URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2016, 18:32

Direcţia Silvică Bihor a început curăţenia de primăvară şi plantările: peste 420 hectare de pădure vor fi regenerate în acest an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Silvicultorii Direcţiei Silvice Bihor au declanşat curăţenia de primăvară, dar şi o nouă sesiune de plantări.

Astfel, peste 420 de hectare din terenurile forestiere administrate de Direcţia Silvică Bihor vor intra într-un program de regenerare naturală, atât prin acţiuni de igienizare (328,06 hectare) cât şi prin plantări (96,3), pentru realizarea programului urmând să fie utilizate 764.000 puieţi din 17 specii diferite.

Totodată, pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafaţă de 59,09 ha.

Potrivit unui comunicat transmis de instituţie, având în vedere condiţiile meteorologice din ultima perioadă, Direcţia Silvică Bihor a început campania de împăduriri de primăvară, până miercuri fiind realizate 15 hectare regenerări artificiale şi 60 hectare regenerări naturale.

Programul de regenerare va continua cu acţiunea "Luna plantării arborilor", organizată anual în perioada 15 martie - 15 aprilie, destinată în principal copiilor, tinerilor şi pensionarilor.

În acest sens silvicultorii au pregătit un şantier de împădurire în fond forestier din Ocolul Silvic Oradea, iar cei interesaţi să se implice în acţiune au la dispoziţie o suprafaţă de 1,6 hectare în fondul forestier din Hidişel. "Acţiunile vor începe cu săptămâna 21-31 martie atât cât ne permit condiţiile meteo şi până la finalizarea împăduririi şantierului amenajat în acest sens. Acţiunile de plantare se vor efectua în parteneriat cu Agenţia de Protecţia Mediului Bihor şi unităţile de învăţământ din municipiul Oradea. Dacă vor fi solicitări, vom putea desfăşura acţiuni similare şi în raza celorlalte ocoale", se arată în comunicatul DS Bihor.

În "Luna plantării arborilor" se vor organiza, totodată, simpozioane, conferinţe, comunicări şi informări la nivelul ocoalelor silvice, în care se vor dezbate probleme legate de fondul forestier şi legislaţia silvică, se vor efectua drumeţii cu copiii în ariile protejate din custodia Direcţiei Silvice Bihor, însoţite de scurte prezentări ale acestora, acţiuni de curăţenie în fondul forestier, pe liziere, ale izvoarelor, ale traseelor şi amenajărilor turistice. Totodată, angajaţii silvici vor verifica, repara panourile informative iar acolo unde este nevoie, vor instala unele noi.

"La cerere, ocoalele silvice vor pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice material săditor pentru împădurirea unor suprafeţe de teren, la preţuri avantajoase, asigurând asistenţă tehnică gratuită din partea personalului silvic", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Regenerati, regenerati
sa aiba si copii lu' austriecii ce taia!
Postat 10 Martie 2016, 08:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON