URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2017, 15:38

Ecologiştii bihoreni, cu ochii pe parlamentarii care ne reprezintă: Bodog, Cseke şi Derzsi au votat proiectul care va distruge ariile protejate

Ecologiştii bihoreni, cu ochii pe parlamentarii care ne reprezintă: Bodog, Cseke şi Derzsi au votat proiectul care va distruge ariile protejate Aria naturală protejată Munţii Pădurea Craiului (foto: Andrei Posmoşanu)

Preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor, Florin Budea, se arată îngrijorat de faptul că Senatul a votat un proiect de lege care permite desfăşurarea de activităţi economice invazive, precum carierele de piatră, în ariile naturale protejate.

Iniţiat de parlamentarii ALDE, proiectul prevede înlesnirea scoaterii de sub prevederile regimului legal de protecţie a unor suprafeţe pentru care, la data de 29 iunie 2007, când au fost create ariile protejate, existau licenţe de concesiune a activităţii miniere.

"Astfel, în mijlocul unei arii protejate, vor putea fi înfiinţate, de exemplu, cariere de piatră, fapt care, în mod evident, va afecta grav echilibrul natural al acelei zone. În plus, astfel se deschide calea şi către alte "investiţii" cu impact negativ asupra mediului: drumuri, poduri, rampe de încărcare etc.", a transmis Budea, printr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Trei senatori bihoreni au votat acest proiect: Florian Bodog (PSD), Cseke Attila (UDMR) şi Derzsi Akos (UDMR). În total, 66 de senatori au votat pentru, iar 22 împotrivă.

"Trebuie reţinut faptul că iniţiativa avizată de Senat nu are un punct de vedere din partea Guvernului, nu există o estimare a impactului pe care aplicarea ei îl va avea asupra mediului, încalcă norme şi directive europene, intră în contradicţie cu principii de drept internaţional al mediului şi creează riscul unei proceduri de infringement împotriva României", a mai spus Budea.

De asemenea, preşedintele CRSE Bihor punctează şi o declaraţie nefericită a iniţiatorilor proiectului, care ar fi spus chiar că ONG-urile au făcut prea multe arii protejate în România. "Faţă de aceasta, CRSE Bihor spune din nou că iniţiativa legislativă adoptată de Senat deschide larg calea spre distrugerea ariilor naturale protejate. De acum înainte, acestea riscă să devină adevărate "autostrăzi" pentru buldozere, excavatoare şi alte utilaje grele care nu au ce căuta acolo. După ce senatorii au trecut peste raţiunea fundamentală care se află la temelia înfiinţării ariilor protejate, anume ocrotirea naturii, ne putem aştepta la orice. De altfel, înlesnirea şi chiar încurajarea vânării unor specii protejate pare să facă parte din acelaşi sinistru scenariu", a mai spus Florin Budea.

Ecologistul orădean speră totuşi că în Camera Deputaţilor, forul abilitat să dea votul final, acest proiect de lege va fi respins. "Noi suntem cu ochii pe aleşi", a mai spus Budea.

Pe de altă parte, critici similare a adus, marţi, şi USR Bihor. "#ÎndrăzneşteSăCreziÎnPSD, senatorul PSD Bihor Florian Bodog, a votat PENTRU proiectul de lege care permite scoaterea unor suprafeţe de teren din ariile protejate pentru exploatare minieră. #RuşinePSD", este mesajul apărut pe pagina de Facebook a filialei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...mda
...aceleasi proteste din spatele tastelor. Numai eu cred ca am ridicat problema perdelelor de pomi de pe marginea drumurilor taiate de smecheri si protectia mediului e pe nicaieri. Inca un organism platit din bani publici care cred ca nu isi justifica salariile si insususi existenta. Da protestam, ca da bine in ochi fraierilor
Postat 25 Octombrie 2017, 13:48 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON