URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2012, 13:26

DSP Bihor invită medicii de familie să se înscrie în reţele de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a evaluat disponibilitatea serviciilor de informare şi consiliere furnizate de medicii de familie în ceea ce priveşte depistarea precoce a cancerului de col uterin în municipiile, oraşele şi comunele din Bihor.

În urma evaluării s-a descoperit că doar în 26 de localităţi toţi medicii de familie au contract cu una dintre cele două reţele de screening din judeţ - Spitalul Clinic Judeţean Oradea ori Spitalul Pelican. Acestea sunt: Nucet, Aştileu, Auşeu, Avram Iancu, Balc, Borod, Borş, Brusturi, Buduslău, Câmpani, Cărpinet, Cefa, Ciumeghiu, Diosig, Girişu de Criş, Lugaşu de Jos, Lunca, Remetea, Sălard, Şinteu, Tamăşeu, Tăuteu, Ţeţchea, Tileagd, Tulca, Vadu Crişului.

"În fiecare din unităţile teritoriale menţionate funcţionează între 1 şi 4 cabinete ale medicilor de familie ale căror paciente cu vârsta eligibilă (între 25 şi 64 ani) se pot prezenta pentru a beneficia gratuit de depistarea precoce activă a cancerului de col uterin", se arată într-un comunicat trimis de DSP Bihor.

În schimb, în 49 de comune şi oraşe nu există deloc această posibilitate, şi anume în oraşul Vaşcău şi comunele: Abram, Abrămuţ, Batăr, Boianu Mare, Budureasa, Bulz, Căbeşti, Capâlna, Cetariu, Cherechiu, Chişlaz, Ciuhoi, Cociuba Mare, Copăcel, Criştioru de Jos, Curăţele, Curtuişeni, Derna, Drăgăneşti, Drăgeşti, Finiş, Gepiu, Husasău de Tinca, Ineu, Lazareni, Lazuri de Beius, Madaras, Nojorid, Pietroasa, Pocola, Rieni, Rosia, Săcădat, Sălacea, Sânnicolau Român, Sântandrei, Sârbi, Şimian, Şoimi, Spinuş, Suplacu de Barcău, Tărcaia, Tarcea, Tinca, Toboliu, Uileacu de Beius, Vârciorog, Viişoara.

"Pentru restul unităţilor administrativ-teritoriale rata de participare a medicilor de familie la activităţile de informare şi consiliere în cadrul screeningului pentru cancerul de col uterin este cuprinsă între 9% şi 85% din totalul medicilor existenţi", se mai arată în comunicat. În cazul Oradiei, 78% dintre cabinete pot acorda aceste servicii.

Având în vedere că aceste servicii sunt gratuite, DSP Bihor invită toţi medicii de familie să încheie un contract cu una dintre reţelele de screening pentru a putea informa, mobiliza şi îndruma femeile eligibile la centrul de recoltare a probei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON