URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2019, 19:57

DNA Oradea, o nouă înfrângere: Chestorul Liviu Popa a fost achitat pentru corupţie!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, vineri, în mega-dosarul de corupţie trimis în faţa instanţei în 2017 de procurorii DNA Oradea, care cuprindea un întreg lot de poliţişti. Fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a fost achitat.

Achitaţi de instanţă

Mai precis, inculpaţi au fost chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, comisarul şef Remus Indrei, şeful Poliţiei Beiuş, ginerele acestuia, Eugen Balint, comisarul şef Dorin Vesa, fost şef la Poliţia Rurală Beiuş, agentul şef principal Gheorghe Bat, şef al Postului de Poliţie Pietroasa, agentul şef principal Raul Rotar, şeful Postului de Poliţie Cărpinet, alături de Minodora Pătroc, consilier superior la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, consilierul judeţean Nicolae Bodea, Ioan Simea, viceprimar al comunei Roşia, şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor.

În urma unor îndelungi dezbateri, prelungite pe 2 ani, instanţa a dispus achitări pentru toţi inculpaţii acuzaţi de corupţie, pe considerentul că faptele de care era acuzaţi ori nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Singurele sancţiuni au fost dispuse pentru infracţiunile de fals în declaraţii aduse chestorului Liviu Popa şi judecătorului Ovidiu Galea (foto), prinşi că au omis să îşi declare apartenenţa la Masonerie. Şi acestea sunt blânde, căci instanţa a renunţat, de fapt, la aplicarea unei pedepse, dispunând în loc de asta câte un avertisment. 

În cazul lui Gheorghe Bat, fostul şef de post din comuna Pietroasa, care a decedat la scurt timp după ce a fost trimis în judecată, judecătorul Curţii de Apel Timişoara a dispus încetarea procesului penal. 

Curtea i-a obligat, de asemenea, pe Ovidiu Galea şi Liviu Popa la plata sumei de 2.500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare faţă de stat "cu privire la infracţiunea de fals în declaraţii în formă continuată pentru care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei". 

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara nu este, însă, definitivă, şi poate fi atacată, cu apel în termen de 10 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Doseanu: "Man se credea Dumnezeu"

Avocatul Ioan Banciu, apărătorul chestorului Liviu Popa, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL că soluţia este una corectă. "Este o soluţie corectă, raportat la probele care au existat în acest dosar. Cauza a fost una grea, s-au readministrat toate probele din faza de urmărire penală la care s-au adăugat şi probele pe care le-am solicitat noi", a declarat avocatul.

Potrivit lui Banciu, soluţia ar putea fi atacată de clientul său pentru motivul achitării. "Este vorba despre o chestiune tehnică, o diferenţă de interpretare", spune Banciu.

Legat de sancţiunea aplicată de instanţă pentru acuzaţia de fals în declaraţii, avocatul susţine că aşteaptă motivarea sentinţei. "Sincer, nu am înţeles de ce s-a aplicat acel avertisment, din moment ce s-a decis renunţarea la aplicarea unei pedepse", a mai declarat avocatul. 

Mai abrupt în declaraţii, avocatul Răzvan Doseanu, cel care i-a reprezentat pe Minodora Pătroc, Dorin Vesa şi Eugen Balint, consideră că în dosar au existat "zeci de acuzaţii de corupţie, care mai de care mai caraghioase". 

"Nouă oameni nevinovaţi au fost terfeliţi de Ciprian Man, pentru că el se credea Dumnezeu. Din păcate, domnul Bat, deşi tânăr, a decedat pe parcursul procesului. Eu mă întreb ce explicaţii poate să dea Man Ciprian, ca procuror, când a formulat zeci de acuzaţii de corupţie care mai de care mai caraghioase - mită reprezentând cozonaci, plăcinte, săparea unui şanţ, etc - pentru care instanţa a dispus achitări", a comentat avocatul. 

Poliţia corupţilor

Soluţia Curţii de Apel Timişoara a fost pronunţată într-un dosar al DNA Oradea, prezentat în serial de BIHOREANUL.

Rechizitoriul descria Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului, chestorul Liviu Popa, despre care procurorii susţineau că s-a întovărăşit cu politicieni corupţi, cum era fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, ajungând să-i decoreze, în loc să-i ancheteze, dar şi să le ceară mită.

Potrivit procurorilor, în Poliţia Bihor şpăgile au devenit, pur şi simplu, "elemente de viaţă specifice obişnuinţei", iar unii şefi "au luat mită în mod repetat în legătură cu atribuţiile de serviciu, pentru a favoriza persoane implicate în dosare penale, tulbură profund ordinea socială, determinând reacţii justificate de insecuritate, neîncredere în sistemul judiciar şi chiar în actul de justiţie".

După cum se ştie, dosarul DNA a pornit de la corupţia poliţiştilor din Cărpinet şi Pietroasa, pentru care, au spus procurorii, şpaga era la ordinea zilei, agenţii intervenind unii la alţii să-şi scape cunoştinţele de amenzi, concomitent ungându-şi şefii care, la rându-le, îi "recompensau" cu calificative "foarte bine", concedii peste rând şi scutirea de sarcini de serviciu.

Pe fostul primar PNL al Beiuşului, Adrian Domocoş, l-ar fi instigat să încalce legea chiar şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cerându-i să procure termopane pentru sediu şi mobilier pentru biroul şefului Poliţiei Beiuş taman când edilul era suspect că deconta lucrări de apă-canal neexecutate, iar ancheta o făcea tocmai Poliţia Bihor.

Popa era acuzat, totodată, că a cerut şi a primit mită în numele instituţiei, dar şi "pe persoană fizică", dar şi că a folosit, alături de judecătorul Ovidiu Galea, apartenenţa la Loja masonică Ţara Crişurilor, nedeclarată nici de unul nici de celălalt, ca paravan pentru a proteja interesele "fraţilor masoni".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@danioan
Nu sunt Psd-is nici Pnl-ist, nici nu sustin vreun partid anume. Sunt român inainte de toate...sunt pt România! Atata timp cat un om aflat la conducere lupta pt noi restul indiferent de culoare politica am sa l sustin. Cat timp dezinformeaza, face jocuri de putere, prabuseste o economie, dezinformeaza un intreg popor am sa l condamn. Nu trebuie sa faci parte din nici un partid politic ca sa faci ceva pt urbe, pt semenii tai ,pt tara....Ar fi cazul sa mai si facem ceva util decât să facem doar politica...Sunt oameni capabili si in PSD, si in alte partide dar nu sunt lăsați să se afirme de cei cu interese personale...gen Gragnea, gen Ilie Năstase si alții care ai facut avere pt ei nu pt România. Ar avea de invatat de la Bolojan inclusiv cei de aici de mai aproape(Mang, Pastor si restul echipe) Sunt pro oameni capabili...Ca sa nu fiu inteles gresit...pro rezultate pozitive!!!
Postat 21 Aprilie 2019, 12:16 de Adrian_Preda
@Adrian_Preda
Ești pe teren minat când spui despre dosar penal, despre cercetat și sa nu fi vinovat. Oamenii știu ești penal și gata. Riști sa te acuze ca ești PSD-ist, sau nu știu ce.
Postat 21 Aprilie 2019, 10:33 de User anonimizat
ili3
Ca fapt divers Liviu Popa nu conducea un Mercedes, conducea o mașină bmw seria 5 model 1995-2003 de culoare neagră, mașina care a fost implicată intr un eveniment rutier , mașina care aparținea prietenului acestuia Vasile. Tot ca fapt divers in portbagaj nu se află nici o sumă de bani, acesta a fost o gluma proasta transformată în stire de radiosanturi. Atunci a apărut zvonul că in acea masina sa r fi aflat o sumă de bani. Mentionez aceste lucruri pt a nu dezinforma cititorii prin comentariile unora din auzite. Iar daca acestea au fost achitați probabil au fost nevinovați. Cand se deschide un dosar penal se face o cercetare iar probele din acele dosare probabil nu au fost concludente sau suficiente sa duca la o condamnare. Poti sa fi cercetat si sa nu fi vinovat ...sau poti fi cercetat si intr-adevar sa fi si vinovat. Nu cred ca in zilele noastre mai sunt judecători care să si riște libertatea pt decizii strâmbe. Deciziile proaste date de unii judecatori, procurori, etc sunt din lipsa de pregătire...adică pe înțelesuri omului de rand sunt proști cu funcții de decizie ajunși acolo prin diferite împrejurări....
Postat 21 Aprilie 2019, 00:33 de Adrian_Preda
@ili3
Te dau ura si frustrarile de gol. Nu mor caii cand vor cainii. Ha ha
Postat 20 Aprilie 2019, 20:54 de Alcor
Mandria de a fi roman
Dragnea fură milioane, fraudează fonduri UE, fură 300 de hectare din Dunărea noastră, fraudează cu Teldrum, cumpără din banii țării proprietăți în Brazilia și e OK... Iliescu ucide oameni, distruge Bucureștiul cu minerii și e OK... Tăriceanu vinde petrolul și gazul țării pe nimic, prin afaceri dubioase și e OK... Plumb schimbă regulile fondului funciar ca să-i dea brațul Belina lui Dragnea și e OK... Vâlcov fură de rupe, ia mită și e OK... Chestorul Popa e oprit n trafic fiind la volanul mercedesului lui Blaga cu portbagajul plin de valuta! Ambii sunt OK: chestorul e achitat iar Blaga e pe loc eligibil la europarlamentare!!! ... Singura mare vinovata e Kovesi, fiindcă i-a întrebat de ce fură!
Postat 20 Aprilie 2019, 20:21 de ili3
Sandu
Te-ai vrea si tu vreun "manipoulatoar", PSD a castigat si in Bihor. Sunt sigur ca nu iti place sa ti se reaminteasca asta mereu.
Postat 20 Aprilie 2019, 08:41 de Alcor
In aceste scopuri sa schimbat conducerea DNA
Felicitări votanților. Teleorman a întrecut Vaslui la SARACIE. DNA nu mai are putere, puterea e in mâinile lui Dragnea. Va place?
Postat 20 Aprilie 2019, 00:37 de Sandu1206
Liviu Popa
Acest Liviu Popa din punctul meu de vedere cât timp a fost in functie si a făcut bine meseria! Chiar nu merita sa fie condamnat la pachet cu alții care poate erau corupți...sincer mason nu mason, dar a fost un om care a respectat si a fost respectat...iar la urmă urmei nimeni nu i perfect....
Postat 19 Aprilie 2019, 23:17 de Adrian_Preda
incompetenta crasa
Daca toata lumea "stie" ca un om e vinovat inainte de pronuntarea sentiintei, de ce DNA nu e in stare sa dovedeasca? Pentru ca sunt incompetenti in cazul cel mai bun. Cealalta varianta e ca sunt la fel de hoti si descoperind pe unii dau de gol si pe altii, mai protejati. Asa arata "dreptatea" facuta de hoti pe care o asteapta romanii degeaba. Nimic bun nu va veni de la DNA. E doar o alta organizatie acaparata de mafioti. Mai si poate fi folosita de politicieni in scopuri populiste.
Postat 19 Aprilie 2019, 20:52 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON