URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2013, 18:19

Din cauza unei firme bulgăreşti, persoanele defavorizate nu vor mai primi făină şi ulei ca ajutoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care asigură la nivel naţional distribuţia pachetelor cu ajutoare alimentare, a informat Consiliul Judeţean că nu va mai livra făină şi ulei, deoarece firma care a câştigase licitaţia nu şi-a îndeplinit obligaţiile din contract.

APIA este singura autoritate din ţară îndreptăţită să pună în practică distribuţia ajutoarelor constând în alimente către persoanele defavorizate, fiind şi cea care a organizat licitaţiile pentru asigurarea produselor care compun aceste pachete.

Pentru făină şi ulei câştigătorul licitaţei a fost firma bulgărească Viem Corporation Food, al cărei contract era valabil până la finele anului trecut. Conform acestuia, societatea trebuia să asigure întreaga cantitate necesară pentru toate judeţele din ţară. Doar că bulgarii nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate, livrând doar o parte din produse, iar ca urmare distribuţia celor două produse va fi sistată, a informat APIA într-o adresă transmisă recent consiliilor judeţene.

"Dacă vor exista modificări ulterioare, APIA va informa consiliile judeţene în timp util", arată comunicatul transmis de CJ Bihor.

"CJ nu are nicio calitate în relaţia cu firma din Bulgaria. Noi doar asigurăm livrarea acestor produse alimentare, primite de la APIA, către primăriile din judeţ pentru a fi distribuite oamenilor", a precizat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ.

BIHOREANUL a aflat însă în ce constă "neîndeplinirea obligaţiilor contractuale" de către firma bulgărească. Se pare că, după ce a livrat ulei şi făină până la finele lunii decembrie, bulgarii şi-au încasat banii, apoi au dispărut. Iar de dat nu mai dă nimeni de ei, nici chiar cei de la APIA, care ar fi descoperit că, de fapt, Viem Corporation Food este o firmă "de apartament" iar acum nu mai ştiu pe cine să tragă la răspundere.

Astfel că, până se va face lumină în caz, cert este că persoanele defavorizate care au dreptul la ajutoare alimentare vor primi pachete mai "subţiri".

La nivelul judeţului Bihor sunt evidenţiate 75.000 de persoane defavorizate, beneficiari ai pachetelor cu alimente distribuite în cadrul PEAD 2012, dintre care 12.975 sunt în Oradea. Dintre aceştia, doar 2.357 de persoane au primit pachetele cu cantităţile de făină şi ulei promise. Firma bulgărească urma să livreze în Bihor cantitatea de 1.069 tone de făină, din care a ajuns mai puţin de jumătate, şi 450.000 de litri de ulei, din care au fost livraţi doar 12.000 de litri.

Pachetele cu alimente distribuite în cadrul programului PEAD 2012 constau în: făină - 14 kg., paste făinoase - 0,8 kg., biscuiţi - 0,5 kg., orez - 6 kg., ulei - 6 litri, fasole boabe - 1 kg., mazăre conservă - 1,56 kg., bulion - 1,6 litri, zahăr - 3 kg. Acum, oamenii vor primi toate aceste produse, exceptând făina şi uleiul. Consiliul judeţean mai informează că ajutoarele alimentare vor fi distribuite primăriilor din Bihor până la mijlocul lunii februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
E revoltator
Cu ce sunt devina persoanele? Sa plateasca cei care au virat bani inainte si cei care au facut licitatia.
Postat 17 Ianuarie 2013, 02:36 de Marius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON