URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2014, 14:59

Episcopia Greco-Catolică cere "eliberarea urgentă" a propriului administrator, reţinut de DNA împreună cu primarul de Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei a reacţionat marţi, printr-un comunicat de presă, la scandalul declanşat de reţinerea, cu o zi înainte, de către procurorii DNA Oradea, atât a primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, cât şi a administratorului Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin.

Precizând că Episcopia a pus o mare parte din imobilele ce i-au fost retrocedate la dispoziţia comunităţii locale fie gratuit, fie pe sume simbolice (ca de pildă clădirea Colegiului Naţional Samuil Vulcan, mai multe locuinţe sociale, Biblioteca Municipală, Casa Elevilor ori spaţiul folosit de Departamentul din Beiuş al Universităţii din Oradea), conducerea Eparhiei arată că "motivul pentru care acum numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este menţionat într-o anchetă a procurorilor DNA Oradea are la bază rezilierea unui contract de concesiune între Episcopie şi firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, al cărui administrator era Pop Raveca" (mama primarului Domocoş).

Potrivit comunicatului, preotul greco-catolic din Beiuş, Ioan Mada, a semnat contractul de închiriere al unui imobil de 353 metri pătraţi, aflat în centrul Beiuşului, către SC Alge Com SRL la 1 septembrie 2011, fără aprobarea conducerii Episcopiei, la valoarea de 250 lei/lună (3.000 lei/an), "pe o perioadă de 29+14,5 ani".

Potrivit Episcopiei, la începutul lunii iunie a acestui an, în urma unui control condus de administratorul Episcopiei, Mircea Ovidiu Constantin, "s-a constatat că se lucrează la imobilul mai sus menţionat, care era decopertat, şi aşa s-a aflat de existenţa contractului încheiat de preotul Mada Ioan cu această firmă", ceea ce a determinat conducerea Eparhiei să analizeze şi să decidă rezilierea contractului de închiriere, deoarece "condiţiile acestuia erau injuste şi în defavoarea proprietarului de drept".

Totuşi, conform comunicatului, conducerea Episcopiei "a anunţat fostul concesionar că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului", în acest sens semnându-se "un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani", iar valoarea acestuia fiind stabilită la "30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii".

Episcopia afirmă că "în urma controlului intern, pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă", iar din informaţiile pe care le deţine, acesta ar fi făcut "un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Mircea Ovidiu Constantin de luare de mită de la primarul din Beiuş".

În acest context, "Episcopia Greco-Catolică de Oradea cere eliberarea urgentă a administratorului Mircea Ovidiu Constantin, deoarece consideră acuzaţiile nefondate", şi arată că "pune la dispoziţia organelor statului orice documente se solicită şi speră într-o clarificare rapidă a situaţiei astfel încât adevărul să iasă la iveală", deoarece "nu are nimic de ascuns, iar orice contract a întocmit l-a făcut licit, urmând prevederile legale în vigoare, avându-se în vedere binele comun şi ajutorarea comunităţii locale".

"Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii", se mai arată în comunicatul Eparhiei.

Comunicatul a fost făcut public chiar în ziua în care se judecă arestarea celor doi, la Tribunalul Bihor. După cum se ştie, DNA Oradea i-a reţinut luni pe primarul municipiului Beiuş şi pe administratorul Episcopiei Greco-Catolice, susţinând că în perioada 2011-2014 edilul "a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş, promiţând în schimb că va susţine interesele bisericii, asigurându-i protecţie, dar şi că o va favoriza prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar".

De asemenea, DNA a arătat că primarul, "pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea Episcopiei".

Citiţi pe această temă articolul "Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş: luare de mită, deţinere ilegală de arme şi incompatibilitate"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sa-ti fie rusine episcope
pe data de 1 decembrie 2014 preotul Mada Ioan din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă", iar din informaţiile pe care le deţine, acesta ar fi făcut "un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Mircea Ovidiu Constantin de luare de mită de la primarul din Beiuş". Fraierilor de ce nu va interesati inainte sa scrieti? A fost chemat la DNA, nu s-a dus el ( ce autodenunt?), pe plan ”Bisericesc” nu a gresit cu nimik, de ce se desface contractul de munca daca organele abilitate nu i-au gasit nimic? A da am uitat ca ”episcopul” e mai catolic ca PAPA. Dar cand mergea in casa lui MADA IOAN mancau si beiau acolo cu toti ”prietenii lui” ( ai lui Virjil ”episcopu” aia nu a fost nimik? Inca odata sa iti fie rusine episcope, te joci cu vietile oamenilor si te imbogatesti pe spatele oamenilor.
Postat 11 Februarie 2015, 21:30 de superman7
"... adevărul să iasă la iveală", zice comunicatul greco-catolic !!!
Dacă s-ar vrea adevărul, greco-catolicii l-ar lăsa pe administrator cu Dumnezeu, fără să mai comenteze ceva în decursul celor 24 de ore, ca să aibă omul timp să scrie toate dedesubturile afacerii. Aşa cum sună comunicatul, se dă impresia că Biserica are ceva de ascuns. De unde rezultă că popimea greco-catolică e la fel ca cea ortodoxă, fiind pusă doar pe acumulare de capital !!!
Postat 16 Decembrie 2014, 18:12 de WinDos
Da... Sigur... De urgenta!
Ce si-ar mai dori unii sa fim si azi la fel ca si pe vremea inchizitiei, iar ei sa faca si sa dreaga dupa cum ii taie capul.
Postat 16 Decembrie 2014, 15:51 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON