URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2018, 10:20

Dr. Hadrian Borcea acuză: Urgențele de la Județean, aglomerate de pacienți trimiși pentru investigații de la Spitalul Marghita

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou conflict în sistemul sanitar din Bihor îl opune pe şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, unui manager de spital, şi anume lui Bradacz Aliz, directoarea Spitalului Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, care de aproape o săptămână îşi trimite în Oradea, la UPU, cu autosanitarele Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, pacienţii care au nevoie de investigaţii radiologice, după ce ambele aparate proprii s-au defectat şi în condiţiile în care spitalul nu are contracte cu furnizori de servicii radiologice mai apropiaţi geografic.

Risipă şi aglomeraţie

"Oamenii sunt transportaţi cu ambulanţa de la Marghita o oră până la Oradea, apoi încă o oră înapoi la Marghita, din cauza acestei disfuncţionalităţi", a declarat marţi dr. Hadrian Borcea BIHOREANULUI.

Potrivit acestuia, cu o săptămână în urmă, pe 25 mai, conducerea Spitalului Municipal din Marghita a trimis Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi, spre ştiinţă, şi UPU-SMURD Bihor, o comunicare cu următorul conţinut: "Având în vedere că aparatul de radiologie din cadrul spitalului s-a defectat, alăturat vă comunicăm că pacienţii care se prezintă la gardă şi vor necesita investigaţii radiologice de urgenţă vor fi trimişi către UPU Oradea până la remedierea defecţiunii".

"În mod normal, spitalul din Marghita, care de ani de zile procedează aşa, trebuia să găsească o soluţie mai eficientă. Putea – în loc să trimită la Oradea pacienţi – să contracteze servicii de radiografie în plan local, pentru că este un privat la Marghita şi este şi la Valea lui Mihai. Se risipesc banii, iar la UPU se creează aglomeraţie, de multe ori pentru urgenţe minore, cum ar fi o fractură de deget. Am avut repetate discuţii cu Spitalul din Marghita, dar se pare că nu vor să rezolve normal aceste disfuncţionalităţi", a spus dr. Borcea.

"Marghita face chestia asta de două - trei ori pe an. Am ajuns ca ambulanţa pentru victime multiple să ne aducă 4-5-6 pacienţi deodată de acolo, pentru că nu-şi rezolvă radiologia. Pentru ei este mult mai ieftin aşa, să ni-i trimită nouă, că noi ne ocupăm gratis", a mai spus şeful UPU-SMURD Bihor.

În plus, pe lângă pacienţii care aveau nevoie de investigaţii radiologice (de obicei cu probleme ortopedice), tot de la Spitalul Municipal din Marghita au fost trimişi la UPU în Oradea şi cei care au avut urgenţe ORL.

"Nu pe toţi"

De cealaltă parte, managerul Spitalului din Marghita, Bradacz Aliz, respinge acuzaţia de prost management, afirmând că trimiterea pacienţilor la 60 de kilometri distanţă, în Oradea, este cauzată de defectarea nu a unui singur aparat radiologic, cum se spune în adresa trimisă către SAJ şi către UPU-SMURD Bihor, ci a ambelor aparate de care dispune unitatea pe care o conduce.

"S-a defectat la amândouă, nu aparatele propriu-zis, ci partea de digitalizare, şi am chemat firma de la Cluj să facă reparaţia. Sper să vină azi. Până atunci, am trimis pacienţii la Oradea, dar nu pe toţi la UPU, ci şi la Spitalul Judeţean, cu care avem contract pentru servicii inclusiv de radiologie", a spus Bradacz, adăugând că "numai cazurile ortopedice au ajuns la UPU", iar altele, "tocmai ca să nu aglomerăm UPU, au fost duse pentru investigaţii contracost la Spitalul Judeţean şi s-au întors la noi".

De asemenea, contrar spuselor dr. Borcea, Bradacz susţine că la Marghita nu există serviciu de radiologie în regim privat decât pentru stomatologie, iar la Valea lui Mihai nu există deloc.

În ce priveşte motivul pentru care Spitalul din Marghita a trimis la UPU şi pacienţii cu urgenţe ORL, managerul susţine că unitatea are doi medici specialişti, dar una dintre doctoriţe a primit o învoire ca să-şi viziteze soţul într-un spital din Torino, Italia, iar cealaltă "a avut un eveniment în familie".

"Nu-i adevărat"

Şeful UPU-SMURD Bihor afirmă că nu doar o parte, ci toţi pacienţii trimişi de la Marghita pentru investigaţii radiologice au ajuns la UPU. "Conducerea SAJ a dat dispoziţie ca toţi să ne fie aduşi nouă, ceea ce s-a şi întâmplat. Într-o zi din acest interval, din 25 mai până acum, ne-au fost aduşi, de pildă, trei pacienţi. Nu este normal ca un pacient cu fractură de oase mici, departe de trunchi, de coloană, să fie plimbat o oră dus, o oră întors, pentru că Spitalul din Marghita nu îşi organizează corect serviciul de radiologie", a spus dr. Borcea.

De asemenea, acesta a adăugat că a verificat pentru câţi dintre pacienţii trimişi de la Marghita vor fi achitate serviciile de radiologie: "Pentru niciunul. Toţi au fost la UPU, gratis, pentru că aşa-i mai comod".

Dr. Borcea spune că proasta organizare a unora dintre spitalele municipale şi orăşeneşti din judeţ determină nu doar creşterea costurilor suportate de sistemul sanitar, ci şi aglomerarea UPU-SMURD: "În prezent, avem 370 de prezentări pe zi, de aproape şase ori mai mult decât în urmă cu zece ani, în condiţiile în care multe cazuri nu ar trebui să ajungă la Urgenţe".

UPDATE

În cursul zilei de miercuri, managerul Spitalului Municipal din Marghita, Bradacz Aliz, a contactat reporterul BIHOREANULUI, pentru a transmite că problema a fost rezolvată. "Ieri seară, o echipă de la firma care asigură reparaţiile a remediat problemele de soft ale ambelor aparate radiologice", a spus Bradacz. Ca urmare, logic, pacienţii care au nevoie de aceste investigaţii nu mai sunt trimişi la Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON