URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2011, 14:58

DSP Bihor: alertă la infecţiile respiratorii şi epidemie de rujeolă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Din datele centralizate ale suprevegherii epidemiologice de rutină, pentru perioada 14-20 februarie 2011, în judeţul Bihor au fost 2.919 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 43 cazuri (1,47 %) au necesitat internare, 1.202 cazuri de pneumonii, din care 135 cazuri (11,23%) au necesitat internare, şi 13 cazuri de gripă (din care un caz a fost internat)", se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă.

În aceeaşi perioadă, Institutul Naţional Cantacuzino din Bucureşti a confirmat în Bihor şi două cazuri de gripă de tip B.

Potrivit şefului DSP Bihor, "valorile raportate pentru toate cele trei tipuri de infecţii respiratorii acute se află peste nivelul aşteptat de îmbolnăvire, calculat pe baza datelor multianuale".

În ce priveşte operaţiunea de vaccinare împotriva îmbolnăvirii cu gripă, DSP a primit 35.600 doze de vaccin antigripal în ultimul trimestru al anului 2010, fiind administrate de către medicii de familie până la 20 februarie un număr de 28.930 doze, iar campania de vaccinare antigripală continuă.

Prin acelaşi comunicat, conducerea DSP anunţă că în judeţul Bihor evoluează o epidemie de rujeolă. "Din totalul de 37 cazuri suspecte înregistrate din 15 ianuarie 2011 şi până în prezent au fost confirmate şapte cazuri, au fost infirmate alte şapte cazuri, iar pentru restul cazurilor se efectuează analize de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj-Napoca".

Cazurile de rujeolă sunt consemnate la persoane nevaccinate, în special în comunităţi de romi, din Oradea, Tămaşda, Oşorhei, Curtuişeni, Cheriu, Beznea, Ciumeghiu şi în împrejurimile oraşului Beiuş. "Peste 90% din cazuri au vârste cuprinse între 4 şi 11 luni, vârsta maximă la care s-a consemnat îmbolnăvirea prin rujeolă fiind de 16 ani", se arată în comunicatul DSP Bihor, care precizează că "metodologia naţională de intervenţie în epidemiile de rujeolă prevede, în caz de apariţie a unui caz, vaccinarea tuturor copiilor nevaccinaţi din comunitatea respectivă care au vârsta cuprinsă între 7 luni şi 7 ani".

DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătăţii 1.300 doze de vaccin ROR (rujeolă-rubeolă-oreion), din care până la 25 februarie 2011au fost distribuite către medicii de familie vaccinatori 236 doze.

"Dat fiind riscul de deces şi complicaţii majore în caz de îmbolnăvire prin rujeolă, DSP Bihor recomandă populaţiei să faciliteze copiilor efectuarea vaccinării antirujeolice conform Calendarului Naţional de Imunizare, la 12 luni şi la 7 ani, iar pentru comunităţile de romi care au o complianţă scăzută la efectuarea vaccinărilor solicită sprijinul autorităţilor locale din localităţile respective pentru creşterea participării romilor la acţiunile de vaccinare", se arată în comunicatul semnat de şeful Direcţiei Publice Bihor, Marius Pîrcioagă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON