URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2015, 12:59

Drumarii zic că-s pregătiţi să deszăpezească DN-urile din Bihor, prefectul avertizează şoferii să nu se avânte pe şosele închise

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale Bihor, Octavian Balog, a prezentat la şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, structură informală ce reuneşte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, o informare privind măsurile adoptate de această instituţie "pentru asigurarea condiţiilor optime de circulaţie" pe cele 494,64 km de Drumuri Naţionale din Bihor.

Acestea, a precizat Balog, sunt împărţite în două categorii: de nivel 1 - din care fac parte DN 1 (Oradea – Cluj), DN 19 (Oradea – Satu Mare), DN 76 (Oradea – Deva), DN 79 (Oradea – Arad), plus DN 19C, DN 19D, DN 79B (colaterale celor principale) şi centura Oradiei - respectiv de nivel 2, în care sunt DN 1H, DN 19E, DN 75 şi centura Şteiului.

În funcţie de nivel, a explicat şeful Secţiei Drumuri Naţionale, normativele legale şi tehnice prevăd anumiţi timpi în care firma care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea în această iarnă (Trameco) este obligată să intervină pentru curăţarea drumurilor.

Astfel, deszăpezirea pe minimum o bandă trebuie făcută în 8 ore de la încetarea viscolului sau ninsorii viscolite pe DN-urile de nivelul 1, respectiv în 12 ore pe DN-urile de nivelul 2, iar pe toată partea carosabilă în 20 de ore pe DN-urile de nivelul 1 şi respectiv în 24 ore pe DN-urile de nivelul 2.

În ce priveşte răspândirea cu substanţe chimice (de exemplu, clorură de calciu) atunci când prognozele meteo indică apariţia sau când este necesară combaterea fenomenelor precum poleiul şi gheaţa trebuie făcută în 3 ore pe DN-urile de nivelul 1, respectiv 5 ore pe DN-urile de nivelul 2.

"Asta nu înseamnă că în Bihor vom aştepta 5 ore după apariţia poleiului sau 12 ore după încetarea viscolului ca să se intervină", a precizat prefectul Claudiu Pop, arătându-şi, de asemenea, satisfacţia că "licitaţia pentru deszăpezire a fost câştigată de o firmă din Bihor, pentru că una e să ai cu cine vorbi şi alta e o firmă din Cucuieţi care răspunde greu".

Tot prefectul a atenţionat, însă, că şoferii care vor nesocoti restricţiile sau interdicţiile de trafic riscă să fie sancţionaţi dacă vor îngreuna activitatea de deszăpezire sau dacă vor intra pe tronsoane de drumuri închise, dând şi un exemplu recent.

"Înainte de 1 Decembrie au rămas şoferi înzăpeziţi la Padiş şi au cerut intervenţia utilajelor de deszăpezire, deşi drumul a fost închis. Colegii de la Consiliul Judeţean au trebuit să trimită echipe de intervenţie, trebuia să meargă cu facturile pentru deszăpezire. De aceea se pun bariere, să nu se treacă, şi de aceea se pun semne cu Oprirea Interzisă, să nu oprească maşinile acolo", a spus prefectul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON