URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 16 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
12 Ianuarie 2011, 15:27

Ecologiştii cer demiterea prefectului Gavrilă Ghilea şi promit denunţ penal împotriva lui Seremi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Motivul pentru care reprezentanţii Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni au afirmat că cer conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor demiterea prefectului Gavrilă Ghilea şi că vor face denunţuri penale împotriva altor PDL-işti este faptul că aceştia au abuzat de funcţii pentru a determina în mod abuziv şi ilegal construirea unor case de vacanţă şi a unei staţiuni pe platoul Padiş, parte a Parcului Natural Munţii Apuseni cu statut de zonă de protecţie şi conservare specială a biodiversităţii şi patrimoniului natural.

"Vrem să apărăm Parcul Natural Munţii Apuseni de intervenţii catastrofale, cum e construirea unor case de vacanţă ale unor potentaţi sau a unei aşa-zise staţiuni montane într-o zonă de patrimoniu natural unică în ţară", a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, Mihai Togor, preşedintele Asociaţiei Aqua Crisius, organizaţie membră a CRSE.

Ghilea, prefect proprietar

Conform spuselor lui Togor, mai multe persoane influente din mediul de afaceri şi politic din Bihor, între care prefectul Gavrilă Ghilea (prin intermediul uneia din firmele sale, Oviserga Prest SRL), deputatul PDL Ştefan Seremi şi omul de afaceri Viorel Popa (proprietarul Companiei de Hoteluri şi Restaurante Padiş) "deţin în mod dubios terenuri lotizate aflate în perimetrul zonei de protecţie specială de pe platoul Padiş şi, uzând de funcţiile şi influenţa pe care o au, precum şi de ajutorul lui Sergiu Megan, directorul Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, încearcă să obţină diverse acte, în mod ilegal, pe baza cărora să poată ridica diverse construcţii în perimetrul zonei protejate".

Preşedintele Asociaţiei Aqua Crisius, Mihai Togor, a afirmat că "afacerile abuzive şi ilegale" au început în anul 2003, când Compania Hoteluri şi Restaurante Padiş a obţinut 85,7 hectare de teren pe platoul Padiş, printr-un schimb de terenuri cu Primăria comunei Lazuri de Beiuş, care a primit la schimb de la această societate 42,3 hectare de teren situat la marginea comunei. "Totul a fost un tun imobiliar, căci în prezent cele 85,7 hectare de pe platoul Padiş au fost lotizate în 141 parcele şi au ajuns în posesia câtorva persoane fizice şi juridice, inclusiv prefectul de Bihor, cetăţeni din Republica Moldova şi o firmă off-shore înregistrată în Cipru", a spus Togor.

Reprezentantul CRSE a arătat că în anii 2006-2007 Compania Hoteluri şi Restaurante Padiş a angajat un topograf de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor care a falsificat harta zonei protejate de pe platoul Padiş, cu ajutorul lui Sergiu Megan, director în Ministerul Mediului, după care, în baza acestei hărţi, actualul preşedinte al PDL Bihor, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a semnat un certificat de urbanism prin care se permitea ridicarea unor construcţii în perimetrul zonei protejate a Parcului Natural Munţii Apuseni.

"De-a lungul timpului, am semnalat şi noi, ecologiştii, dar şi Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului de la Cluj Napoca, faptul că acest lucru era ilegal, deoarece harta zonei nu putea fi modificată şi certificatul de urbanism nu putea fi eliberat fără aprobarea Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Munţii Apuseni. Or, acest Consiliu s-a împotrivit", a declarat Mihai Togor.

Presiunile lui Seremi

Reprezentantul CRSE a continuat arătând că "în toate întâlnirile Consiliului Consultativ de Administrare a Parcului Natural, Ştefan Seremi a susţinut interesele Companiei Hoteluri şi Restaurante Padiş" şi "a făcut presiuni asupra membrilor Consiliului" pentru ca aceştia să-şi dea acordul pentru construirea de case de vacanţă şi a unei staţiuni pe platoul Padiş. De asemenea, a adăugat Togor, "Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural a constatat clar, prin acte, că Padişul este zonă de conservare specială, la fel ca Academia Română şi Institutul de Speologie Emil Racoviţă din Cluj, care au reprezentanţi în Consiliul Ştiinţific al Parcului".

Togor a afirmat că motivul pentru care ecologiştii solicită oficial demiterea prefectului Gavrilă Ghilea constă în faptul că acesta, deşi se află în conflict de interese, fiind el însuşi proprietar "în mod dubios" de terenuri pe platoul Padiş, a dat aviz de legalitate unei Hotărâri a Consiliului Local a comunei Budureasa, aflate în perimetrul Parcului Natural, Hotărâre care permite ridicarea de construcţii în zona protejată.

"Domnul prefect a ajuns proprietar de terenuri pe o suprafaţă de aproape 4.000 metri pătraţi în mod dubios, prin trei contracte de cumpărare, din care două încheiate pe 1 ianuarie 2008 şi 1 ianuarie 2009, zile când nimeni nu lucrează. Probabil a avut un notar foarte harnic, care s-a trezit devreme după Revelion. În 2010, prefectul-proprietar a dat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local Budureasa, cu toate că i-am cerut să nu facă acest lucru şi i-am pus la dispoziţie toate documentele care arată că hotărârea este ilegală, că administraţia comunei nu are competenţe în ce priveşte administrarea Parcului Natural şi că actul Consiliului Local nu avea avizul Consiliului Ştiinţific al Parcului", a spus reprezentantul CRSE Munţii Apuseni.

Afacere portocalie

Mihai Togor a prezentat în conferinţa de presă şi alte documente din care rezultă că Sergiu Megan, director în Ministerul Mediului, a intervenit în repetate rânduri în favoarea Companiei Hoteluri şi Restaurante Padiş, menţionând totodată că oficialul a fost numit în funcţie "cu sprijinul PDL". De asemenea, ecologiştii bihoreni au afirmat că suspectează şi implicarea altor reprezentanţi ai PDL în proiectul construirii unei staţiuni pe platoul Padiş, menţionând în context numele actualei preşedinte a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, despre care au spus că "avem informaţii că a fost angajata omului de afaceri Viorel Popa", patronul Companiei Hoteluri şi Restaurante Padiş.

Un alt membru al CRSE, Paul Iacobaş, a afirmat că în timp ce politicienii din PDL făceau demersuri pentru a obţine dreptul de a construi în zona protejată a Munţilor Apuseni ecologiştii au făcut obiectul unor presiuni din partea acestora. "Fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Ştefan Seremi, a luat decizii pro staţiune şi pro Companie, iar avocaţii Companiei Hoteluri şi Restaurante Padiş, văzând că nu merge cu presiunile şi ameninţările, au recurs şi la alte metode. Au ajuns să ne întrebe dacă vrem şi noi terenuri pe platoul Padiş", a declarat Iacobaş.

Biologul Ana Marossy a adăugat şi ea că i s-au oferit avantaje pentru a renunţa la opoziţia faţă de "distrugerea acestei zone de protecţie naturală". "Domnul Viorel Popa m-a asigurat că dacă nu mă opun proiectului voi avea pe viaţă un apartament rezervat în viitoarea sa staţiune", a spus Marossy.

În fine, Paul Iacobaş a mai declarat că, din cauza opoziţiei sale faţă de distrugerea zonei de patrimoniu special din Padiş, a fost acuzat că ar avea el însuşi interese, deoarece organizează tururi de vizitare pentru turişti străini. "Acest lucru este adevărat, dar pe de o parte noi nu distrugem nimic acolo, mergem pe jos, cu rucsacii în spinare, nu campăm şi nu construim nimic acolo, iar pe de altă parte firma mea plăteşte toate taxele şi impozitele pentru această activitate", a spus Iacobaş.

Seremi: Ecologiştii au interesele lor

Prefectul Gavrilă Ghilea nu a putut fi contactat pentru a-şi face cunoscută poziţia. În schimb, preşedintele PDL Bihor, deputatul Ştefan Seremi, a afirmat că, în opinia sa, nu a comis nicio ilegalitate în perioada 2006-2007, când a semnat certificatul de urbanism pentru Compania de Hoteluri şi Restaurante Padiş şi când a susţinut proiectul acesteia pentru construirea unei staţiuni.

"Zona de protecţie de pe platoul Padiş nu cuprindea zona propusă pentru investiţie de Companie, iar certificatul de urbanism nu însemna automat că respectiva Companie poate construi, ci doar că poate face demersuri pentru a obţine autorizaţii de construcţie de la organele în drept. Sper că sunteţi de acord cu mine, totuşi, că în zona Padiş trebuie dezvoltat turismul, nu ca până acum, când turismul se face necontrolat. Chiar şi unii ecologişti nu sunt străini de acest turism necontrolat, căci duc turişti străini să viziteze Padişul prin firmele lor", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele PDL Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
pt. Ghita
Ma bucur ca am reusit sa conversam pe acesta cale, tin sa te anunt ca nu sunt d-l Birlic, toata stima pentru el, ci sunt un om care stiu ce spun, cunosc prea bine situatia precara in care sunteti bagati cu totii in frunte cu cei doi primari, prefect, cj si naiba mai stie cate lichele. Viorel Popa a ajuns pe ulltimi 50 metri, ha ha ha.....hai pa
Postat 16 Ianuarie 2011, 21:57 de om din zona
pt burebista
Salut, eu as zice sa te mai gandesti la doamna Osvat ca nu e chiar asa cum spui dar nu prea poate face nimic cu aceste gunoaie de pdl-isti si cu maharu de Popa V. De restul de care pomenesti ai dreptate si e chiar mai grav, pacat de noi ca ii lasam sa ne manipuleze asa acesti oameni care nu fac nimic altceva decat fura si beau continuu.....ai uitat de pdl-istu de Rieni si gasca lui Bosoanca. O zi buna oamenilor de bine
Postat 16 Ianuarie 2011, 12:37 de atentie
Sictir...!
Deocamdata dau crezare celor care fac ceva pentru zona Apuseni ,pentru protejarea platoului Padis. Ar fi multe de spus insa mafia locala care are interese in zona face jocul altor mafioti de la centru. Primariile Pietroasa si Buntesti ,cele care ar fi obligate sa urmareasca legalitatea demersurilor ,sunt conduse de niste marionete care au interese materiale.Primarita Osvat din Pietroasa vrea sa se deschida accesul in zona in ideea de a avea turisti pentru castelul pensiune care-l are la Boga. Degau Sorin,primarul Buntestilor si-a asigurat retragerea din timp de la primarie deocamdata el fiind cel care se ocupa de terenurile de vanzare si de constructiile ilegale.De asemenea se stie ca Popa Viorel si Popa...ala din Lazuri , il viziteaza si la el isi taie porcii,mieii...si....euroi pe teren.Si iaca tabloul partial al intereselor din zona.Cat despre ceilalti care au ocupat abuziv terenurile cu cladiri fara autorizatie ,va spun ca sunt oamenii primarilor,aia buni la toate ,pentru chefuri,pentru voturi,pentru a ascunde nelegiuirile si afacerile cu lemn...stalactite,stalagmite,fonduri. Si cum primarii sunt pdl-isti ,se explica in ce fel Buntestiul si Pietroasa au bani de la buget .
Postat 15 Ianuarie 2011, 21:16 de Burebista
Dna Marossy minte
Dna. Marossy minte cu nerusinare. Eram de fata cand a avut discutii cu reprezentantii investitorilor acum vreo 5 ani. Ei nu i-au promis apartamente sau alte beneficii daca nu se opune proiectului ci pur si simplu i-au prezentat o idee de infiintare a unui centru de pregatire a ghizilor montani in cadrul viitoarei statiuni, centru pentru care ei ar fi oferit baza materiala (inclusiv spatiu pentru desfasurarea cursurilor). Doamna a fost intrebata daca ar fi interesata sa se ocupe de un astfel de centru de pregatire, desigur contra unei remuneratii si in baza unui contract de prestari servicii dar, de aici pana la a ii oferi ei personal beneficii e cale lunga. Cu tot respectul pentru varsta dnei Marossy dar chiar nu inteleg de ce minte.
Postat 15 Ianuarie 2011, 15:44 de Leontin
Intrebare apolitica.
Fiecare cu interesul lui,dar pierderea oportunitatilor din zona cine si le asuma?
Postat 15 Ianuarie 2011, 12:09 de safe
pt bodroanea
Esti sigur ca te cheama bodroanea si nu ti se spune birlic? ca la cat de bine cunosti limba romana ..... apropos locul ala in hazna e pentru unii de teapa ta nu de oameni adevarati ca viorel popa.
Postat 14 Ianuarie 2011, 22:18 de ghita
padisul tuturor
Am citit si eu acest articol dat de doi oameni cu o valoare aparte de ce se intimpla in tara asta, si inevitabil nu am putut sa nu citesc cele trei comentarii. Toata stima pentru ANCA, iar pentru cei doi (turist si montaniard) as vrea sa le transmit ceva functie de interesele lor: -In primul rand voi nu stiti ce e ala turism controlat, -Viorel popa nu a facut nimic in viata lui doar a dat tunuri de unde citim caracterul omului, -De birlic nu aveti ce vorbi (imi pare rau ca pomeniti de rizo care e de speta voastra)ca va da clasa tot timpul, si as putea continua la nesfarsit, dar nu am spatiul necesar pentru voi oameni de doi bani ce sunteti, dar nu pot sa nu amintesc de d-l popa referitor la femeile de 30 de ani care mai poate sa le alerge eventual si sa le amagesca cu vorba apoi sa le promita ceva ca atat i-a mai ramas, in rest mai urmeaza sa cada de tot in..........unde îi este locul. A DISTRUS DESTUL
Postat 13 Ianuarie 2011, 15:40 de bodroanea
vrem turism civilizat
E timpul sa fie si la noi in Padis turism controlat adica sa ai cateva pensiuni si hoteluri care sa asigure ghid pentru excursii organizate. Cred ca asta ar trebui sa-i preocupe atat pe ecologistii daca tin la mediu cat si pe autoritati. De ce sa mergem iarna la munte in Austria si sa lasam banii acolo? Sau poate ca ecologistii care nu vor o statiune in Padis castiga bani din turism necontrolat si apoi ii cheltuie tot in vacante in Austria. Pana cand?
Postat 12 Ianuarie 2011, 23:20 de turist
BRAVOOO
DRAGUL meu fost coleg nu te ai schimat deloc tot acelasi om cu suflet mare ai ramas si cu simtul echilibrat al dreptatii, NOROC sa ai sa reusesti , cum pot unii sa se sacrifice doar sa pastreze natura si altii o fac pentru banii, cum?
Postat 12 Ianuarie 2011, 22:10 de anca
Vrem turism civilizat in Padis
Stimata d-na Marosy, daca aveati 30 de ani ma indoiesc ca Popa Viorel v-ar mai fi garantat un apartament pe viata in statiune.Dar revenind la subiectul principal nu consider ca un turism civilizat, in hoteluri demne de sec.XXI ar fi de lepadat, fata de turismul oferit azi in Padis de Botronea ,Birlic,Rizo si altii,care au construit tot felul de improvizatii , in care turistii sunt obligati sa stea pt ca nu au alternative.
Postat 12 Ianuarie 2011, 20:58 de Montaniard
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Premiilor lui Bihorel 2018. Petrecere cu poante video, caricaturi şi concert Compact la Majoratul BIHOREANULUI. Vezi câteva momente! (FOTO / VIDEO)
 • Campionul K1 Adrian Maxim, prins de procurorii DIICOT Oradea cu un kilogram de cannabis. Sportivul a fost arestat şi trimis în judecată (FOTO)
 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON