul ABA Crişuri, Sorin Guler, lucrările inspectate fac parte din obiectivul de investiţii "Amenajarea râului Crişul Repede, municipiul Oradea, judeţul Bihor" demarate în anul 2000 şi a căror valoare actualizată este de 247,5 milioane lei, din care până la începutul anului curent au fost realizate lucrări în valoare de 108,3 milioane lei.

Lucrările au constat în suprabetonarea elevaţiei zidului existent pe malul stâng al Crişului de la Podul Ladislau până la viitorul Pod al Centenarului (fosta pasarelă de la Centrul de Calcul), pe o lungime de 642 metri, realizarea unei grinzi din beton de 175 metri, montarea unui prism din anrocamente pe 467 metri şi refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidurilor pe o lungime de 433 metri. De asemenea, albia Crişului a fost curăţată de arborii şi arbuştii căzuţi, au fost realizate rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal şi a fost refăcută protecţia malului prin înierbare-taluzare.

O bijutierie de inginerie

Amenajarea este, de altfel, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale ABA Crişuri în colaborare cu Primăria orădeană, iar realizarea ei a presupus folosirea unei tehnici rar utilizate în România, şi anume "golirea" temporară a apei Crişului dintr-o parte a albiei, în care a fost turnată fundaţia promenadei, prin înfigerea în albie a unor aşa numite palplanşe pentru crearea unei incinte etanşe, în care a fost turnat "la uscat" betonul necesar fundaţiei.

Tehnologia a fost aleasă de proiectantul cu care a colaborat constructorul Repcon, deoarece în aval de Podul Ladislau debitul Crişului este cel mai rapid, iar în albie, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, se află un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuia înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.

Urmează malul drept

Directorul ABA Crişuri, Sorin Guler, a precizat că promenada a fost proiectată şi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti, urmând să fie lărgită prin realizarea de console peste malul Crişului, iar din loc în loc vor fi amplasate bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.

De asemenea, a spus Guler, Primăria Oradea a preluat sarcina realizării finisajelor, urmând să finanţeze refacerea balustradei, a zidului şi a stâlpilor de iluminat originali, precum şi pavarea trotuarului. "Primăria va amplasa şi băncuţe, va asigura placarea cu marmură a promenadei şi sistemul de iluminat", a spus directorul ABA Crişuri.

El i-a mai explicat ministrului Apelor că "lucrarea a fost finalizată cu două luni înainte de termen", care fusese stabilit pe 1 decembrie, şi că "în continuare vom da drumul la lucrări pe malul drept al Crişului, în amonte şi în aval de Podul Ladislau", spre Podul Dacia şi respectiv spre Podul Centenarului. Pe malul stâng, lucrarea va fi continuată până la podul "La Nuiele".

Ministrul promite bani

"Administraţia Bazinală de Ape Crişuri din Bihor este una dintre cele mai harnice din ţară", i-a lăudat ministrul Mediului, Ioan Deneş, pe şefii firmei de stat, precizând că aceasta are în derulare 18 lucrări în diverse stadii de execuţie, în valoare totală de 1,9 miliarde lei.

Deneş a spus că în cursul acestei zile "de aici, mergem să inspectăm prima lucrare făcută de Ministerul Mediului cu fonduri europene", şi anume punerea în siguranţă a Barajului Leşu, complet golit în urmă cu un deceniu, lucrarea urmând să fie finanţată cu bani de la UE prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu un total de 34,5 milioane lei, din care "anul acesta, prin credite de angajament, am alocat 4,7 milioane lei", urmând ca "luna viitoare să alocăm încă 4 milioane lei". De altfel, licitaţia organizată încă de acum câţiva ani a fost câştigată tot de firma orădeană Repcon, care va realiza lucrarea.

Tot în cursul zilei de joi, echipa ministerială şi cele ale ANAR şi ABA Crişuri participă la inspectarea altor două şantiere – pentru regularizarea Văii Meziadului în comuna Remetea (satul Meziad) şi respectiv pentru regularizarea Văii Nimăieşti, la Beiuş.

"Sunt oameni care se implică şi sunt profesionişti, şi le-am spus să continue munca pe care au început-o, şi în mine şi în Ministerul Apelor au un partener", a spus ministrul Ioan Deneş despre titularii şi constructorii lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta o fi...
Asta o fi ca si drumul rapid: or receptionat asfaltul si gata. au trecut 2-3 ani si mergi sa vezi zona intre L.Pasteur si Gheorghe Doja... parca e o zona dupa razboi sa nu mai spunem ca se fac studii pentru consolidare a drumului. Pe cand si aici, la malul Crisului?
Postat 06 Septembrie 2018, 20:42 de scortosul
Titlul spune că
"lucrările pentru consolidarea malului Crişului " , de unde ați înțeles că e finalizată.
Postat 06 Septembrie 2018, 17:05 de Sandu1206
Un * imens
... nu doar copacii cazuti au fost taiati, ci TOTI copacii de pe mal au fost taiati... Probabil lucrarea va fi finalizata en fanfare cu betonarea albiei Crisului Repede, ca la asta suntem buni. S-a dus pe apa Crisului titlul de capitala verde a Romaniei...
Postat 06 Septembrie 2018, 15:56 de TomaAlimos
gata ce?
Gata ce? Lucrarea nu e finalizata! balustradele nu sunt montatae, taluzul verde nu e facut nimic la el, cofraje inca nu sunt desfacute, o crapatura mare se vede intr-o poza in zona unei scarii de acces,..... astea doar din poze. Asa ca gata ce?
Postat 06 Septembrie 2018, 15:02 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON