URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2010, 12:53

Extinderea reţelelor de apă a fost finalizată în procent de 63%

Extinderea reţelelor de apă a fost finalizată în procent de 63% Lucrări care se fac în plus
Extinderea reţelelor de apă a fost finalizată în procent de 63% Lucrări la care se renunţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare, iniţiate de Compania de Apă Oradea cu finanţare de la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi aport local dintr-un împrumut contractat de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, sunt în plină desfăşurare.

"Lucrările contractate cu finanţare de la Ministerul Mediului sunt realizate în proporţie de 63%, diferenţa urmând a fi executată în momentul în care vor veni banii, iar cele finanţate din creditul contractat de companie sunt în curs de execuţie şi au termen de finalizare data de 20 iulie", a declarat Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea, luni în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, în prezent, plăţile pentru lucrările contractate din fondurile Ministerului Mediului sunt la nivelul lunii februarie 2009, fapt care încetineşte avansarea investiţiei. "Plăţile sunt la nivel de un milion de lei pe lună, iar constructorii au deja restanţe de încasat de ordinul a 8,5 milioane lei, inclusiv TVA, aşa că lucrează pe cum primesc banii", a spus Gavra.

Lucrări la schimb

Pentru utilizarea cât mai eficientă a unor fonduri şi aşa limitate, conducerea Companiei de Apă Oradea a hotărât înlocuirea de pe lista de investiţii a unui număr de 25 de străzi mai puţin populate din zonele mărginaşe ale oraşului cu alte 16 străzi situate în zonele alomerate. "Nu era normal să ducem 300 sau 500 de metri de reţea pe deal pentru o casă sau două, în vreme ce în oraş, în cartiere aglomerate avem reţele vechi şi distruse", a spus directorul.

Astfel în locul a 10.648 metri liniari de reţele de apă, canalizare şi canalizare pluvială de pe străzi precum Valea Frumoasă, Dâmbului, Frunzişului, Scânteia, Toamnei se vor face 11.878 metri de reţele pe străzi cum ar fi Belşugului, Clopoţeilor, Ogorului sau Matei Corvin.

Vor trebui să mai aştepte...

De asemenea, pentru că proiectul lucrărilor a fost făcut în 2006, vor rămâne în continuare fără reţele de apă şi canalizare proprietarii imobilelor construite după această dată. "Singura soluţie este ca proprietarii noilor case de pe deal să îşi plătească singuri lucrările, ceea ce a nu este foarte corect, sau să aştepte demararea altor programe de extindere a reţelelor. Oamenii au tot dreptul să protesteze la maniera că "Bine, la 50 metri, vecinului i-aţi făcut gratist, iar pe mine mă puneţi să plătesc!", dar nu avem ce face pentru că nu ne ajung fondurile", a mai spus Gavra.

Programul de extindere a reţelelor de apă, canalizare menajeră şi canalizare pluvială a fost demarat în anul 2006 şi vizează nu mai puţin de 113 străzi orădene. Valoarea investiţiei se ridică la 46,5 milioane euro sumă din care 12 milioane euro o reprezintă aportul Companiei de Apă Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON