URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2015, 12:10

Dispărut din rezervaţia din Băile 1 Mai, nufărul termal înfloreşte de acum în Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turiştii care trec prin Băile Felix pot admira într-unul din bazinele cu apă termală din centrul staţiunii nuferi termali înflorind.

Simbol al judeţului, Nymphaea lotus var. thermalis a dispărut din locul său de baştină, Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. După cum se ştie, apa din rezervaţie a secat de câţiva ani de zile, iar existenţa celor trei specii endemice întâlnite aici, nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă, este periclitată.

Graţie unei echipe de cercetători orădeni, coordonate de Cristian F. Blidar, şef de lucrări la Catedra de Biologie a Facultăţii de Ştiinţe (Universitatea din Oradea), doctor în domeniul biotehnologiilor vegetale, nufărul termal a supravieţuit în laborator.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, Blidar a reuşit reproducerea in vitro a nufărului termal, iar acum a căutat un habitat propice dezvoltării şi înmulţirii naturale a gingaşei flori. SC Turism Felix SA le-a pus la dispoziţie cercetătorilor unul dintre cele patru bazine de la Lacul cu Nuferi din Băile Felix.

"Soluţia a fost transplantarea unei părţi din plantele obţinute în laborator în unul din cele patru bazine din Băile Felix aflate în administrarea companiei Turism Felix S.A. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum). Alegerea nu a fost întâmplătoare: apele geotermale din staţiune având similitudini importante cu cele din locul de baştină al Nymphaea lotus var. thermalis, sub aspectul mineralizaţiei, al pH-ului şi al temperaturii", se arată într-un comunicat al companiei Turism Felix.

Cercetătorii speră că, în 2-3 ani, suprafaţa unui bazin să fie ocupată în întregime de nufărul termal. Speranţele lor sunt mari şi au şanse de reuşită, căci bobocii au înflorit deja, aşa că nuferii vor putea să se înmulţească singuri.

În acelaşi timp, rezervaţia din Băile 1 Mai este în continuare în atenţia specialiştilor aduşi din Bucureşti de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, pentru a depista motivele care au dus la scăderea apei din lac şi soluţiile pentru revitalizarea locului. În luna mai, echipa de hidrogeologi a decis ca timp de 5 luni debitele tuturor forajelor din Băile 1 Mai şi Băile Felix să fie reduse cu 30%, astfel încât nivelul apei din rezervaţie să revină la normal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
MS
MULTUMIM PENTRU EFORTUL DEPUS!
Postat 05 August 2015, 11:46 de User anonimizat
Am o idee.Cum procedez?
Nu vad nimic rau in faptul ca ne mai dam de lucru unii la altii din cind in cind.Oameni suntem.
Postat 05 August 2015, 07:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON