URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2017, 13:18

DSP Bihor: Canicula a determinat primăriile din judeţ să deschidă 12 puncte de prim-ajutor

DSP Bihor: Canicula a determinat primăriile din judeţ să deschidă 12 puncte de prim-ajutor foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condiţiile în care pentru finalul acestei săptămâni sunt prevăzute temperaturi ce depăşesc 42 de grade, Direcţia de Sănătate Publică Bihor aminteşte populaţiei principalele modalităţi de protejare a sănătăţii împotriva riscurilor specifice. Cele mai importante dintre acestea se referă, evident, la evitarea expunerii la soare şi a plimbărilor în aer liber între orele 11-18, hidratarea corespunzătoare a organismului cu cel puţin 2 litri de lichide şi limitarea creşterii temperaturii din spaţiile de locuit şi de muncă.

Persoanelor care se deplasează în aer liber pentru rezolvarea problemelor personale şi profesionale li se recomandăm, de asemenea, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să evite activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc), să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii răcoroase şi să consume un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute, înainte de a resimţi senzaţia de sete propriu-zisă.

În situaţia în care persoanele care se deplasează în aer liber sau care se află la domiciliu simt o senzaţie de leşin şi/sau creşterea frecvenţei cardiace ori palpitaţii, acestea pot solicita primul ajutor atât apelând numărul telefonic de urgenţă 112, cât şi la serviciile oferite în punctele de prim-ajutor organizate de autorităţile administraţiei publice locale.

În Oradea au fost amenajate 4 asemenea locuri, pe strada Republicii-Aurel Lazăr, precum şi în pieţele Decebal, Cetății şi Ioşia. În Nucet primul-ajutor se acordă în incinta dispensarului medical, în Ştei la intrarea în piața agroalimentară, în Valea lui Mihai în fața Primăriei, în Aleșd la camera de gardă a Spitalului Orăşenesc, în Beiuș în incinta  muzeului local, la Salonta în clădirea Primăriei, la fel şi în Marghita, la Săcuieni în ambulatoriu, iar în Sânmartin în centrul staţiunii Băile Felix.

Spaţiile în care funcţionează punctele de prim-ajutor sunt deschise pe perioada avertizărilor meteo (coduri de caniculă), fiind dotate cu un pat, apă rece, climatizare cu temperatură mai scăzută decât în exterior, tensiometru şi, evident, un cadru medical.

Persoanele care au nevoie doar de apă de băut o pot obţine de la puncte de distribuire a apei potabile aflate în Nucet (o cişmea în parc şi un izvor la popasul din localitate), în Ștei la intrarea în piața agroalimentară, în Săcuieni pe strada Libertății, nr. 18, în Marghita la sediul SC Biovit SRL din Aleea Tineretului nr. 1/B, pe strada Eroilor nr. 13 (la farmacia Aloe Farm) şi pe Calea Republicii nr. 31 (SC Farmastar SRL), iar în Salonta în sediul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON