URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2010, 12:00

Fără giraţii: Vuşcan îi cere lui Bolojan să introducă semaforizarea inteligentă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iată că Horea Vuşcan, preşedintele Mişcării Verzilor din Bihor, nu îl susţine pe primarul Ilie Bolojan în toate deciziile pe care acesta le ia. După ce săptămâna trecută s-a arătat solidar cu proiectul de transformare a pieţelor Ferdinand şi Unirii în zonă pietonală, chiar şi cu preţul tăierii de arbori, miercuri, Vuşcan s-a arătat nemulţumit de investiţiile făcute în sensurile giratorii din oraş.

Având în mână un articol scris din campania electorală, în care Ilie Bolojan vorbea despre o măsură de fluidizare a traficului care constă în "înfiinţarea dispeceratului pentru monitorizarea traficului, care va avea rol de a corela culoarea semafoarelor cu volumul traficului", Horea Vuşcan a făcut un apel la edilul şef, cerându-i acestuia "să se întoarcă la ideile lui iniţiale".

Giraţii cu semafoare

"În campanie Ilie Bolojan susţinea, foarte corect din punctul meu de vedere, că este nevoie de un centru de managment inteligent, semnalizare inteligentă şi studii de trafic", a spus preşedintele Mişcării Verzilor din Bihor.

Vuşcan spune însă că a constatat că această opţiune a fost înlocuită cu tot mai multe sensuri giratorii. "Am mai susţinut că sensurile giratorii nu sunt benefice în orice condiţii. Turbo-giraţia, spre exemplu, nu funcţionează mai bine decât semafoarele. Investiţia a fost făcută, dar traficul nu s-a fluidizat", a afirmat acesta.

Preşedintele filialei judeţene a Mişcării Verzilor a mai spus că, mai nou, în sensurile giratorii se instalează semafoare, "lucru întâlnit doar în România", referindu-se la semafoarele puse în turbo-giraţie pentru trecerea tramvaielor. "Este greşit să se introducă semafoare în sensurile giratorii. Vor provoca o mare pierdere de timp", a declarat Horea Vuşcan.

Nu doar în interes propriu

În conferinţa de presă, Vuşcan a mai declarat că înainte de alte investiţii în acest domeniu, ar trebui să fie făcute studii de trafic, de către firme specializate. În acelaşi timp, el susţine că semaforizarea inteligentă ar fi o soluţie mult mai bună decât sensurile giratorii, care după spusele sale, costă mai mult decât introducerea unui sistem de semaforizare. "Unii ar putea spune că ar fi înteresul meu să existe semaforizare inteligentă şi da, este şi în interesul firmei mele, dar nu trebuie să credem că sensurile giratorii nu sunt în interesul constructorilor", a spus Horea Vuşcan.

Vuşcan susţine, însă, că trebuie profitat de tehnologiile disponibile pentru a îmbunătăţi traficul. "În Primărie există oameni care au rămas la tehnologiile secolului trecut. Primarul Bolojan vroia să facă semaforizare inteligentă, dar cineva din Primărie l-a convins că e mai bine cu sensuri giratorii", a încheiat Vuşcan.

Tentativă eşuată

În ianuarie 2009, Horia Vuşcan s-a angajat să arate printr-un experiment cât de folositor este un sistem de semaforizare inteligent. Firma sa Alien Concept a instalat pe cheltuiala proprie în zona Podul Decebal - Piaţa Decebal un astfel de sistem cu semafoare inteligente, care îşi schimbau culoarea în funcţie de traficul autoturismelor şi cu buton pentru pietoni.

Iniţial, Vuşcan promitea că sistemul, care ar fi costat 200.000 de euro, va fluidiza traficul cu peste 15%, iar municipalitatea anunţa că dacă acesta va da roade, va fi introdus şi pe alte artere din oraş. S-a dovedit însă că metoda nu este una potrivită.

Butoanele de la semafoare aveau instrucţiunile scrise în limba cehă, aşa că reprezentanţii Alien Construct au scris pe foi mari "Pentru a trece strada, apăsaţi butonul". Mai mult, la scurt timp după instalare, pietonii se plângeau că trebuie să aştepte prea mult până ca semaforul să se facă verde. Ca atare, sistemul nu a fost preluat în alte zone ale oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
semafoare
semafoaretele inteligente sunt una din cele mai bune solutii, in toate orasele mari din europa sunt si functioneaza
Postat 08 Decembrie 2010, 14:22 de laurentiu
derbedeu
iar faceti publicitate acestui derbedeu?
Postat 08 Decembrie 2010, 11:21 de ana l
mare lucru
toata lumea se leaga de intersectia din decebal, s-a spus clar ca e un experiment si a fost facuta GRATIS de Horea Vuscan
Postat 08 Decembrie 2010, 11:04 de cristi
asa e
da asa este numai in romania vezi semafoare in sensele giratorii, cat despre semafoarele inteligente sunt cea mai buna solutie
Postat 08 Decembrie 2010, 10:55 de adi
superba exprimare
Ca atare, sistemul nu a fost preluat şi în alte zone ale oraşului şi nici a fost retras din zona Decebal.
Postat 07 Decembrie 2010, 21:02 de smaranda
cine il baga in seama pe vuscan
cat tupeu pe vuscan! dupa ce i se face pe plac in intersectia decebal, si se dovedeste un esec rasunator, iar prin sensurile giratorii se vede cu ochiul liber fluidizarea traficului, cere sa i se dea de lucru firmei lui. si o spune direct. esti penibil, dar asa se fac afacerile omule? ca sa nu amintesc ca e un crminal, betiv la volan, sau de shmenul care la facut cu ecranele din tramvaie.
Postat 07 Decembrie 2010, 19:33 de unu
un jeg
CE TOT ATĂTEA INDICATII DE LA IMPERTINENTUL ĂLA DE VUSCAN???DA ARE VREUN CUVĂNT UNUL CARE OMOARĂ LUMEA PE ZEBRĂ MORT DE BEAT???NOROC CU BLATURILE DE A IESIT ALCOOLEMIA 0.CHIAR SE POATE NUMI UN OM COMPETENT SPECIA ASTA???ORADEAAAAA HELLLOOOOO....
Postat 07 Decembrie 2010, 19:19 de boc
Adevar graieste
Are dreptate in cazul acesta Vuscan. Primarul ar trebui sa se conformeze, doar a zis ca nu mai primeste observatii decat de la Vuscan...
Postat 07 Decembrie 2010, 18:44 de Ghita P.
bolojane ai carte de munca la SELINA?
Ma tot intreb din ce bani isi va face primarul nostru campania viitoare daca se intimpla sa il ascunda dnaul pe RUS, fiind ca banii platiti cu zecile de miliarde pe giratii sint in contul lu mama SELINA, poate gresesc si poate deja are si primarul contul lui fiind ca SI FILIP AVEA, si asa e ,greu sa fii primar sa mergi cu mina goala.
Postat 07 Decembrie 2010, 18:37 de unul
DoS
Domnul Vuscan ar trebui sa inceteze sa mai dea Denial of Service pe la oamenii din Oradea pentru ca nu asa aduni clienti pentru firma da de servicii IT. Eu zic ca semafoarele nu sunt problema lui stridenta ci corectitudinea in afaceri ar trebui sa primeze. Nu-i asa, domnule Vuscan?
Postat 07 Decembrie 2010, 17:04 de Razvan
casunari din provincie comenteaza?
da sigur ....orasele civilizate : Berlin Muenchen Vienna ....sunt pline de sensuri giratorii. Sau poate concetatenii nostrii au vazut doar sensurile giratorii din lanurile de capsuni din Italia si Spania .Nu mai luati ca exemplu tarile bananiere din sudul Europei !
Postat 07 Decembrie 2010, 16:54 de muietariceanu
dorele!
Vuscan, shut up!!! Nu mai deschide gura aia aiurea! Esti bufonul orasului...
Postat 07 Decembrie 2010, 15:40 de parabelum
opinie
e clar ca e nevoie de un centru de management a traficului. oameni buni pentru ca primaria sa faca o achizitie trebuie facuta o licitatie unde poate participa orice firma care se ocupa cu semaforizari
Postat 07 Decembrie 2010, 14:57 de adi
titlu
Nu-mi vine sa cred ce citesc! Bai, Vuscane, lasa vrajeala cu semafoarele tale "inteligente". Orasul cu cel mai fluidizat trafic, si cele mai putine accidente din lume este unul fara semafoare, avand doar sensuri giratorii... google it! Du-te canta la alta masa.
Postat 07 Decembrie 2010, 13:57 de nume
alt cretinoid inutil pe acest pamant
Nu-mi vine sa cred cat de prost a putut fi Vuscan, cu aceasta conferinta de presa. Asta e tunat in cap? Adica municipalitatea sa nu faca acele sensuri giratorii ci sa incurce circulatia cu semafoarele sale. Implementarea experimentala in urma cu 3 ani a fost un esec rasunator. Dar mai tineti minte afacerea lui Vuscan cu monitoarele pe tramvaie? Alta lovitura cu impact serios. Indivizi de-astia precum Vuscan ar trebui izolati. Nu amintesc de faptul ca a ucis pe cineva cu masina, fiind mort de beat si cu 150 km/h prin oras si a scapat basma curata. Nu va e rusine sa-i mai publicati elucubratiile. Asumati-va si dumneavoastra ca jurnalisti un statut etic respectabil si renuntati la a-l mai promova pe acest nesimtit ordinar.
Postat 07 Decembrie 2010, 12:43 de justitie cu strabism
alt cretinoid inutil pe acest pamant
ce aveti oameni buni de la bihoreanul? nu va saturati sa postati articole cu cretini. dupa mang, care zicea ca nu trebuiau amenajate malurile crisului deoarece costa intretinerea lor ulterioara, l-ati gasit pe asta care zice ca desi e in interesul firmelor sale sa intorduca acea absurditate numita \"semaforizare inteligenta\" (doar tineti minte esecul dezastruos din decebal) si cei ce fac giratiile isi urmeaza de fapt propriul interes. no coment. eventual la sectiunea -prosti de care sa \"ne\" radem- era locul lui vuscan, alaturi de mang. sunt curios cine urmeaza...
Postat 07 Decembrie 2010, 12:36 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON