URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2012, 18:47

Federaţia pentru Protecţia Animalelor îl ameninţă pe Bolojan cu închisoarea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apărătorii maidanezilor îi arată pisica primarului Ilie Bolojan. Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, organizaţie neguvernamentală care a obţinut printr-o sentinţă a Tribunalului Bihor suspendarea Hotărârii de Consiliu Local 505 din 2012 prin care se instituia regulamentul privind organizarea şi funcţionarea serviciului specializat în gestionarea câinilor fără stăpân, îl acuză pe edil că sfidează justiţia.

"La o zi după ce Tribunalul Bihor a pronunţat suspendarea HCL în cauză, primarul orădean Ilie Bolojan a sfidat hotărârea judecătorească susţinând că pentru a eutanasia animalele sănătoase nici măcar nu are nevoie de HCL-ul suspendat de instanţă, invocând un text de lege care nu se mai află în vigoare încă din anul 2008", se menţionează într-un comunicat al FNPA.

Ruxandra Bizera, avocatul FNPA, îl acuză pe edil că pune la cale eutanasierea maidanezilor ignorând astfel o hotărâre a instanţei. "În loc ca primarul Ilie Bolojan să aştepte motivarea Tribunalului Bihor şi să-şi pună problema faptului că a permis adoptarea unei HCL ilegale, comiţând astfel o gravă eroare, acesta ne arată că nu are nevoie nici de aprobarea orădenilor care l-au ales şi nici de o Hotărâre de Consiliu Local, ca să pună în aplicare planul eutanasierii câinilor fără stăpân nerevendicaţi sau neadoptaţi", a scrie Bizera.

Avocatul federaţiei a avertizat că "persoanele care dispun de eutanasierea câinilor fără stăpân, care nu sunt bolnavi incurabil conform constatărilor medicului veterinar, săvârşesc acte de cruzime împotriva animalelor prin omorârea cu intenţie (art. 6 alin.2 din Legea 205/2004) urmând să fie sancţionate cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă penală între 1.000 lei şi 10.000 lei".

Reprezentanţii FNPR l-au avertizat pe primar că vor monitoriza modul în care municipalitatea orădeană gestionează problema câinilor comunitari şi vor cere pedepsirea celor care aplică măsura eutanasierii împotriva acestora. "FNPR, alături de organizaţiile de profil din ţară, vor continua demersurile necesare pentru justa aplicare a legii şi vor urmări tragerea la răspundere a celor responsabilit de eutanasierea ilegală a câinilor fără stăpân", se mai menţionează în comunicat.

Tribunalul Bihor a hotărât miercurea trecută, la cererea FNPR, suspendarea HCL 505 până la judecarea pe fond a cauzei. Normativul a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de protecţia animalelor datorită prevederii referitoare la posibilitatea eutanasierii câinilor comunitari "în condiţiile legale". Aceasta lasă municipalităţii posibilitatea ca, în cazul supraaglomerării adăpostului, să ucidă maidanezii după 7 zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
nu avem mentalitatea care trebuie
daca mentalitatea omului nu se schimba nu o sa scapam de caini nici odata nu mai aruncati pui de caine si nu o sa mai fie caini pe strada la fel si cu pisicile trebuie sterilizate si cstrate toate animalele de pe strada ma refer si la pisici nu avem civilzatie de aia este plin de animale pe strada legea eutanasiari nu o sa schimbe nimic mentalitatea omului trebuie schimbata nu sunt de acord cu eutanasierea
Postat 18 Noiembrie 2012, 14:05 de secret
@taranului ce minte ca-i oradean si altora ca el
Fa ti antirabicul, esti rau turbat, fraiere !
Postat 29 Octombrie 2012, 21:07 de vet
@. & co
Iar te-ai reactivat mai **** portocalie? Ai sarit cu pinonel si alte jivine sa va aparati confratii de maidan sau doar va faceti meseria de "Gica contra" si improscatori de * la adresa primarului, asa cum ati primit sarcina de la partid? Ca sa nu zici ca sunt partinitor si inconsecvent, eu propun eutanasierea si a maidanezilor cu doua picioare ca tine, nu doar a patrupedelor. Asa sigur Oradea ar fi mai curata si mai civilizatata. Daca tot considerati ca vietilor copiilor nostri sunt mai putin importante decat ale maidanezilor, nu vad de ce a ta si a celor ca tine ar fi mai importante.
Postat 29 Octombrie 2012, 14:13 de Oradean
RUSINE
Cei care apara atat de inversunat acesti caini fara stapan, care sunt un real pericol pentru noi toti, mai bine ar adopta un copil si i -ar purta de grija pentru ca din pacate sunt foarte multi copii de care nu se intereseaza nimeni, dar la noi ca la nimeni toate valorile s -au inversat, avem mai mare grija de animale decat de copii DRAGII MEI CEI CARE APARATI ATAT DE MULT ACESTE ANIMALUTE CE PARERE A -TI AVEA DACA COPILUL D- VOASTRA AR FI MUSCAT DE UNUL DIN ACESTI CAINI DE FATA DE CAP SI PE TOT CORPUL - PROBABIL SI ATUNCI LE -ATI PURTA MAI MARE GRIJA TOT CAINILOR. VAI SI AMAR DE VOI
Postat 29 Octombrie 2012, 10:56 de DODU
vai, vai, vai
Nu pot sa inteleg cum pentru caini sunt in stare sa faca atatea demersuri iar pentru crimele savarsite prin avorturi nu se face nimic. Acelea sunt adevaratele crime. Si inca ceva. Atatia bani se infuzeaza in astfel de proiecte pe cand, in proiecte sociale sau de persoanele foarte bolnave, nu e interesat nimeni. Rusine sa ne fie. Personal, nu sunt de acord ca banii pe care primaria ii are din taxe si impozite sa ii foloseasca in cresterea maidanezilor. Cine doresc caine, sa il ia si sa in tina cu el in casa sau chiar pat !
Postat 29 Octombrie 2012, 08:42 de oradean
O intrebare
Cum de nu observa nimeni ca problema cainilor a aparut DUPA ce englezii n-au maI sarit cu banii ?! Au dat bani 12 ani (!!!!!!!), oamenii gibonului au ros un os mai mare decat al cainilor.... Cand englezoii s-au trezit (tarziu, vesticii se ,,prind'' greu !) si trebuia sa preia primaria adapostul, adica sa dea si nu sa ia, gata cu cainii ! Ii eutanasiem !
Postat 29 Octombrie 2012, 06:49 de petru
@observer
bai sutiash, tu esti imbecilul site-ului si tu stii foarte bine asta !
Postat 28 Octombrie 2012, 19:13 de strabon
puscarie
bolovane....astia nu se lasa pana nu te baga la parnaieeeee
Postat 28 Octombrie 2012, 19:04 de fret
Solutie gratuita.
Cu atatea Asociatii de protectie a animalelor Oradea s-a trezit invadata de maidanezi. De ce nu-i luati acasa domnilor iubitori de patrupede?
Postat 28 Octombrie 2012, 17:05 de Apolitic.
@observer
He, he, he ! Solutie definitiva vrei ? Sa nu mai sari din pat cu noaptea n cap ? Sa scapi de stresul cainilor tu si multi ca tine ? CIKLON B ! Sau bomboane cu gust de migdale amare ((( = :
Postat 28 Octombrie 2012, 17:05 de ionel
@pinonel
Ai raspuns tipic pentru cineva care nu mai are argumente si in loc sa se gandeasca deriva dezbaterea catre alte subiecte. Nu cred ca exista o singura problema de rezolvat in acest oras, dar si problema cainilor este una de rezolvat. Pentru problema furtului exista alte articole unde poate suntem de aceeasi parere. Tu ramai pe subiect nu? Ar fi bine sa vezi tu & co miezul problemei. Citesc ce scrieti dar nu prea aveti argumente. Cred ca ti-ai dat seama ca este nevoie de solutie definitiva. Vino cu solutia definitiva, convingatoare si nu in ultimul rand: REALISTA!
Postat 28 Octombrie 2012, 16:33 de Observer
*
Vad aici comentarii de la unii care din cate vad eu sunt traumatizati ... daca aveti o problema cu animalele sau cainii in special si va place atat de mult de domnul primar, propune-ti sa faca un grup ca si alcolicii anonimi in care toti sa va spuneti traumele pe care le-ati avut. Cred ca ar fi foarte incantat de idee in orice caz. Sau daca credeti ca animalele se supun oamenii duceti-va o saptamana in jungla sau oriunde in natura cu animale salbatice si dupa sunt curioasa cine cui se supune :))
Postat 28 Octombrie 2012, 16:20 de Maria
@observer & co
Nu mai fi fariseu, nici tu nici cei de teapa ta ! Toti neica-nimeni care-ti dau in cap pt. un deț de posirca, care fura tot, punand in pericol vietile a zeci/sute de oameni (ex: furtul de cabluri de la caile ferate), care le-o trage la nevasta-ta/fiica-ta, etc, etc, la astia nu te crizezi cand toata viata li se da de pomana ?! De ce nu protestezi sa ceri sa fie castrati, altfel vor ajunge in situatia cainilor, ne vor napadi ! O suta de caini nu fac atata murdarie intr-un parc intr-o saptamana cat face un stol de cio*ri intr-o jumatate de ora de ,,popas'' ! Dar n-ai cerut sa fie eutanasiati, ca deh, sunt ,,oameni'', nu ?
Postat 28 Octombrie 2012, 15:21 de pinonel
dura lex sed lex
Nimeni nu e mai presus de lege.Nici chiar primarul Bolojan alias Mengele de Birtin sau/si feciorul chelnerului de la hotel dacia ajuns spre rusinea bihorenilor prim- secretarPSD de Bihor.In orice caz au dovedit amindoi ca le ,,au" cu legislatia Romaniei!Bravos natiune! Cu asa conducatori nu mai avem nevoie de dusmani.
Postat 28 Octombrie 2012, 13:40 de oradean
beni
Trist e ca poate nu si-ar schimba parerea nici daca ii sfasiaza propriul copil :-( Cel putin asta intelegi din iesirile lor.
Postat 28 Octombrie 2012, 13:20 de dada
adoptie
Iubitorii de animale sa ii adopte pe toti, daca sunt asa interesati de caini, nu sa faca GURA mare. Ultimul caz in aceasta saptamana, cand o fetitza din Romania, a fost sfasiata de caini. Daca ar patzi copii acestor mari iubitori de animale asa ceva, sa vezi cum si-ar schimba parerea despre caini.
Postat 28 Octombrie 2012, 12:46 de beni
@pinonel 2
Stii tu cum e sa te duci la munca la 6 dimineata pe intuneric si la usa de scara sa fii asteptat de o haita de caini care sar dupa tine sa le dai sa manance? Bietul animal nu are nicio vina dar eu pe cine tin responsabil? Bine imi asum responsabilitatea atunci eu si sustin primarul sa rezolve problema in cel mai grav caz prin eutanasierea daca altfel nu exista echilibru intre scop si realitate. Nu cred ca este cineva care vrea sa omoare animale. Suntem o comunitate care nu le vrea pe strazi. Timpul a trecut peste noi. Oricum daca se implementeaza si regulamentul privind microchiparea si cainilor cu stapan problema nu va mai exisa nici pe termen lung. Pur si simplu nu vom avea caini pentru care sa nu gasim un singur om responsabil. Va fi o iubire de animal cu responsabilitate. Ceea ce majoritatea dintre cei care argumenteaza impotriva eutanasierii in cel mai rau caz nu prea pot dovedi atunci cand avem oameni care sufera dupa atacurile de haite de caini. Inca o data: TIMP DE MULT NU MAI AVEM!
Postat 28 Octombrie 2012, 11:03 de Observer
@pinonel
Te gandesti interesant. Deci sa inmultim sau tinem in continuare cainii pe strada si sa platim unor \"iubitori\" de animale sa le deie sa manance sub forma unor taxe. Sa facem asta noi care nu vrem caini pe strada. Sa nu ma intelegi gresit. Cainele are locul lui foarte important in educatia sociala, dar nu are ce cauta pe strada unui oras in mileniul III fara stapan care sa-si asume responsabilitatea pentru el daca musca un copil, batran, cineva cu handicap etc. Vei veni tu sa raspunzi PENAL daca iti dau bani sa ingrijesti cainele ala fara stapan si Doamna Fereste ala omoara pe cineva? Banuiesc ca atunci vei gasi o alta scuza atat pentru tine cat si pentru caine. Mie mi se pare ca esti naiv. Cei care nu luam caini in casa ca apoi sa le dam drumul pe strazi cred ca am asteptat sufiecient de mult ca \"iubitorii\" de animale sa rezolve problema. In loc de dezbateri inteligibile am vazut proteste si proteste cu sloganuri. Solutii zero. Sa le tinem pe strada. Ba unii chiar s-au plans ca de ce nu avem caini de strada sa se joace copii lor cu ei cand cobor din bloc.
Postat 28 Octombrie 2012, 10:55 de Observer
.
\'domnilor animalele sunt supuse omului, avem puterea sa facem ce vrem cu ele\' Probabil asa ati invatat la tara. Animalele nu sunt supuse omului. Faptul ca omul se crede superior, se comporta ca un zeu si ignora orice lege a naturii e alta problema. Venind vorba de acei sarmani prunci ai strazii. Stiti care e diferenta intre un caine si un om? Cainele nu si-ar abandona puii in timp ce omul o face. Cine e superior atunci? Omul sau animalul? Voi astia care tot aratati cu degentul fata de cei carora le pasa de animale si ne dati lectii de ce ar trebui sa ne pese si de ce nu, cati copii abandonati ati ajutat? De ce faceti prunci cand ati putea sa infiati un copil al strazii? Nu e problema mea ca sunt oameni( a se citi creaturi superioare animalelor) care isi abandoneaza pruncii sau fac mai multi prunci decat pot intretine. Pana la urma suntem fiinte superioare animalelor care nu actioneaza doar din instinct ci si gandesc, nu? Nu eu i-am facut, nu e responsabilitatea mea. Nu va opreste nimeni sa faceti un ONG si sa ajutati ce credeti dvs. ca fiind mai important.
Postat 28 Octombrie 2012, 10:40 de me
LA BULAU
AUZI BOLOSTANCA SI GIBON pregateste-te de BULAU.eu iti recomand sa-ti pui banii si conserve la strujac cala BULAU ii greu si oricat de multi bani si conserve ai tot nu scapi sigur ajungi FETITA F....I IN CUR`1
Postat 28 Octombrie 2012, 09:41 de CETATEAN DEZAMAGIT
hotarire
RECLAMA BUNA PENTRU ORAS,NU STIM DE CE FUG INVESTITORII DIN ORADEA,
Postat 28 Octombrie 2012, 08:52 de doru
Scrieti sa va aflati in treaba !
Cu tot respectul pt. cei ce au postat aici imi permit sa atrag atentia unora ca privesc problema cel putin superficial ! Suntem in 2012, intr-un stat membru UE, cu ceva pretentii de civilizatie cat de cat avansata. Si atunci vin si va intreb, cine urmeaza dupa caini ? Maâtele ? Sau mai bine soarecii, sobolanii (consuma peste 10% din rezervele de hrana !!!), tantarii, mustele ? De ce sa-i ,,uitam'' pe tig*ani, pe boschetari, pe cei cu handicap sever, pe batrani ? Toti acestia consuma fara sa produca si sunt o povara pt. finante. Nici bugetarii n-ar trebui neglijati, prea s-au inmultit, precum cainii ! Si toate astea pt. ca in prag de mileniu III unii dintre noi, din pacate cu putere vremelnica de decizie intrecuta doar de incultura, clocesc ,,solutii finale'' ! Repet, au inceput cu cainii, dar.... P.S. Nu poti pretinde iubitorilor de animale sa fie mai ,,umani/cetateni'' decat restul populatiei ! Ei au aproape fiecare cate un animal, doua de care au grija, adica isi fac ,,datoria''. Propun ca cei care nu vor sa ingrijeasca caini sa plateasca o taxa si din banii astfel obtinuti ceilalti ar face un efort si ar mai ingriji unu-doua animale ! Ce ziceti uraciosilor, v-ati aprins, asa-i !
Postat 28 Octombrie 2012, 08:27 de pinonel
il sustin pe ilie bolojan in acest demers
cred ca sunt mai prioritari copiii de pe strazi decat cainii.am fost atacat de cateva ori de acesti caini care din pacate nu au nici o vina ca "iubitori de animale" ii lasa pe strazi pentru ca nu sunt in stare sa-si castreze cainele din curte sau apartament. te sustinem bolojan, fa ordine -pentru asta te-am ales
Postat 28 Octombrie 2012, 08:25 de radu
penelist mare amator de solutii pedeliste !
marelui admirator de basescu ii aduc aminte ca masacrul facut de basescu in bucuresti n-a dus la nici-un rezultat, ba mai rau , a agravat problema in bucuresti.
Postat 28 Octombrie 2012, 07:49 de cartita
ce treaba-i asta?
cum poate "Tribunalul Bihor sa hotărasca miercurea trecută, LA CEREREA FNPR (!!), suspendarea HCL 505 până la judecarea pe fond a cauzei. Normativul a stârnit nemulţumirea asociaţiilor de protecţia animalelor DATORITA PREVEDERII REFERITOARE LA POSIBILITATEA EUTANASIERII CAINILOR COMUNITARI "IN CONDITIILE LEGALE". Aceasta lasă municipalităţii posibilitatea ca, în cazul supraaglomerării adăpostului, să ucidă maidanezii după 7 zile de la depunerea în adăpost în care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi." adica, dc primaria face ceva "in conditiile legale" si un ONG de zoofili se treseste sa ceara tribunalului suspendarea aplicarii unei hotarari legale de consiliu, tribunalul face cum i se zice?!
Postat 28 Octombrie 2012, 02:22 de unu
caini vagabonzi
Sustin masajul dat de "marii iubitori de caini", degeaba va agitati si va schimonositi aici cu comentatiile voastre fara sens mari iubitori de ce ? animale ? pai voi 80% nu ati adoptat un cainde de pe strada, ca daca ati fii facut-o SOS Dogs nu ar fii supra plin. Doar gura e de voi. De ce nu oferiti ajutor copiilor abandonati ? sunt ei mai prejos decit cainii vagabonzi ? vai de capul vostru de copilasi fara minte.
Postat 28 Octombrie 2012, 00:37 de gogu dorel
marii iubitori de caini
acesti mari iubitori de caini sa-i duca acasa, se stie care-s acestia. acele persoane care traiesc intr-un jeg de nedescris, care se ling cu animalutele pe bot doar si ele sunt fiinte. domnilor animalele sunt supuse omului, avem puterea sa facem ce vrem cu ele. Bolojan da-i inainte!!!
Postat 28 Octombrie 2012, 00:30 de dorel bascula
...
daca vrei sa vezi tembel, uita-te-n oglinda! habar n-ai despre ce-i vorba...Mrrrrrrrrrr:))
Postat 27 Octombrie 2012, 21:48 de Rockeritza007
LA BULAU
AUZI BOLOSTANCA SI GIBON pregateste-te de BULAU.eu iti recomand sa-ti pui banii si conserve la strujac cala BULAU ii greu si oricat de multi bani si conserve ai tot nu scapi sigur ajungi FETITA F....I IN CUR`1
Postat 27 Octombrie 2012, 21:45 de UN CETATEAN DEZAMAGI
Luti-va acasa cainii de pe strazi!
As aduna toti cainii maidanezi de pe strazile orasului. Le-as baga intr-un TIR si le-as da drumul in incinta tribunalului dar sa fie acolo si cei de la FNPA. Sa-i pupe in fund.
Postat 27 Octombrie 2012, 20:47 de Observer
Nu-i numai gibonul, mai sunt !
Trebuie luat la intrebari si tembelul ala de prim-secretar (citeste perfect), s-a bagat si ala in seama si si-a dat avizul de ,,legalitate'' ! Nu singur, impreuna cu ,,omoloaga'' lui borbely de la prefectura, ,,jurista'' lupes alina !
Postat 27 Octombrie 2012, 20:33 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON