URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2010, 14:01

DSP respinge culpa medicală, cu câteva ore înainte de mitingul în memoria Patriciei Aktaa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Marţi, înainte cu câteva ore să înceapă mitingul organizat de Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în luna mai a acestui an în urma unei infecţii cu Salmonella, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a remis un comunicat de presă prin care face precizări privind decesul fetiţei.

Potrivit comunicatului, moartea Patriciei a fost cauzată doar de "forma clinică a bolii, cu gravitate mascată iniţial, şi de acţiunea agresivă în organism a agentului cauzal - Salmonella D.O.", bacterie luată dintr-o prăjitură pe care micuţa a mâncat-o şi regăsită şi în analizele a încă doi membri ai familiei.

"Din ancheta privind decesul pacientei A.P.V. în vârstă de 5 ani, ale cărei rezultate au fost făcute publice de instituţia noastră în cursul lunii mai 2010, rezultă că a fost asigurat accesul pacientei la serviciile medicale (fiind tratată în două unităţi - Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea şi Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea) unde a fost asigurat tratamentul în conformitate cu evoluţia bolii, ambele unităţi fiind dotate şi aprovizionate corespunzător nivelului de competenţă", se arată în comunicatul instituţiei.

Şeful DSP, Marius Pîrcioagă, semnatarul documentului, susţine că în toate cazurile care sunt în atenţia opiniei publice pentru că victimele au decedat şi au existat suspiciuni asupra actului medical "atitudinea DSP Bihor a fost fermă, în limita atribuţiilor şi a domeniului de competenţă conferite de legislaţia în vigoare, prin efectuarea de verificări administrative ale serviciilor acordate pacienţilor, informarea mass-media prin comunicate de presă privitor la stadiul verificărilor, înaintarea de propuneri de sancţiuni administrative în caz de abateri constatate".

Totuşi, investigarea acurateţei procedurilor medicale de diagnostic şi tratament sunt, conform comunicatului, de competenţa Colegiului Medicilor.

"Pentru toate cazurile de deces care ridică suspiciuni privind îngrijirile acordate, DSP Bihor şi-a exprimat şi îşi exprimă în continuare regretul profund", se arată în finalul comunicatului.

Marţi, de la ora 15, mama Patriciei Aktaa organizează un miting de protest ce porneşte din faţa Direcţiei de Sănătate Publică, nemulţumită că la patru luni de la decesul fiicei sale, nu a primit nici măcar rezultatul autopsiei. Femeia a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă faţă de doctoriţele Lenard Ildiko şi Georgeta Călinescu, pe motiv că au tratat-o superficial pe micuţa de 5 ani.

Citeşte mai multe despre protest în articolul "Miting pentru viaţă"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON