URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2012, 14:42

E stabilit: Orădenii sunt obligaţi să îşi sterilizeze şi să îşi microcipeze câinii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a adoptat marţi, în ciuda celor zece voturi "abţinere" exprimate de reprezentanţii UDMR şi PDL, Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public şi privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiu. Conform normativului, deţinătorul oricărui câine cu vârsta peste şase luni este obligat să îl sterilizeze.

Potrivit regulamentului, vor fi exceptaţi de la sterilizare câinii pentru care operaţia reprezintă un risc major, lucru care trebuie certificat de un medic veterinar, câinii utilitari folosiţi de nevăzători sau persoanele cu handicap şi câinii de rasă destinaţi reproducerii controlate, pentru care deţinătorul poate prezenta carnet Pedigree.

Orădenii care nu doresc să îşi sterilizeze patrupedul din considerente personale vor plăti o taxă de 100 lei pe câine anual. Sumele colectate vor fi folosite pentru întreţinerea animalelor din adăpostul Primăriei pentru câini fără stăpân şi delimitarea unor zone de pe domeniul public cu destinaţia "loc special pentru câini".

Deţinătorii câinilor nesterilizaţi sunt obligaţi să îşi însoţească şi supravegheze patrupedul în permanenţă pentru a evita reproducerea. În cazul femelelor, proprietarii vor trebui să prezinte o adeverinţă de la medicul veterinar din care să rezulte dacă au avut sau nu pui în acel an. Dacă animalul a avut pui, deţinătorul va trebui să prezinte o evidenţă a acestora.

De asemenea, proprietarii patrupedelor vor trebui să le microcipeze. Numărul unic de indentificare a animalului reprezentat de microcip va fi înscris în carnetul de sănătate al câinelui şi va fi transmis de către medicul veterinar într-o bază de date a Primăriei.

În cazul în care câinii microcipaţi se vor pierde de stăpân, aceştia vor putea fi identificaţi prin scanarea microcipului de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau angajaţii Administraţiei Domeniului Public, care se ocupă de ridicarea de pe străzi a câinilor fără stăpân.

Orădenii care nu îşi vor steriliza câinele şi sunt prinşi că nu şi-au plătit taxa de 100 de lei riscă o amendă în valoare între 400 şi 800 lei, iar cei care nu pot prezenta o evidenţă a puilor rezultaţi din împerecherea femelelor sau nu şi-au microcipat animalul de companie pentru a fi înscris în baza de date riscă amenzi între 300 şi 600 lei.

Regulamentul va intra în vigoare în termen de un an de la adoptare, după realizarea recensământului câinilor de pe raza municipiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
taxa aberantă
chiar mă gândeam că plătesc 50 roni pe an taxă pt apartaent, dar voi plăti 150 pt cățeaua mea de 13 ani cu cancer...nu e aberanr și o mare hoție? ce se va face cu toți banii ăștia? nimic bun cred. și cățeaua mea nu a avut pui niciodată. câinele a fost microcipat de un veterinar care a apărut probabil plătit de primărie, și care nu era interesat de altceva decât de cip. Nu e normal să nu verifice starea cățelei. Oricum taxa e imensă și nejustificată.
Postat 19 Octombrie 2013, 09:31 de ALexa
Toata stima d-nei Otilia SANDOR !
Unii români incapabili să rezolve o situaţie cu propriile puteri încearcă adeseori să „se scoată” cocoşându-şi semenii. Cam aşa şi cu hotărârea consiliului local de marţi, 23 octombrie, prin care proprietarii de câini din Oradea sunt obligaţi, vezi Doamne, să îşi sterilizeze câinii şi dacă refuză sunt obligaţi să plătească Primăriei 100 lei/an. E curios însă modul de aplicare a acestei hotărâri, fiindcă în casele oamenilor nimeni nu are voie să intre fără acceptul proprietarilor sau fără mandat. Care mandat nu îl poate da nici Primăria, nici Poliţia (de oricare fel), nici măcar Parchetul. Doar instanţa judecătorească poate emite o astfel de decizie privind percheziţia domiciliară. Şi acest drept figurează la articolul 27 din Constituţia României, unde se fac precizări clare referitoare la inviolabilitatea domicliului: „(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.’’
Postat 25 Octombrie 2012, 08:05 de .
Sterilizare
Pt consilieri o idee. Va dau o idee ar trebui sa aduceti o noua hotarare de consiliu referitoare la sterilizarea populatiei.Tot asa intr-un stil asemanator.. Sa platesti!!! Daca nu vrei sa fi sterilizat!!! Ar fi o idee geniala. Daca cumva domnii consilieri citesc asta sa noteze ideea sa n-o uite.!!!
Postat 24 Octombrie 2012, 21:58 de Oradean
RUSINE
Aceeasi consilieri care dupa expirarea mandatului sunt muritori de foame si ridica mana cum vrea Gibonul Bolojan.Si ne costa tot mai mult prostia lor. Asa si cu asa zisele proiecte Europene care vor rupe buzunarul oradeanului in urmatorii 20 ani prin taxe insuportabile ca ex: dealul Ciuperca modernizarea PIETEI ROGERIUS nu stiu ce drum de Centura majorare gunoi majorare gigacalorie . CUI ii trebuie toate astea ?? Pe cine ati intrebat voi panaramelor de consilieri si gunoaie ce sunteti ? RUSINE SA VA FIE
Postat 24 Octombrie 2012, 16:04 de cinstitul
Cam scumpă distraţia !?!
Nu uitaţi că aceşti consilieri locali ne costă (indemnizaţii, contribuţii de asigurări sociale, cafele, sucuri, apă zisă minerală, maculatură şi hîrtie, organizare de şedinţe, personal de birou aferent, etc), conform calculului CC pe perioada 2009-2010 (parcurs de 12 luni), suma de 150.000 euro, adică cca. 500 euro lunar pentru fiecare "dobitoc" care merge de câte două ori în clădirea municipalităţii şi ridică mâna de vreo 50-60 de ori în medie, ca să se afle în treabă şi să ne dea nouă idei pe forum. Aşadar nu uitaţi orădenilor că hoarda asta de neterminaţi ne costă anual aproape 700.000 lei noi (7.000.000.000 lei vechi).
Postat 24 Octombrie 2012, 14:09 de Carp III
Prostia şi ruşinea hoardei de consilieri.
Înlocuiţi din articol cuvântul CÂINI cu OAMENI şi vă veţi da seama de absurditatea şi lipsa de finalitate a acestui demers, prin analogie, cu excepţia câtorva rătăciţi care se vor lăsa prinşi în lesa oamenilor lui Tarzan. Bolojan ar fi trebuit să trăiască în perioada lui Hitler şi a lui Stalin. Ar fi rămas în istorie.
Postat 24 Octombrie 2012, 13:52 de Carp III
servitorilor
daca aceasta hotarare de consiliu va intra cumva in vigoare voi actiona in judecata atat primarul si consiliul local, cat si prefectul si prefectura pentru DISCRIMINARE!!! de ce eu ca detinator de caine pe proprietaea mea sa platesc o taxa pentru cainii comunitari si cei care n-au caine in batatura sa nu plateasca??? daca e vorba de cainii comunitari atunci sa nu fie discriminare si sa plateasca toata lumea taxa. e ca si cum cei care au copii sa plateasca o taxa pentru intretinerea orfanilor in casele de copii sau orfelinate, iar cei fara sa fie scutiti. o aberatie mai mare ca asta nu putea gandi decat un cretin si stim cu totii care e ala, mai ales ca a fost reales!!! va urma.
Postat 24 Octombrie 2012, 13:43 de miti
????
Pai vezi tu ce idioti....,ce s-ar intampla daca le-ai lega trompele pocaitelor cum e chereches? ha?????astea toarna la plozi ca si tiganii....ia sa le puna sa plateasca dupa primnul copil cate un milion /caciula, sa vedem le mai arde de dat din craci....
Postat 24 Octombrie 2012, 10:59 de corcodel
bow ling
Doar consilierii PNL, aia sunt capul rautatilor acolo, ca ei tre sa faca toata lumea, sa vedeti ce zambete superioare afiseaza cand mai comenteaza cate un consilier de la alt partid. Apare insa o problema: cum le castrezi pe Florica Chereches si pe necunoscuta ailalta penelista din consiliu ? :D :))))))))
Postat 24 Octombrie 2012, 04:46 de bowl si vitzelul
obligativitate
SI CONSILIERII TREBUIE CASTRATII DUPA ACEASTA HOTARIRE
Postat 24 Octombrie 2012, 03:56 de doru
azor fara ousor
ca prima javra a cetatii, bolovanul ar trebui sa ne dea exemplul personal si sa se autocastreze cu barda! dupa care sa-si atarne de stufoasele sprancene cipul de identificare pentru cretinii orasului! daca nu, sa-l amendam cu multi bocanci intre picioare ca sa nu se mai perpetueze specia lui de tzaran coclit! si propun tuturor stapanilor de catei din oras sa ne adunam cu tot cu catei in acelasi timp in fata primariei ca sa-l blasteme si ei pe limba lor.
Postat 23 Octombrie 2012, 23:56 de gue migi
walk on the road
acuma degeaba mai protestati, l-ati ales ca frajerii pentru inca 4 ani - rabdati si rupeti-va parul din cap. v-ati lasat prostiti ca a facut parcari (pe care tot voi le platiti, altfel luati o amenda drept in bot :P), acum ciocu mic, ca nu da primaru doi bani pe voi. cre ca mai bine-l votati pe Cseke, ala macar a adus j'da milioane de euro in Bihor, da asa e rumanu, voteaza maimutele care-i dau amenzi :) de parc-ar conta ca pe primar il cheama Pisti sau Ghitza ! important e sa te simti bine in orasul tau, nu agresat ZILNIC de imbecili comunitari care te amendeaza sau de hingheri care vor sa-ti numele ouale la caine :))))))) mai reflectati, ca aveti 4 ani la dispozitie sa va reveniti din prosteala lu bolojan ;)
Postat 23 Octombrie 2012, 22:28 de walk-er
ce caini mei?
daca tot ati vrut sa faceti ceva trebuia pus cip pentru a gasi stapanul si atunci amendat daca nu e sterilizat cainele (nu proprietarul) sau obligativitate de sterilizare a femelelor ca in cazul in care nu se sterilizeaza doar detinatorii de femele au avantajul de a vinde pui si a obtine un venit ma gandesc cat o costa oare toate astea?
Postat 23 Octombrie 2012, 20:20 de doru
ALEGEM ALT PRIMAR
Oare cum trebuie procedat pentru a ne alege un alt primar şi nu peste patru ani ci anticipat. Văd că actualul a luat-o razna nici castrarea şi nici microciparea nu-i mai sunt de folos. AŢI FOST ALEŞI DE CĂTRE CETĂŢENI PENTRU A LE REZOLVA PROBLEMELE SOCIALE NU PENTRU A FACE PE HINGHERII. SILĂ PROFUNDĂ.
Postat 23 Octombrie 2012, 19:49 de ALEXANDRU
Tare bai frate
Va dati seama dragi concetateni ce profunzi sant alesii nostri? Primaria este inglodata in datorii de gibonul tampit si acum vrea bani /cap de catel..sa va vad cu zapezile cum va descurcati..sau o sa ne puneti dupa ce plkatim atatea impozite sa va dam si zapada de pe drumuri,cat despre numaratul oualelor imi vine sa rad....de situatiile care vor aparea .....este de neacceptat gradul scazut de inteligenta.....va faceti de rusine.
Postat 23 Octombrie 2012, 19:13 de SOSO
taxe taxe
Bolojan mai urmeaza sa pui taxa pe garajul din curte..sa ne pui parcometru in curti. as vrea sa vad cum va intra sa imi verifice cainele in curte cand va fi dezlegat.
Postat 23 Octombrie 2012, 19:11 de eu
Nu inteleg
Am si eu un caine ciobanesc german destul de rau,ce nu inteleg eu este modalitatea juritica prin care vor intra pe propietatea mea pentru a verifica cainele, dar mai ales cine va avea curajul sa se apropie de caine pentru verificare
Postat 23 Octombrie 2012, 18:46 de dan
hai la numarat oua
Cum sa castrezi animal de rasa?tampitilor....si ma rog de ce sa platesc eu pt incapacitatea primarului de a manageria o situatie ...se dadea tare-n coaie ca-i dastept...asa si eu stiu sa fac pe dasteptu...da-mi tu bani, ca ai grija de catelul tau, dar catreaza-l ca asa vrea taranul de mine......chiar asa veniti sa-i numarati ooooole ,poate o sa creada altceva....asa cretini rar am vazut...dar oradenii isi merita primarul si clo....Cu doctorii se va rezolva....asa ca eu unul va astept pe proprietate...sa vedem cum intrati...ce sa mai vorbim de numarat.......poate va mai treziti si cu ceva procese dobitoace cu retard...pierdere de timp si bani voi altceva n-aveti ce povesti acolo? Un primar ca dobitocu asta trage-n jos usl cu 30 de procente ...TAXA PE PROSTIE....SI VEDETI C-O SA FACETI CREDITE LA BANCA SA VA PLATITI DATORIILE....
Postat 23 Octombrie 2012, 18:17 de dodel
CEEE PLM?!
Cum adica?! Nu inteleg?/?? Incompetenti! Nebuni! Prosti! Eu daca am acasa 2 caini pe care le tin ca si caini de paza, atunci sa mai platesc??? Nu inteleg. Cainii mei sunt tot timpul pe proprietatea noastra, nu inteleg ce le deranjeaza pe ei. Pe de alta parte, o chestie interesanta. Era SOS Dogs, adapost pt caini, si au desfiintat-o fiindca nu au avut bani. Dupa asta vine legislativa asta nenorocita, care ajuta sa infiinteasca un adapost pt caini care vor fi prinsi pe strada. CEE??!?!?! Pentru asta era SOS DOGS!!! nenorociti, imbecili ce sunteti! Chestia cu microcip nu este una proasta, dar restul, wsm... Deci, scurt, au desfiintat sos dogs fiindca n-aveau bani, iar acum ne obliga sa platim daca vrem sa avem caini acasa, doar pt ca sa infiinteze un centru pt caini prinsi pe strada. INCREDIBIL!!! si pt asta trebuia sa votam pe Bolojan??
Postat 23 Octombrie 2012, 17:50 de Jozsef
Bugetarii-catalari noii angajati ai PMO
Sa se inceapa cu Bolo si consilerii lui !!!! Mascului din CLO la castrat si femelele la sterilizat ca vom scapa de ei !!!! BOLO castratul !!!!! Sa vedeti ce de bugetari vor fi angajati sa faca recensamantul si sa faca campanie pentru Bolojan!!!! Comisii peste comisii si anchete peste anchete si persecutati tati oamenii cu animale de casa sa aiba bani la bugetul praduitorilor !!!!
Postat 23 Octombrie 2012, 16:58 de s,
ba da prosti sunteti..........
ce aveti in cap ........ sau cine ia astfel de hotarari, ma gandesc ca cei care nu iubesc animalele. nu sunteti in stare sa gestionati nici macar aceasta situatie si ce v-ati gandit voi sa ii faceti pe cei care detin caini sa plateasca sa scoateti si de acolo un ban..... asta vreti sa nu mai tina nimeni nimic numai carnetu\\' de alegator......da.....
Postat 23 Octombrie 2012, 16:12 de caine
Si marmota invelea ciocolata in azbest
Si cine o sa-i verifice? Tot politia locala care ii amendeaza pe cei care arunca tigari pe strada? Sau politia locala care-i amendeaza pe toti cei care nu strang dupa mizeria lasata de cainii lor la plimbare? Sau poate cei de la fostul SOS Dogs? Ne opresc frumos pe strada si-i ridica coada la caine? Da-va naibii cu hotararile voastre cu tot!
Postat 23 Octombrie 2012, 15:15 de Dan C
PREZERVATIV
Cit de timpita hotarire ?Foarte timpita :( Sfidez pe oricine sa-mi intre in curte sa-l ia de OO pe al meu catzel .Microciparea consider ca este o masura foarte buna insa .Ciinii fara stapin trebuie sterilizati pentru a nu se mai reproduce .Cit despre ingrijirea acestora :de ce sa plateasca cetatenii oradeni ?Cele 10 abtineri au fost probabil doar ca sa descinte alegatorii,cu toate ca vreau sa cred ca se gindeau la eutanasie sau la drepturile animalelor la procreere :) Este stiut ca veterinarii recomanda macar o monta/fatare in cazul femelelor tocmai pentru a evita unele boli canine >Daca se imbolnavesc o sa le plateasca primaria tratamentele ?
Postat 23 Octombrie 2012, 15:07 de DOG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON