URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2011, 15:37

Ferma de porci Nutrientul, amendată din nou pentru duhoarea răspândită

Ferma de porci Nutrientul, amendată din nou pentru duhoarea răspândită Prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan (foto), susţine că oamenii din subordinea sa nu pot face mai mult pentru a opri răspândirea mirosului neplăcut în oraş. Asta pentru că atât ferma de porci, cât şi fabrica de zahăr, respectă condiţiile din autorizaţia de mediu. Iar comisarii de mediu au competenţă doar în a verifica modul în care se respectă aceste autorizaţii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi de dimineaţă, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, în frunte cu prim-comisarul Călin Mocan, împreună cu ziarişti locali au realizat două controale la ferma de porci SC Nutripork SRL şi la fabrica Zahărul. Potrivit comisarilor, controalele au fost inopinate şi au avut drept scop depistarea sursei mirosului neplăcut ce planează în oraş, miros ce e subiectul a mai multor sesizări primite de Garda de Mediu Bihor.

"Aşa miros porcii, n-avem ce face"...

Ajunşi în faţa intrării la fermă, jurnaliştii au fost "învăluiţi" de un miros puternic neplăcut. Conduşi de Alexandru Tanasz, şeful fermei, la batalul în care se depozitează dejecţiile animalelor, jurnaliştilor li s-a arătat că paiele care trebuie să acopere acest batal există. Iar mirosul lângă dejecţii era mai redus decât cel din faţa fermei. "E mirosul de porci, n-ai ce face", a precizat Tanasz.

Totuşi, comisarii de mediu au găsit o neregulă la fermă: lipsa unei perdele verzi, din copaci, care ar trebui să atenueze din miros. "I-am plantat, dar s-au uscat...", a bâjbâit Tanasz. Însă nu a putut să arate unde sunt resturile copacilor uscaţi.

Pentru lipsa perdelei vegetale, comisarii au dat Nutripork o amendă de 50.000 de lei.

Tehnologie "puturoasă", dar legală

La fabrica Zahărul, comisarii au controlat două obiective: staţia de pre-epurare a apelor din fabrică şi platforma de depozitare a borhotului.

Staţia de pre-epurare se află vizavi de fabrică şi acolo sunt tratate apele cu nămol lichid ce rezultă în fabrică în urma spălării sfeclei de zahăr. Pe marginea bazinelor cu apă, jurnaliştii au simţit mirosul puternic şi înţepător. "E apă cu nămol, pe care o procesăm şi o trimitem în staţia de epurare a oraşului", a precizat Monica Potău, şefa Protecţiei Mediului la SC Zahărul SA. Mirosul ce se simte în jur e cauzat de descompunerea acestor ape. "Din punct de vedere al autorizaţiei de mediu pe care o deţinem, aceasta e tehnologia prevăzută. Noi îndeplinim condiţiile din autorizaţie, dar mirosul rămâne oricum", a completat Potău. Totuşi, reprezentantul Zahărul susţine că mirosul de la fabrică nu are cum să ajungă şi la locuitorii din Ioşia.

Spre deosebire de anul trecut, când platforma de depozitare a borhotului era aproape plină, acum la fabrica de zahăr platforma era goală şi curată. În schimb, dincolo de ea, fabrica depozitează resturile de nămol de la spălarea sfeclei pe care nu le duce la staţia de pre-epurare. "Se depozitează până se usucă, apoi se excavează şi se folosesc ca îngrăşământ în agricultură", a precizat Potău. Potrivit acesteia, şi depozitarea acestor resturi este conformă autorizaţiei de mediu, lucru confirma de şeful Gărzii de Mediu.

Zahărul, fără amendă

În final, Călin Mocan a declarat că tot ce pot face comisarii de mediu este să verifice dacă societăţile îşi respectă prevederile din autorizaţia de mediu. "Cu excepţia faptului că ferma de porci nu are perdea vegetală, prevederile sunt respectate, atât la Nutrientul, cât şi la Zahărul", a declarat Mocan.

Prim-comisarul susţine că dincolo de verificarea acestor aspecte, doar Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, emitentul autorizaţiei, mai poate face ceva, mai precis să schimbe condiţiile din autorizaţie. Drept pentru care, Zahărul nu a primit nicio amendă, întrucât activităţile fabricii sunt conforme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Eu cu cine votez?
Deci au controlat Zaharul si Nutripork iar amenda o luat Nutrientu ? Asta e din ciclul unde dai si unde crapa !
Postat 02 Iulie 2011, 15:30 de Cetateanu Nedumerit
otv
asta cu amenzile si cu mirosul deja seamana cu temele dezbatute la OTV , eu as fi curios cat sa platit din amenzile primite , si sunt curios de ce nu se retrage autorizatia de functionare , sau cum au primit autorizatie de mediu , in rest Mocan asta este un spagar incompetent , comisarul fashion :)))))).
Postat 01 Iulie 2011, 10:09 de unu
bravoo
o opinie sincera, sa sti ca putt daca nu se spala dar ironie manca carne de la Nutrientul stie patronul cati porci trimite de sarbatori, ei da dar nu i poate satura pe totii , vai de noi cu legumele astea umane
Postat 30 Iunie 2011, 22:03 de !pip
porci
de ce nu se muta consiliul judetean in iosia?????A...DA ....AMU STIU LE E FRICA LA MAI MARII NOSTRI CA ....SA PUTA MAI TAREEEEE
Postat 30 Iunie 2011, 20:10 de pip
bravoo
cine are putere sa vada reuseste restu cade de FAZAN :)) la cuptor cu el:))) cum vreti sa progresam cand vin ciomunisti si darama, si mai vreti sa platiti bugetari care inafara de amenzni nu stiu, daca am investi in tinerii ar veni cu soutii pe astia i tinem pe scaun si nu mai vor sa merga prefera sa piarda vremea dar sa nu lase scaunul:)) ha, ha, ha, ha asa ceva numai natura=moartea poate sa faca curat, daca nu bun simt sa l imprumutam noi nu se poate!Local nu se face nimic toate fermele vara put, si noi daca nu ne spalam putim dar animalele:)))
Postat 30 Iunie 2011, 19:19 de anca
Wai de noi...
Din pacate... pot sa consioder ca NICI UN OM care se afla la un post de conducere, nu-i "curat"... Traim intr-o tara groaznica, si ori unde, banii vorbesc, daca dai spaga cat trebuie, merita sa dai un interviu aiurea cu jurnalistii... Chiar si la Garda de Mediu... Asa e tara noastra... Ii vorba de foarte multi bani, nimeni nu o sa ieie nici o masura drastica, fac pariu pe orice...
Postat 30 Iunie 2011, 19:08 de az
Doar atata poate sa faca ???
"Călin Mocan, susţine că oamenii din subordinea sa nu pot face mai mult pentru a opri răspândirea mirosului neplăcut în oraş" (decat sa deie amenzi, dupa amenzi... iar noi suportam mirosul insuportabil... Dar intreb eu, daca chiar Garda de Mediu NU POATE, si NU ESTE COMPETENT sa suspende autoritatia de mediu, sau ceea de functionare, atunci CINE ??? Va spun eu... CORUPTIA INFLORESTE...
Postat 30 Iunie 2011, 19:05 de az
ferma de porci pe banii europeni si amenzii de sa nu le puteti duce=teapa romanesca
Construirea unui complex de îngrăşare a porcinelor este finanţată prin măsura 121- Modernizarea exploataţiillor agricole. Pentru a demara o astfel de investiţie, a cărei valoare este estimată la aproximativ 750.000 de euro, solicitantul trebuie să fie înregistrat ca societate comercială, persoană fizică autorizată sau asociaţie familială cu capital 100% privat. Sunt însă acceptate şi persoanele fizice, cu condiţia să se autorizeze până la data încheierii contractului de finanţare. Totodată, cine vrea să-şi deschidă o fermă de îngrăşare a porcilor pe bani europeni trebuie să aibă pregătire profesională în domeniu. În caz contrar, trebuie să se angajeze că va urma cursuri de specializare până la finalizarea investiţiei (în cel mult trei ani). Dacă solicitantul nu este o firmă nou - înfiinţată, atunci este obligatoriu să fi înregistrat profit în anul precedent, iar la momentul depunerii proiectului să nu fie în dificultate. Foarte important este ca terenul pe care se realizează investiţia să fie în proprietatea solicitantului sau să existe un contract de comodat între acesta şi proprietar pe o durată de minimum opt ani. Porci crescuţi la standarde europene Investiţia presupune cumpărarea porcilor de la furnizori autorizaţi, la o greutate medie de 25-30 de kilograme, şi îngrăşarea lor până la aproximativ 100-110 kilograme în vederea comercializării lor către diverse abatoare. În decursul unui an se realizează câte trei cicluri de producţie a câte 120 de zile, incluzând şi perioada de dezinfectare, care se desfăşoară după depopularea halelor. Întreţinerea se face în boxe comune, dimensionate în funcţie de grupa de greutate a porcinelor şi dotate cu sistem automat de adăpare şi furajare, cu spaţiu separat pentru odihnă şi sistem de evacuare a dejecţiilor. În timpul verii, se asigură ventilaţie automată, cât şi naturală. Fiecărui animal i se va asigura o suprafaţă utilă de minimum 0,8 metri pătraţi. Ferma mai poate avea bucătărie furajeră, staţie de epurare sau puţ forat. Amortizare în maximum 3 ani Valoarea investiţiei într-o fermă de creştere a porcinelor ajunge până la 750.000 de euro, potrivit firmei de consultanţă Comara Project Consulting. Fondurile europene pot acoperi 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu pot depăşi plafonul de un milion de euro. „Dacă ferma este amplasată într-o zonă defavorizată sau dacă beneficiarul are sub 40 de ani, sprijinul nerambursabil se va putea majora cu 10%, respectiv 5%”, explică Marius Ilie, directorul general al Comara Project Consulting. Cheltuielile neeligibile, în care este inclusă şi taxa pe valoare adăugată (TVA), vor fi acoperite în întregime de către beneficiar. Investiţia va putea fi recuperată în maximum 3 ani, ferma generând un profit anual de 360.000 de euro. De exemplu, pentru un ciclu de producţie cu 2.000 de porci, cheltuielile de achiziţie, cele cu furajele plus alte cheltuieli se vor ridica la nivelul unui an la aproximativ 710.000 de euro. În acelaşi timp, sumele din vânzări, de 870.000 de euro, la care se adaugă subvenţii de la stat de 200.000 de euro pe an, vor sălta veniturile fermei la peste un milion de euro. Sfaturi Pentru ca proiectul să obţină un punctaj mai mare, este recomandat ca exploataţia agricolă să aibă acţionar unic, bărbat sub 40 de ani sau femeie, indiferent de vârstă, mai spun consultanţii Comara Project Consulting. De asemenea, este indicat ca proiectul să presupună creşterea animalelor în sistem ecologic sau să includă investiţii pentru procesarea produselor agricole. Rezultatul procesării poate fi utilizat în cadrul fermei sau pentru comercializare. Cheltuieli neeligibile Dacă prin programul de preaderare SAPARD achiziţia porcinelor era considerată cheltuială eligibilă, acordându-se finanţare în acest sens, în prezent, situaţia s-a schimbat. Sumele nerambursabile se acordă exclusiv pentru ridicarea construcţiei şi pentru realizarea lucrărilor aferente, precum şi pentru achiziţionarea utilajelor agricole necesare. Taxa pe valoare adăugată este considerată cheltuială neeligibilă şi trebuie suportată de către beneficiar. În plus, nici terenul pe care va fi amplasată ferma nu poate fi finanţat prin bani europeni. Acte la dosar Bilanţul contabil, contul de profit şi pierdere sau Declaraţia de inactivitate Actul de proprietate asupra terenului pe care vor fi realizate investiţiile, la care se vor anexa planul urbanistic zonal semnat şi ştampilat de primăria locală, plan de situaţie şi extras de carte funciară Certificat de urbanism Adeverinţă de mediu Nota de constatare privind echipamentele Declaraţia privind angajamentul de cofinanţare Cazier fiscal, certificate fiscale Adeverinţa DSVSA, notificare de la Direcţia de Sănătate Publică Act constitutiv societate comercială, microîntreprindere, PFA La ce uşi batem 1. Firma de consultanţă 2. Direcţia Agricolă 3. Agenţia de Mediu 4. Direcţia Sanitar-Veterinară 5. Administraţia Financiară 6. Direcţia Sănătate Publică 7. Primărie 8. Agenţia pentru Gospodărirea Apelor 9. Agenţia de Plăţi 10. Banca Paşi de urmat 1. Alegerea firmei de consultanţă 2. Alegerea proiectantului 2. Întocmirea proiectului tehnic şi a dosarului de finanţare 3. Depunerea dosarului la Oficiul Judeţean de Plăţi 4. Evaluarea şi punctarea dosarului 5. Încheierea contractului de finanţare 6. Implementarea proiectului – realizarea efectivă a investiţiei, cu bani pentru cofinanţare, împrumutaţi, dacă este cazul, de la bancă Adrese utile www.consultanta agricola.ro Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Porcine din România www.apdrp.ro Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit www.madr.ro Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale Telverde pentru sesizarea dificultăţilor de accesare a fondurilor europene: 0800 800 644 Doru Verdeş a luat deja trei finanţări nerambursabile
Postat 30 Iunie 2011, 16:24 de un roman
e trist dar nu iremediabil
incercati aici si scapati de miros Contact: clima@summercool.ro Tel: 0745103474
Postat 30 Iunie 2011, 16:22 de ioana
dar cei de la mediu ce fac?
de ce onorata noastra statie de epurare nu are si un ceva acolo contra mirosurilor?
Postat 30 Iunie 2011, 16:19 de ete na!
dar cei de la mediu ce fac?
de ce onorata noastra statie de epurare nu are si un ceva acolo contra mirosurilor?
Postat 30 Iunie 2011, 16:17 de ete na!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON