URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2019, 12:09

Fetiţa rămasă fără părinţi în urma accidentului de lângă Sudrigiu este în afara oricărui pericol. Apropiaţii familiei, revoltaţi pe şoferul de BMW

Fetiţa rămasă fără părinţi în urma accidentului de lângă Sudrigiu este în afara oricărui pericol. Apropiaţii familiei, revoltaţi pe şoferul de BMW (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fetiţa celor doi tineri care au murit, luni, în cumplitul accident rutier produs pe DJ 763, între Sudrigiu şi Pietroasa, este în afara oricărui pericol. 

Micuţa în vârstă de 2 ani şi 11 luni a scăpat ca prin minune doar cu câteva zgârieturi, cu toate că nu era asigurată într-un scaun auto special pentru copii, iar impactul puternic a proiectat-o în afara maşinii, unde a şi fost găsită, lângă mama sa, de echipajele de urgenţă sosite la faţa locului.

Copilul a fost transportat cu elicopterul SMURD la Oradea, a fost internat, luni după-amiază, la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, însă doar pentru a fi ţinut sub observaţie.

"Fetiţa este bine, a suferit doar câteva escoriaţii, însă nimic serios. A fost internată pentru a fi ţinută sub observaţie", a explicat, marți, pentru BIHOREANUL, şeful UPU - SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea. 

Părinţii fetiţei, Ionuţ şi Corina, doi tineri de 33, respectiv 32 ani, locuiau în satul Poienii de Jos (comuna Bunteşti) şi se ocupau de culesul şi prelucrarea plantelor medicinale.

Rudele, prietenii, dar şi localnicii din zonă sunt şocaţi de cele întâmplate, susţinând că vina pentru moartea cuplului o poartă exclusiv şoferul din BMW, care a izbit maşina Suzuki în care se afla familia. 

"Cei doi veneau cu maşina de la Sudrigiu, tractau o remorcă în care aduceau materiale de construcţii. Au oprit să vireze spre drumul comunal care duce spre Poienii de Jos, ca să meargă spre casă. În spatele lor a oprit un Touareg, ca să-i lase să vireze. Cel cu BMW, venea din spatele coloanei şi a intrat în depăşire pe linie continuă. I-a luat din plin, ei săracii viraseră deja. Ce vină au avut ei?", a povestit, pentru BIHOREANUL, unul dintre vecinii tinerilor. 

Circumstanţele exacte în care s-a produs accidentul vor fi lămurite în urma anchetei penale declanşate în caz. Până atunci, poliţiştii rutieri care au efectuat cercetările la faţa locului au transmis că, în opinia lor, în acest caz există o culpă comună.

Potrivit comunicatului făcut public, luni, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, şoferul din Suzuki "a efectuat un viraj la stânga fără să se asigure, fiind lovit în partea laterală de către un autoturism, condus de un bărbat de 31 de ani, din Valea de Sus, județul Bihor, care se afla în depășirea neregulamentară a unui alt autoturism".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vinovatul
Vinovatul este cel cu BMW daca o depasit pe linie continua,fara discutie,el este singurul vinovat! In legea circulatiei scrie clar,pentru cei care nu stiu sa citeasca sau nu inteleg limba romana sau au luat carnetul in Arges:pe linie continua este interzisa depasirea,deci soferul BMWului este singurul vinovat si gata!
Postat 30 Octombrie 2019, 18:01 de imobiliar
FaBULA
E clar ca e culpa comuna acolo. Eu am trecut de 1 milion de km conduși. Întorc ochii și în intersecție semaforizată, când opresc la semafor sau in trafic am tot timpul un ochi in oglinda ( că am pățit sa vina din spate sa nu observe și buf in mine ). Eu sunt un adept al vitezei , când sunt singur in mașină și drumul e liber , ii dau, dar când se apropie curba sau alte mașini o las moale. Sau când sunt undeva in lume cu serviciul , și am chef de viteză, găsesc circuit unde se închiriază pt 60-100 de € ferrari etc cu instructor SI II DAU. Am fost și la circuitul lui Titi Aur din Sibiu, acolo e ok dar cele mai bune sunt AMG sau M-uri.
Postat 29 Octombrie 2019, 23:27 de Sandu1206
Fabula
Daca nu te asiguri chiar ca e posibil sa ai ocazia sa nu mai vezi vreodată... probabil acum înțelegi culpa comuna morala...
Postat 29 Octombrie 2019, 21:21 de User anonimizat
Moral...
Culpa comuna moral era ideea. Dacă se asigura posibil sa fi evitat tragedia. Iar in legătura cu pietoni da vina e a lor aproape de fiecare data când se întâmpla deoarece se arunca in fata masini nu se asigura. Pietoni are prioritate cei angajați in trecere pe trecerea de pietoni nu cei după trotuar care se arunca înaintea masini... dar pana se va înțelege asta la noi in România va trece încă mulți ani... nici măcar agenți de poliție nu înțelege legea exact.... asta se trage de la cultura diminuată la noi in România
Postat 29 Octombrie 2019, 21:14 de User anonimizat
@Sandu1206
Culpa comună în situația de față e la fel cu culpa comună a hoțului și a păgubașului, sau cam la fel cu culpa comună a malpraxisului și pacientul care nu citește prospectul medicamentului prescris. Conducerea preventivă presupune multe, printre altele și ceea ce spui tu. Dar într-o intersecție semaforizată, la schimbarea direcției de mers, nu cred că e obligatoriu, și nici necesar, să te asiguri dacă vreun cretin nu vrea să te depășească. Pricipiul ar trebui să fie la fel și pentru schimbarea de mers de pe un drum principal pe un drum secundar, acolo unde există restricția depășirilor. Poate așa cretinii vor respecta și această restricție. Hotărârea poliției de a stabili culpa comună nu face decât să încurajeze tragediile provocate de depășirile nepermise, fie în curbele periculoase, fie la intersecțiile cu drumurile secundare. Până una alta, să se facă sens giratoriu în fiecare intersecție. Să nu ne audă Bolojan!
Postat 29 Octombrie 2019, 20:09 de FaBULA
FaBULA
Ai obligația să te asiguri la fiecare schimbare de direcție.
Postat 29 Octombrie 2019, 17:52 de Sandu1206
Culpa noster
Unde e linie continuă, indicatorul depășire interzisă, și linie întreruptă pentru a putea vira la stânga, nu văd de ce trebuie să te asiguri și pentru altceva decât pentru ce îți vine din față. Altfel, în orice situație se poate considera culpă comună. Și în intersecțiile unde ai drum cu prioritate, și la cele cu semaforul verde. Rămâne ca și pietonii să aibă culpă comună, chiar dacă nu vor fi loviți numai pe trecerea de pietonii, ci și pe trotuar. Depinde, doar, cine îi lovește!
Postat 29 Octombrie 2019, 17:07 de FaBULA
Culpa e comuna moral...
Dumnezeu sa ii ierte in primul rând... greseala celui cu bmw a fost ca a depășit pe linie continua, greseala victimei de la volan a fost ca nu s a asigurat la schimbarea Direcției de mers. Când se schimba direcția de mers trebuie sa ne asiguram din ambele sensuri de mers. Așa a rămas lumea cuplata dacă ai bmw ești de vina
Postat 29 Octombrie 2019, 15:05 de User anonimizat
Cu tot respectul
Ce legatura a avut ca a oprit ala in spatele lor? Bai cum vorbesc oamenii si ce ineptii scot, incredibil. Doar sa scoata si ei ceva pe gura, total negandit.
Postat 29 Octombrie 2019, 13:20 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON