URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2019, 21:32

Festivalul primăverii, în Bihor: 20.000 de lalele, multă culoare și muzică bună, la Lavender Farm (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toate că vremea nu a fost îmbietoare, bihorenii iubitori de frumos au ieşit, sâmbătă, din case, pentru a sărbători Festivalul Primăverii, la Lavender Farm, din Santăul Mic. În ciuda temperaturii de doar 10 grade, cei care au trecut pe acolo au fost aşteptaţi cu muzică live, decoruri inedite pentru poze, mâncare, dulciuri, dar şi de aproximativ 20.000 de lalele colorate.

Vreme nefavorabilă

Faţă de anul trecut, când potrivit proprietarului fermei, Csaba Szoboszlai, în prima zi de festival au fost în jur de 3.000 de oameni, sâmbătă, până la ora 17 s-au strâns doar 500 de persoane. "Cu toate acestea, nu ne dăm bătuţi şi sperăm ca mâine să avem mai mulţi vizitatori şi mai mult soare", a spus organizatorul.

"Azi avem în floare 20.000 de lalele, plus plantele perene primare de primăvară, plante de stâncărie... În plus, faţă de anul trecut există infrastructură şi anul acesta avem 30 de artişti, din diferite părţi ale ţării şi din occident. Anul trecut am avut 5. Avem inclusiv invitaţi speciali, tatăl soul-ului şi tatăl jazz-ului din Ungaria, Zolbert, care a sosit din Budapesta special pentru evenimentul nostru", a mai precizat Csaba Szoboszlai.

Decoruri romantice

Pe un fundal sonor mai mult decât plăcut, cu melodii precum "Have I ever told you that I loved you", "Volare" ori "What a wonderful world", interpretate de solistul Sergiu Nica, vizitatorii şi-au făcut poze în decoruri romantice. O canapea înflorată, o bicicletă mov, dar și un mic foișor în mijlocul câmpului de lavandă - încă neînflorită - au fost locurile favorite pentru fotografii. Inedită a fost și o oglindă pe care scria, cu ruj, ”You are beautiful”.

Nici pofticioşii nu s-au plictisit, având de ales între preparate din carne, "clasicii" mititei, kurtos kolacs, plăcinte sau înghețată. Cei care și-au dorit ceva mai special au putut gusta cafea cu... lavandă, stând comod pe baloţi de paie sau pe băncuţe făcute din euro-paleţi.

O atracţie a fost standul la care portretistul Avram Iancu a realizat caricaturi doritorilor. La intrarea în fermă a fost amplasat și un mic colț de suveniruri, unde vizitatorii și-au putut cumpăra inclusiv genţi din iută şi bumbac colorate şi potrivite pentru vară.

Festivalul Primăverii continuă și duminică, la ferma de lavandă din Santăul Mic, între orele 10 şi 20. Intrarea costă 10 lei pentru adulţi, iar copiii intră gratuit.

Pe de altă parte, Csaba Szoboszlai, a mai anunțat că, pe 22 iunie, intenționează să organizeze Festivalul Lavandei, dat fiind că toată plantația, de 1 hectar din această plantă, adică 22.000 de tulpini, va fi înflorită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON