URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2018, 16:31

Eurodeputatul Daniel Buda, fost coleg cu Viorica Dăncilă în Comisia pentru Agricultură a PE: În curând românii vor deveni „căpşunari” la ei acasă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agricultura pare un domeniu neinteresant pentru majoritatea românilor, dar este unul dintre sectoarele cărora Uniunea Europeană şi instituţiile ei le acordă importanţă maximă.

Tocmai din acest motiv, eurodeputatul liberal Daniel Buda, membru în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, poartă discuţii directe cu fermierii din ţară înaintea unui moment care va schimba politicile agricole ale UE după 2020: o reuniune programată luna viitoare în Spania, unde se va discuta atât simplificarea accesului agricultorilor la fondurile UE, cât şi implementarea cât mai multor inovaţii şi noi tehnologii în agricultură, inclusiv digitale.

Concurenţă pe fondurile UE

Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la sediul PNL Bihor alături de preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, şi de deputatul Gavrilă Ghilea, eurodeputatul clujean Daniel Buda a declarat că de o săptămână se află în turneu în şase judeţe din Transilvania, inclusiv cu cei din Bihor, deoarece pe 8-9 martie la Valencia (Spania) va avea loc o reuniune a Biroului de conducere a Partidului Popular European (majoritar în toate structurile executive şi parlamentare ale UE) în care se vor dezbate bazele noii politici agricole comune după anul 2020.

Buda a arătat că evenimentul va avea loc în contextul în care se derulează procedurile de Brexit, declanşate pentru ieşirea din UE a Marii Britanii, fără a cărei „cotizaţie” la bugetul UE va avea loc o reducere semnificativă a fondurilor europene. „Ne dorim ca impactul acestei reduceri să fie cât mai mic în bugetele statelor membre”, a spus Buda, în condiţiile în care este evident că statele membre ar putea fi nevoite să-şi majoreze propriile contribuţii, dar mai ales că fondurile la dispoziţia instituţiilor şi cetăţenilor acestor state vor fi mai mici, deci şi „bătaia” pe ele mai mare.

Ce trebuie să facă România

În noile condiţii, în care concurenţa pentru accesarea fondurilor UE se va intensifica, eurodeputatul Daniel Buda a afirmat că autorităţile de la Bucureşti, Guvernul şi Parlamentul, trebuie să ia măsuri urgente care să fie deja implementate până în 2020.

Între acestea, potrivit spuselor lui Buda, este alocarea de resurse financiare pentru finalizarea cadastrării la nivel naţional (deoarece lipsa cadastrării este un „factor limitativ” la întocmirea proiectelor pentru fondurile UE), introducerea ca prioritate pentru preşedinţia României a Consiliului European în 2019 a dezvoltării fermelor integrate (adică a unităţilor agricole care fac concomitent producţie, procesare şi desfacere), scutirea de impozitul pe profit a cooperativelor agricole şi asociaţiilor agricole (ştiut fiind că micii agricultori nu fac faţă condiţiilor impuse de procesatori şi comercianţi la stabilirea preţurilor de preluare a producţiei), dar şi schimbarea legislaţiei privind ajutoarele sociale (aşa încât în mediul rural să nu mai fie plătite ajutoare sociale persoanelor care refuză ca în sezonul agricol să lucreze în acest sector).

De asemenea, Daniel Buda a afirmat că Ministerul Agriculturii trebuie să achite subvenţii şi fermierilor aşa-zişi „în control”, explicând că în fiecare an structurile acestui minister controlează un anumit număr de fermieri constituit într-un eşantion ce cuprinde 5% - 10% dintre aceştia, iar în timpul controlului aceştia nu beneficiază de subvenţii pe motiv că s-ar putea descoperi că au comis nereguli, deşi - aberant - celorlalţi agricultori, care nu fac parte din eşantioane, îşi primesc subvenţiile.

În final, a mai spus Buda, autorităţile din România ar trebui să limiteze proprietatea străină asupra terenurilor agricole, pentru acest lucru având la dispoziţie, de pildă, modelul Franţei. „În caz contrar, România va deveni în curând o ţară în care românii vor fi transformaţi în „căpşunari” la ei acasă”, a avertizat Daniel Buda, explicând că străinii vor folosi forţa de muncă autohtonă pe proprietăţile lor de aici, nu din Italia, Spania etc.

Reduceţi birocraţia!

Un alt set de propuneri ale eurodeputatului liberal se referă la simplificarea urgentă a procedurilor birocratice prin care agricultorii români ajung la fondurile UE, iar asta nu din cauza Bruxelles-ului, cum spune actuala guvernare PSD-ALDE, ci a faptului că însele autorităţile de la Bucureşti complică procedurile doar pentru a asigura sinecuri clientelei politice.

„Trebuie redusă drastic birocraţia. În Austria, de exemplu, un proiect pentru accesarea de fonduri europene nu are voie să depăşească 50 de pagini, la noi sunt zeci de volume, chiar şi 3.500 de pagini”, a spus Buda, completând cu un exemplu autohton, unde un fermier care vrea fonduri UE trebuie să aducă „adeverinţe de negare de la Transgaz că sub terenul lui nu trece nicio conductă de gaz” sau de la Electrica, pentru a atesta că nu e jalonat nici de stâlpi de electricitate.

„Pe lângă cerinţele de la Bruxelles, noi mai punem 30 - 50 de condiţii, punem oamenii pe drumuri către tot felul de instituţii şi de firme, deşi procedurile pot fi simplificate”, a spus eurodeputatul, cerând „reducerea instituţiilor avizatoare”.

Exemple ale unor asemenea aberaţii le-a dat şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a arătat că municipalitatea nu a putut depune un proiect pentru reabilitarea unor clădiri de patrimoniu fiindcă Autoritatea de Management de la Bucureşti a decis că pot fi finanţate doar proiectele pentru acele clădiri de patrimoniu care nu au funcţiuni administrative. Acesta e motivul pentru care Primăria a putut depune proiecte doar pentru Casa Darvas ori Muzeul Masoneriei, nu şi pentru Colegiul Eminescu ori chiar pentru propriul sediu.

„Pe măsura 7.2. se pot obţine fonduri pentru apă şi canalizare, dar Bucureştiul a pus condiţia că numai pentru unităţile administrativ-teritoriale cu cel puţin 2.500 locuitori”, a mai adăugat un exemplu eurodeputatul Daniel Buda.

Apel la fermierii din Bihor

Buda a precizat că în cursul zilei de vineri mai are programată o vizită la pescăriile din Cefa, spunând că vrea să înţeleagă de ce niciun piscicultor din ţară nu a solicitat fonduri nerambursabile deşi acestea sunt disponibile, precum şi la Salonta, unde va avea o întâlnire la Liceul Agricol, inclusiv cu fermierii din zona de sud a judeţului.

În finalul conferinţei de presă, eurodeputatul a declarat că la întâlnirea din 8-9 martie de la Valencia dedicată viitoarei politici agricole comune europene vrea să pledeze în interesul agriculturii româneşti, sens în care face apel şi la fermierii din Bihor să completeze un chestionar cu 15 întrebări pe această temă, pe care îl pot descărca de pe pagina sa de Facebook şi să-i transmită răspunsurile pe mail, la adresa europarlamentardanielbuda@gmail.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
3 doamne....
...si toti 3!Doamne ...pe toti 3...!In cazanul cu smoala ca tot e constructeur Ghilea...!
Postat 19 Februarie 2018, 15:05 de grigore
Control_room
Datorită lui DNA nu mai suntem pe locul 2. Si eu ma bucur.
Postat 18 Februarie 2018, 23:08 de Sandu1201
Coruptia in U.E. 2017- Raport Transparency International, organizatie internationala cu sediul la Berlin.
A) Tarile cele mai corupte: 1.Bulgaria 2.Grecia 3.Ungaria. Nu vrem sa intram in acest top. B) Tarile cu cea mai putina coruptie: 1.Danemarca 2.Finlanda 3.Suedia. Aici tindem. Guitzatorii separatisti si coruptii pot sa spuna ce vor. DNA, sa vina sa va ia !
Postat 17 Februarie 2018, 07:31 de Control_Room
Zici buda si ai parasit zona
Bine, guitzatorii revizionisti injura si insulta. E cunoscut faptul ca indivizii sunt niste cretini frustrati, cu creiere de musca. Astia atat pot. Cat despre coruptii din PSD, PNL, USR si care or mai fi, sa-i bage DNA-ul la parnaie. Cu politicienii unor etnici e mai complicat. Astia fug in "tara mama", unde nu-i deranjeaza nimeni. Ba mai mult, poate primesc si niste medalii pt merite deosebite...
Postat 17 Februarie 2018, 05:54 de Control_Room
Haaalooo!
Suntem demult cerşetori şi hoţi! Şi afară,şi înlontru!Ce penibilităţi!Mă face să râd!;)))
Postat 16 Februarie 2018, 23:38 de crisan
WinDos-ul garii
Oare de ce ne face PPE de ras ???? Sa aud.
Postat 16 Februarie 2018, 21:57 de Sandu1201
Ha
Tsd, ai uitat sa tragi apa după ce ai deschis gura.
Postat 16 Februarie 2018, 21:09 de demos
!!!
PNL, ppartidul național al LICHELELOR
Postat 16 Februarie 2018, 20:50 de TDS
PSD, Partidul Infractorilor Solidari
Iar WinDos e postac PeSeDist, mandru ca e roman, inclsiv cu coruptia, sa fie furat tot de romani!
Postat 16 Februarie 2018, 18:02 de unu
Partidul Popular European e pe cai mari !?!
PPE e grupul acela care face de râs România și o terfelește de fiecare dată când poate ... iar Buda e colegul de listă a lui Preda, care e prietenul de vorbe a lui Macovei, care e "pleaznă" mai tot timpul cu Junker, care zice că țara noastră trebuie să fie, pe veci, o colonie luxemburghezo-franco-germană condusă de niște evrei olandezi !?!
Postat 16 Februarie 2018, 17:38 de WinDos
Europarlamentari
Sunt structuri mai indepartate, dar Daniel Buda chiar e activ acolo. Mai activ decat PeSeDistii nostri, comisarul Romaniei ptr. fonduri europene...
Postat 16 Februarie 2018, 17:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON