URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2010, 18:31

După numai o zi, Bolojan i-a renumit pe post pe directorii suspendaţi de Ghilea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi din cei trei directori de spitale suspendaţi din funcţie miercuri în urma atacării de către prefectul Gavrilă Ghilea în contenciosul administrativ la Tribunalul Bihor a deciziilor de numire au fost readuşi joi la conducerea spitalelor de către reprezentanţii municipalităţii.

"În cursul zilei de astăzi au fost numiţi pe posturi la loc, prin dispoziţia primarului Ilie Bolojan, directorul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Ovidiu Laurean Pop şi cel al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Gavrilă Grebenişan", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Gheorghe Carp.

Directorul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie, Alexandru Narcis Vâlceanu, suspendat şi el din funcţie în urma demersului prefectului Gavrilă Ghilea, a refuzat revenirea pe post, fapt pentru care noul manager va fi numit abia în cursul zilei de luni. "Cu toată tevatura asta, domnul Vâlceanu a preferat să se retragă pentru că oricum pierdea la salariu din funcţia de director", a mai spus viceprimarul Carp.

Decizia primarului Ilie Bolojan de a numi din nou pe post directorii celor două spitale are la bază convingerea reprezentanţilor municipalităţii că Primăria va câştiga în mod cert procesul intentat de Prefectură.

"Tot scandalul ăsta a pornit dintr-o interpretare diferită a legii de către juriştii celor două instituţii. Legea spune că pentru înscrierea la concurs managerii de spitale trebuie să prezinte dovada că sunt absolvenţi ai unui curs de management sanitar sau măcar sunt înscrişi la un astfel de curs. Deci legea este îngăduitoare. Or, managerii numiţi interimar nici nu au ajuns să se prezinte la concurs ca să trebuiască să arate că sunt înscrişi la astfel de cursuri. Deci interpretarea Prefecturii este una restrictivă", a mai declarat viceprimarul.

Poziţia lui Carp este susţinută şi de şeful Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei. "Cauza va fi judecată încă de la prima înfăţişare. E clar pentru toată lumea că Prefectura se bazează pe o interpretare eronată a legii", a spus Borbei.

Prefectul Gavrilă Ghilea a înaintat miercuri o acţiune în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, împotriva Primăriei Oradea, în care cerea anularea dispoziţiilor primarului Ilie Bolojan cu numărul 2172, 2178 şi 2185 prin care a făcut numirea managerilor spitalelor orădene "Gavril Curteanu", de Obstetrică şi Ginecologie şi de Neurologie şi Psihiatrie începând cu 1 iulie 2010.

Juriştii Prefecturii au invocat faptul că managerii numiţi de Primărie după preluarea spitalelor de la Ministerul Sănătăţii "nu au absolvit cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar" conform Legii 95 din 2006, privind reforma în domeniul sanitar şi Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1113 din 12 august 2010.

Potrivit Legii contenciosului administrativ, actele atacate de prefect se suspendă de drept până la soluţionarea cauzei fapt pentru care managerii numiţi prin cele trei dispoziţii ale primarului nu îşi mai puteau exercita mandatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Anton
Anton mai bine iti torni in kuur beton!Esti un bou!De laudat initiativa desprinderii de Bucuresti!
Postat 17 Septembrie 2010, 17:30 de bonn bob
Bravo Crin,rusine Bolojan!
Crin Antonescu ti-a dat in aceasta seara o lectie Bolojane,prezentand un guvern din umbra care nu lasa loc nici unei indoieli privind competenta si moralitatea,lasand pe dinafara liberali pur sange gen Tariceanu, Vosganian, Orban etc.Nimeni nu-ti cere sa numesti liberali autentici la conducerea spitalelor bihorene, dar sa vii cu traseisti politici gen Grebenisan, ori cu oameni ai clanului Maghiar gen O Pop sau Hozan serviti de vicele tau prea cinstit, e prea de tot.Ma tem ca atunci cand iti va veni mintea la loc va fi prea tarziu.
Postat 16 Septembrie 2010, 20:05 de Zeno
un om
angajati spitalelor sunt disperati de la cate se intampla, salarii mici, mutari peste multari, hop sus hop jos, amu vizeaza unu ceva noaptea maine asa vrea, peste 2 zile il schimba si se face alcumva, IAR CEI CARE SUNT FUTINGURITI SUNT ANGAJATI DE RAND, FARA PILE, FARA RELATII !! AR TREBUI SA SE STIE CA CINE SUFERA E omul de RAND, ANGAJATUL DE JOS.
Postat 16 Septembrie 2010, 19:32 de Unu
CIRC pe sanatatea noastra
Deja totul este un CIRC de prost gust.Este o mare greseala trecerea spitalelor de sub adm.MS in cea a organelor locale.Oricat ar fi ministrii sanatatii de slabi,in minister exista destui oameni de specialitate care nu se schimba odata cu ministrul si care pot gestiona calificat problemele sanatatii.In primarii si consilii judetene oamenii de la primar(presedinte) la ultimul consilieri sunt alesi, calificarile lor fiind in cel mai bun caz de inginieri sau profesori, daca nu sunt chiar popi , pastori, medici ratati,tractoristi,fochisti,strungari,etc.Niciodata acestia nu vor intelege importanta sist. sanitar
Postat 16 Septembrie 2010, 19:22 de Anton
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON