URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 16:20

DNA a sesizat Parchetul General în legătură cu înregistrarea atribuită lui Kovesi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după difuzarea de către RTV a unei înregistrări audio atribuite şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Parchetului General să deschidă o anchetă privind o presupusă inducere în eroare a organelor judiciare, prin propagarea tezei că şefa instituţiei ar ordona procurorilor pe cine şi cum să investigheze.

"Sesizarea a fost întemeiată pe faptul ca înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false, şi anume că procurorul șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens", argumentează DNA printr-un comunicat remis luni presei.

„Sifonari” în DNA

Totodată, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pentru infracţiunea de folosire "în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii". DNA explică, în acest sens, că „la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii".

DNA reafirmă, la fel ca în comunicatul de duminică seară, că înregistrările difuzate de RTV, iar apoi şi de alte televiziuni de ştiri „nu sunt autentice" şi "conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinte publice ori şedinte de lucru cu procurorii secţiilor operative".

Kovesi nu vorbeşte aşa

Potrivit comunicatului, "între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al DNA, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte".

DNA citează ca exemple de "fragmente vădit nereale": "Uncheşelu, stiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”, „mă îngrijorează că la ăştia cu dosarele vechi (...) de ce nu-i înhăţăm!", "Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm”, „Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura...”.

Pentru manipulare

Tot luni, procurorii DNA au sesizat şi Inspecţia Judiciară, afirmând că "respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfaşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege".

Potrivit DNA, "o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie".

Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul şedinţelor la care, alături de Kovesi au participat şi cei doi adjuncţi ai DNA, s-a discutat despre "operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală", potrivit sursei citate. Totodată, Kovesi a cerut procurorilor cu funcţii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi şi verificarea cu regularitate a ritmicităţii în efectuarea urmăririi penale, aspecte ce "ţin de exercitarea firească şi responsabilă de către procurorul şef a atribuţiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

Citiţi pe această temă şi articolul: Înregistrări explozive cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi: "Îmi doresc să ajungem la domnul premier"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON