URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2018, 18:50

Febră unionistă: Aleşii din Aleşd, primii din Bihor care au semnat o declaraţie de unire simbolică cu fraţi dintr-o comună a Basarabiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleşii locuitorilor oraşului Aleşd s-au întrunit joi într-o inedită şedinţă solemnă, pentru a hotărî şi semna împreună cu colegii din comuna basarabeană Băcioi o declaraţie de unire simbolică a celor două localităţi.

Prin documentul intitulat „Declaraţie de Reunire” ce aminteşte încă din preambul că românii de pe ambele maluri ale Prutului „sunt unul şi acelaşi neam”, semnatarii dezavuează Pactul Ribbentrop – Molotov, în urma căruia Basarabia a devenit parte a URSS sub denumirea de Republica Socialistă Sovietică Moldova.

Consilierii din Aleşd îşi „exprimă solidaritatea deplină cu toate consiliile locale, raionale şi judeţene din Republica Moldova care şi-au afirmat deschis declaraţiile pentru reîntregirea naţională”, îndeamnă „toate unităţile administrativ-teritoriale din România şi Republica Moldova să urmeze cu încredere şi curaj acest exemplu de demnitate naţională” şi cer parlamentarilor de la Bucureşti şi Chişinău să emită, la rându-le, „o declaraţie comună privind reîntregirea Ţării şi a Neamului Românesc, după care să elaboreze în regim de urgenţă un pachet de legi privind reunirea Basarabiei cu România”.

La eveniment au participat, pe lângă primarul oraşului Aleşd, Ioan Todoca, şi cel al comunei Băcioi, Vitalie Şalari, mai mulţi consilieri judeţeni şi parlamentari, între care senatorul PNL Cornel Popa şi deputatul Ioan Cupşa. De altfel, acesta din urmă a „deconspirat” că declaraţii similare de „reunire” se pregătesc şi în alte localităţi cu edili liberali, precum Oradea, Vadu Crişului şi Auşeu.

Aproximativ 20% din localităţile Republicii Moldova au semnat „declaraţii de unire” cu oraşe, comune şi chiar judeţe din România anul acesta, când s-au împlinit 100 de ani de la decizia Sfatului Ţării de la Chişinău de a se uni cu Regatul României, la 27 martie 1918. Abia ulterior, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia au făcut acelaşi gest şi reprezentanţii românilor din Transilvania.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON