URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2017, 09:43

Din iulie, orădenii fără număr pe casă riscă o amendă de 400 lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu are număr, plăteşte! Orădenii care omit să îşi afişeze numărul administrativ pe faţada casei pentru indentificarea exactă a adresei şi cei care, proprietari ai unui apartament dintr-un condomeniu, nu îşi montează la intrarea principală numărul acestuia riscă amenzi de 400 lei, respectiv 100 lei.

Consiliul Local a hotărât joi instituirea acestei obligativităţi, la propunerea Instituţiei Arhitectului Şef, pentru a pune capăt haosului care domneşte în prezent pe unele străzi orădene în absenţa numerelor de pe case şi apartamente.

"Acest fapt are un impact negativ nu doar pentru livrarea corespondenţei sau a mărfurilor, ci, din punct de vedere al siguranţei şi integrităţii persoanelor şi bunurilor, pentru buna desfăşurare a activităţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, respectiv ISU Bihor. În acest sens, Serviciul Judeţean de Ambulanţă ne-a relatat despre dificultăţile pe care le întâmpină la indentificarea pe teren a adreselor", se menţionează în raportul de activitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local.

Termen, şase luni!

Potrivit hotărârii, orădenii au la dispoziţie şase luni pentru montare plăcuţelor, urmând ca începând din luna iulie Poliţia Locală să facă verificări în teren. "Motivul este că Ambulanţa sau cei care nu cunosc foarte bine oraşul nu găsesc adresele", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, ţinta municipalităţii este de a pune ordine în oraş şi nu de a face bani din amenzi. "Vom duce în această primăvară o campanie de înştiinţare a orădenilor cu privire la obligativitatea montării numărului administrativ pe clădire. Eu sper ca până în primăvară toţi proprietarii să se conformeze şi să nu fim nevoiţi să dăm amenzi", a declarat edilul.

Cu număr de la Primărie...

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, pentru a afişa numărul administrativ corect, proprietarii de clădiri vor solicita municipalităţii certificate de nomeclatură stradală şi adresă în perioada 1 februarie - 31 iulie.

În cazul locuinţelor individuale, amplasarea plăcuţei cu dimensiuni de 20 pe 20 centimetri se va face, de regulă, în dreapta intrării principale la o înălţime de 1,8 - 2 metri deasupra trotuarului, iar în cazul blocurilor de locuinţe, deasupra intrării principale la fiecare scară.

Parcelele fără construcţii vor fi identificate prin aplicarea numărului pe unul dintre stâlpii împrejmuririi de la frontul străzii.

În cazul apartamentelor, numărul se va monta pe intrarea principală în locuinţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Corect
Foarte bine. Propun primariei Oradea ,ca din August pe Oradenii fara sapca sa-i amendeze cu 500 RON, iar pe cei care au sapca sa-i amendeze cu 500 RON.
Postat 27 Ianuarie 2017, 16:49 de Citizen
Amenda-ment
O idee si mai buna ar fi ca primaria sa monteze aceste numere,din impozitele cetatenilor platitori...ar fi toate la fel,fara erori,fara nomenclator stradal si fara amenzi. Pe acelasi rationament ar putea conferi cetatenilor urbei niste numere unice de identificare, sub forma unor chip-uri RFID subcutanate...
Postat 27 Ianuarie 2017, 15:51 de excalibur
Corect!
Pana acu-s 28 de anisori, fiecare casa avea pe langa numarul de casa si un semn cu o galeata, un topor, sau alte scule cu care familia avea obligatia sa intervina in caz de incendiu. Comunistii erau prosti si dezorganizati? Ma mira totusi ca unii traitori din acele case nu sunt disciplinati.
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:20 de Maricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON