URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 16:06

Probleme la două grădiniţe: Numărul copiilor îmbolnăviţi cu Salmonella a crescut la 10, încă 5 aşteaptă rezultatul analizelor

Probleme la două grădiniţe: Numărul copiilor îmbolnăviţi cu Salmonella a crescut la 10, încă 5 aşteaptă rezultatul analizelor Sursa foto: Facebook, Grădinița Crescendo Motessori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cazul copiilor de grădiniță îmbolnăviți cu Salmonella ia amploare. După episodul de la mijlocul lunii, când copii de la Crescendo Montessori au făcut toxiinfecţii din cauza contaminării cu Salmonella, mai mulți micuți de la încă o grădiniță din Oradea, Joyfull, au fost găsiţi contaminaţi cu aceeași bacterie.

Numărul copiilor bolnavi a ajuns la 10, din care doi sunt spitalizaţi, iar alţi cinci aşteaptă rezultatul analizelor. Ambele unități au fost deservite de firma de catering Sarabo Better Food.

Bilanţ mărit

„Pentru şapte copii de la grădiniţa Crescendo Montessori, rezultatele analizelor au evidenţiat Salmonella de tip BO, iar pentru alţi trei copii de la aceeaşi grădiniţă probele sunt încă în lucru. În acelaşi timp, pentru încă trei copii de la grădiniţa Joyfull rezultatele au ieşit tot pozitive, fiind evidenţiată Salmonella de tip BO, iar pentru doi probele sunt încă în lucru”, a declarat luni BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Dintre cei 10 copii identificaţi cu Salmonella, doi sunt internaţi încă la Spitalul Municipal. „Starea lor este bună”, a spus dr. Rahotă.

Totodată, reprezentanta DSP Bihor a reiterat faptul că directoarea grădiniţei Crescendo Montessori a raportat cu mare întârziere îmbolnăvirea copiilor, abia vineri, 22 iunie, la nouă zile după data la care aceştia au suferit toxiinfecţiile alimentare, 13 iunie.

„Noi am trimis o echipă de colegi la firma Better Food, care a asigurat serviciile de catering pentru cele două grădiniţe, dar este tardiv, deoarece probele alimentare se păstrează doar 48 de ore, atât la grădiniţă, cât şi la firma de catering”, a mai spus reprezentanta DSP Bihor.

Autosesizare şi amendă

Vineri, firma a fost controlată și de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPCT) Bihor, care s-a autosesizat şi a sancţionat-o cu o amendă, însă pentru alte nereguli, deoarece instituţia nu are competenţe privind verificarea siguranţei alimentare.

„Ne-am autosesizat, nu am primit nicio reclamație. (...) În spațiile frigorifice de depozitare s-au găsit 16 chifle de pâine în stare congelată fără niciun fel de elemente de identificare şi 6 kilograme de legume congelate care, la fel, nu aveau elemente de identificare”, a declarat şeful CJPC Bihor, Giani Bura. Din acest motiv, firma a fost sancţionată cu o amendă de 8.000 lei, deja plătită.

Pe de altă parte, la controlul CJPC nu s-au găsit produse expirate, ci doar o greșeală de informare a consumatorilor, și anume faptul că în lista de meniu ingredientele preparatelor culinare nu sunt menționate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produsul final, motiv pentru care firmei i s-a aplicat şi o sancţiune cu avertisment.

„Nicio explicaţie logică”

În ceea ce îl priveşte, patronul firmei de catering, Raul Sasca, nu neagă vreo greşeală a angajaţilor săi, dar susţine că la verificările instituţiilor de control aceştia nu au fost depistaţi ca purtători de Salmonella. Totodată, bărbatul afirmă că este afectat de două ori: atât pentru că e pusă în discuţie firma, cât şi pentru că propriul fiu a fost spitalizat din cauza toxiinfecţiei.

„Eu nu pot să vă spun decât că la o zi după incident au venit la firmă toţi, de la DSVSA, DSP şi OPC, şi au făcut analize la toţi angajaţii mei, inclusiv la şofer, şi la niciunul nu au găsit Salmonella. Gândiţi-vă că la Montessori era şi fiul meu, când am făcut mâncare pentru Montessori am făcut şi pentru fiul meu. Şi fiul meu a fost în spital”, a declarat Raul Sasca, luni, pentru BIHOREANUL.

Acesta a spus că „nu am pus piedică niciunei instituţii de control” şi consideră că „e ghinionul meu, e baiul meu, vreau doar să se termine, nu mai pot să spun altceva decât că aştept rezultatul anchetelor instituţiilor”.

Întrebat cum îşi explică, totuşi, faptul că situaţiile de contaminare cu Salmonella s-au înregistrat doar la grădiniţe unde firma sa furnizează servicii de catering, Sasca a admis că este singurul „factor comun”: „Nu am nici un fel de explicaţie logică în afară de faptul că sunt factorul comun”.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, după ce mai mulţi copii care frecventează cursurile grădiniţei Crescendo Montessori din Oradea au ajuns la spital, iar pentru primii doi dintre ei analizele confirmaseră că sunt infestaţi cu Salmonella, administratorii centrului educaţional au decis, săptămâna trecută, să închidă porţile unităţii. "Tuturor părinţilor care au plătit taxa şcolară în avans li se vor restitui banii în cel mai scurt timp posibil”, declara săptămâna trecută, Anca Raluca Pop, directoarea centrului.

Citiți mai mult în articolul „Scandalul salmonella: Grădiniţa privată Crescendo Montessori şi-a închis porţile, părinţii primesc banii înapoi”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
caterincă
Trebuia să scriu catering dar cred că a ieșit bine!
Postat 25 Iunie 2018, 17:04 de cainerau
!
Bre,d-le GCB! Chifle de pâine? Si dumneata stăpânești perfect limba română! Dar...asta e cultura! Dacă două grădinițe au pățit același lucru iar firma de caterinca este aceeași pentru mine lucrurile sunt clare! Să vedem concret cum se va putea dovedi!
Postat 25 Iunie 2018, 17:03 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON