URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Decât să tipărim broșuri și să ne batem cu pumnii-n piept, mai bine ne aplecam pe probleme importante. Să lichidăm toaletele din fundul curții, să racordăm gospodăriile țărănești la gaz metan, să oprim migrația care duce la depopularea țării, acestea erau proiecte ce meritau închinate mărețului Centenar. De autostrăzi nici n-are rost să mai vorbim.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
După cum se ştie, în 7 noiembrie Curtea Constituţională a admis sesizarea Guvernului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatând acest conflict, CCR a obligat ÎCCJ de îndată la desemnarea prin tragere la sorţi a tuturor membrilor completurilor de 5 judecători, cu respectarea art. 32 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 207/2018.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
12 Aprilie 2011, 15:39

"Sorboneii" vor fi puşi la gărzi în spitale, iar pacienţii la coplată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Spitalele orădene funcţionează în pierdere", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Spitalul Municipal, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care a precizat că pierderea provine din diferenţa dintre prestaţiile efectuate de spitale şi încasările de la CAS, care sunt mai mici decât anul trecut cu valori cuprinse între 10 şi 25 de procente.

Dezechilibre marca CAS

"Cum s-a ajuns aici? În toamnă, Guvernul României a semnat cu FMI un memorandum prin care s-a obligat să reducă cu 10% numărul internărilor în spitale, ca atare au scăzut şi alocările de fonduri către acestea, în toată ţara", a spus primarul, adăugând că pentru spitalele orădene acest lucru înseamnă că nu mai există bani nici măcar pentru plata salariilor angajaţilor pe luna viitoare.

Exemplificând, Bolojan a spus că CAS Bihor deconta anul trecut pentru Spitalul Judeţean tratarea a 3.200 de pacienţi lunar, iar anul acesta nu mai decontează decât pentru 2.900 de pacienţi lunar. În cazul Spitalului Municipal, alocaţia lunară de la CAS a scăzut de la 5 milioane de lei în decembrie 2010 la doar 4 milioane de lei în ianuarie-mai 2011.

Problema este, a spus primarul, că municipalitatea nu poate acoperi "gaura" provocată prin subfinanţarea de la CAS. "Bugetul municipalităţii pe un an este de circa 50 milioane euro, iar bugetul spitalelor din oraş de 40 de milioane de euro. Un deficit de 10% din bugetele spitalelor echivalează cu un deficit de 5-7% din bugetul oraşului", a spus Bolojan, arătând că, dacă Primăria ar încerca să acopere minusul "ar însemna să nu mai măturăm, să nu mai asfaltăm străzi...".

Tăieri...

În condiţiile în care subfinanţarea sistemului sanitar este rezultatul unei politici la nivel naţional, pe care Primăria nu are cum s-o influenţeze, Bolojan a declarat că, împreună cu Comitetele Directoare ale spitalelor din subordinea municipalităţii, a decis câteva propuneri pentru refacerea echilibrului financiar al acestor unităţi.

"Trebuie să micşorăm cheltuielile, în principal de personal, deoarece acestea depăşesc nivelul de 70% din ponderea cheltuielilor totale", a spus Bolojan, care a precizat că a dispus o analiză pe două componente în acest sens: verificarea acordării sporurilor şi verificarea încărcării cu sarcini a personalului.

În ce priveşte sporurile, primarul a spus că la fiecare spital se fac luna aceasta analize pentru a se constata dacă toţi angajaţii unor secţii au dreptul la încasarea lor sau numai unii, iar din punctul de vedere al acoperirii cu sarcini analiza are ca scop să se constate dacă se pot comasa sau nu unele structuri, precum laboratoarele. "La Municipal vom avea probabil trei laboratoare, din care unul pivot, iar celelalte două mai mici, iar la Judeţean vom avea unul din cele două de acum", a spus Bolojan.

Tot în acest sens, primarul a afirmat că se vor bloca toate angajările de personal acolo unde nu e absolută nevoie, precum şi integrările clinice, adică angajarea în spitale, fără concurs, a angajaţilor Facultăţii de Medicină şi Farmacie.

De asemenea, Bolojan a dat de înţeles că se vor face şi concedieri, pe criteriul competenţei şi al atitudinii faţă de pacienţi, fără a spune însă câte şi de la ce spitale şi structuri. "În întâlnirile cu şefii de secţii de la Judeţean şi Municipal pe care le-am avut azi, am cerut să-şi exercite funcţiile şi în interesul pacienţilor. Eu nu pot crede, de exemplu, că toate cadrele medicale se comportă excelent cu pacienţii, cum reiese din evaluări. Şi în Primărie, până în 2008, toţi angajaţii aveau calificativul foarte bine, dar s-a dovedit că mulţi nu-l meritau. La fel, şi în spitale trebuie să avem o sancţiune-două...", a spus primarul.

El a adăugat că disponibilizările care vor avea loc să se facă "în mod corect", nu pe pile, iar în cazul în care pe viitor CAS va suplimenta fondurile banii vor merge pe medicamente, adică tot pentru pacienţi.

... şi creşteri

Concomitent cu reducerea cheltuielilor de personal, primarul şi managerii de spitale au propus creşterea veniturilor pe care acestea le realizează.

Între măsurile preconizate în acest sens, Bolojan a afirmat că toţi medicii din spitale vor fi obligaţi să lucreze şi în serviciile de gardă şi în sistem ambulatoriu, adică în policlinici, iar pentru pacienţi va fi introdusă coplata. Bolnavii internaţi, dacă vor dori să beneficieze de condiţii hoteliere peste medie (adică rezerve cu unul sau două paturi), vor plăti o taxă pe care primarul anumit-o "decentă", fără a preciza suma, iar cei din sistemul ambulator vor achita sume de "10 până la 30 de lei" pentru analizele de laborator.

"Până acum, din cauza unui melanj de interese pe care nu vreau să-l discut, bolnavii erau trimişi să-şi facă analize la policlinici private, deşi ele puteau fi făcute şi la spitalul public, care are toate dotările necesare. Acum toţi medicii vor fi obligaţi să lucreze şi în ambulator. O parte din încasări va rămâne la ei, legal, iar o alta va rămâne spitalului", a spus primarul, care a precizat că la Spitalul Judeţean şi la Municipal "Comitetele Directoare vor stabili un nivel al tarifelor cu 30-40 la sută sub nivelul practicat pe piaţă, astfel încât să putem oferi bihorenilor analize la un preţ accesibil".

La întrebarea BIHOREANULUI, primarul a precizat că obligaţia de a face servicii de gardă şi de policlinică îi va viza inclusiv pe medicii cu titluri universitare. Bolojan a mai spus, de asemenea, că nu-l deranjează faptul că medicii primesc "atenţii", însă nu va tolera ca ei să oblige bolnavii la asemenea "gesturi". "N-am nimic împotrivă dacă un pacient vrea să se revanşeze faţă de medicul care l-a făcut bine, dar mă opun acelui stil în care pacientul este siluit sau în care trebuie să dea banul înainte", a spus primarul.

O atitudine corectă

Bolojan a afirmat că, din punctul său de vedere, municipalitatea a demonstrat că îşi doreşte sincer creşterea calităţii serviciilor medicale, însă aceasta depinde nu doar de condiţiile de cazare asigurate pacienţilor ori de condiţiile de muncă asigurate angajaţilor din spitale, ci şi de atitudinea acestora faţă de bolnavi.

"Noi, politrucii din conducerea oraşului, ne-am făcut datoria. Condiţiile de muncă pentru cadrele medicale şi condiţiile pentru pacienţi au fost mult îmbunătăţite de anul trecut, acum sunt acceptabile spre bune, dar diferenţa între ceea ce este şi ceea ce trebuie să fie o va face corpul medical", a spus Bolojan.

Primarul a amintit că Primăria va avea "linii de finanţare pentru specializarea medicilor" inclusiv în străinătate, "pentru că nu vreau să mai aud un banc cu un tren care este cel mai bun doctor", dar pe de altă parte a spus că municipalitatea nu va tolera orice atitudine faţă de pacienţi. "Aici suntem în mod clar deficitari, datorită vechii mentalităţi că sistemul este pentru medici, nu pentru pacienţi. Dacă nu suntem amabili cu pacienţii, aceştia vor pleca, şi nu pentru că la Debreţin doctorii sunt mai buni sau dotările mai moderne, ci pentru că acolo pacientul este tratat corect", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
exista.
Exista centre universitare consacrate.Nu e obligatoriu sa faci scoala in Oradea..Daca vrei scoala o faci.Daca nu ai studenti nu poti funciona ca institutie.Pe cale de consecinta...cerere si oferta....puslamalelor le covine sa plateasca si sa aiba o diploma chiar dac sint varza pe mesaerieIncercati si invatati si nu mai platiti.......
Postat 13 Aprilie 2011, 20:36 de lila
interesant
Ce as vrea sa vad pe cativa profesori ce vor face daca vor fi someri. Ce stiu sa faca inafara de a lua spagi de la studenti ? Pacat ca uni vor pleca in pensie nu am sansa sa ii vad someri. Au scapat securisti nenorociti. Ce spui Gordan cu doamna, Ionescu cu doamna, Hantiu cu doamna, altii cu doamnele lor sau fostele securiste Chipea, Pop Lia ? Vai de voi si de constiinta voastra. Iadul va va manca. Santeti cadavre didactice nu cadre didactice. Doame iartai. Nu cred ca Bolo a vrut sa predea la universitate.
Postat 13 Aprilie 2011, 19:24 de angajat
de viitor
Nu cred ca Bolo a vrut sa predea la universitate. Daca ar fi vrut nu vad ce l- ar fi impiedicat. Daca si noua directoare de la universitate lucreaza in cercetare deja fiid platita cu sume exorbitante si ea si cateva fete din contabilitate care o sprijina in mojicii si umbla zvonul ca va preda in curand cu ajutorul lui Tara de la Curtea de Conturi. (politica nu ?). Pentru Bolo ar fi fost fff simplu sa predea. Ar fi penibil sa faca asta. Nu este el prost sa se discrediteze in halul asta. Ar fi bine sa puna rector un om ca el acolo si sa faca ordine si disciplina la universitate ca altfel se va duce totul de rapa si vom avea multi someri in doi trei ani.
Postat 13 Aprilie 2011, 19:11 de platitor
asigurat
de ce sa fie coplata cand casa are contracte cu cabinete private,casa sa deconteze doar la spitalele de stat iar daca mergi in privat sa platesti sau sa ai asigurare privata,iar cine nu are asigurare sa plateasca,eu platesc lunar 600 ron asigurare medicala daca ma duc la pelican platesc 300 ron pe zi ,iar la spitalul judetean trebuie sa platesc investigatiile,as prefera sa imi fac asigurare privata si sa ma duc la privat dar atunci sa nu mai platesc nimic,iar daca statul ma obliga sa platesc la stat atunci acolo sa fie totul gratuit,in situatia actuala esti si cu banii luati si fara servicii medicale,mai bine mergi la curve decat sa platesti asigurari de sanatate macar acolo dai banii dar te simti bine
Postat 13 Aprilie 2011, 16:22 de asigurat
kali
nu inteleg dece platim asigurari la stat daca casa de asigurari face contracte cu clinicile private,acolo e spalarea de bani mergi la pelican i-ti ia banii si cand esti grav te trimite la judetean,ar trebui ca sa fie asigurari private pt spitale private si asigurari de stat pt cele de stat,iar oamenii sa aleaga in ce sistem vor sa fie,oricum cel de stat e falimentar,pana nu se termina hotia de la casa de asigurari degeaba vorbim de competente
Postat 13 Aprilie 2011, 16:09 de kali
au imaginatie postacii portocalii
de unde or fi scos pigmeii portocalii "dorinta" lui bolojan de-a preda la universitate? le inventeaza pedeii astia de n-au treaba, poate ii crede cineva.
Postat 13 Aprilie 2011, 09:40 de mircea
aa
bine faci Bolojan,dale cu flit la toti sorbonieni si mai stiu eu cum or fi numiti,m-am saturat de doctori incompetenti care vor doar spaga si cabinete particulare se stiu ei care sunt ex:betivul de Mohan,Bumbu...,m-am saturat de toti lingaii din primarie care anii precedenti taiau frunze la caini.sa ne aducem aminte de marele Mircea Matei,care nu a lucrat o zi la privat ,doar a lins pe la Cladovan,Filip si Blaga,si culmea a ajuns la un moment dat sa ne conduca institutii si sa dea lectii
Postat 13 Aprilie 2011, 09:25 de aa
BOLOJAN, INCEPE CURATENIA CU POPOVICI MUT-EMIL
Inainte sa te intrebi unde sunt "scurgerile" de bani, in judetean de pilda, ar fi bine sa-ti mai analizez "comitetele directoare". Te-am mai avertizat ca directorul financiar de la judetean, fostul manager, este un incompetent si pe deasupra nu a invatat nici socoteala ca " doi plus doi fac cel mult cinci". A fost demis, culmea, pe drept iar voi la-ti pus la loc sa poata manarii mai departe. Bravo, coane...La municipal nici nu are rost sa ma exprim, acolo conduce si acum Carp prin oameni de paie...iar managerita de la judetean chiar nu are nici o legatura cu managementul.
Postat 13 Aprilie 2011, 08:41 de DOCTOR
sunteti
mai frati la somaj cu voi sunteti mii de paraziti in cadrul sanatatii luati drumul strainatati caci adevar graiti primarul ramane medicii emigreaza:)) asa ca din miile care sunteti traiti naibi pe pulpele voastre nu din banii cetateanului fara calitate ati supt destul mai mergeti si voi in Franta ce naiba TIGANUL reuseste voi MEDICII nimic, nu va duce sticla:)) RATATI dentologi medicali sa nu spun analfabeti cu diplome de sters in fund, am fost diplomat puliciiii
Postat 12 Aprilie 2011, 22:58 de mari pulici
fb
Mergeti la PELICAN, ca oricum platiti si la stat. macar aia se ocupa cum trebuie de pacienti, nu mai asteapta bani de la pacieni ca sasi faca bine treaba. ca daca nu sio fac sunt dati afara. la privat nu merge ca la stat.
Postat 12 Aprilie 2011, 22:09 de vlad
@mircea matei
Hai lasa-ne cu Bolojan care ar fi vrut sa intre in randul sorboneilor si nu a fost acceptat! La categoria politicieni si notabilitati, numai cine nu vrea nu poate sa predea acolo (sau macar sa ia banii- ca si asta se practica la greu)! Se pare ca domnul asta, Bolojan; are prea mult bun simt si incearca sa-si faca cinstit treaba! Succes!
Postat 12 Aprilie 2011, 20:48 de Simona Iancu
well done
bravo bolojan. prea toti vor sa fie doctori, ca sa castige bani, desi ei habar nu au sa te trateze. multumiti FMF din oradea pt asta, toate cadrele didactice de acolo isi iau salariu si de la spital. iar noi, pacientii, tot la laboratoarele lor private suntem trimisi ca sa ne facem analize, desi CAS deconteaza bani si pt asta!
Postat 12 Aprilie 2011, 20:18 de unu
rabdarea...
Bolojan a fost un apropiat al lyui Antal ,care a supt de ladoua oi, cand a vazut ca nu poate sa se dea maRE la vreo catedra ca nimeni nu-i nebun sa lase un om cu crize de schizoidie sa predea.. si atunci s-au certat.. Antal care este o nulitate se bate cu alta nulitate....
Postat 12 Aprilie 2011, 20:01 de crina
oxfordutii
oare la fel va fi si cu integrarea clinica a fiului domnului decan? Ce zici domn primar?
Postat 12 Aprilie 2011, 19:54 de bibi
netotul
Bolojan moare de ciuda ca nu a fost primit cadru didactic la Universitate. Si acum se razbuna. O face pe banii oradenilor. La Primarie se afla o **** neoprotestanta care nici macar nu recunoaste ca e FRATE precum Tirle. Mi-e greata de el.
Postat 12 Aprilie 2011, 19:34 de mircea matei
pt. mumu
FELICITARI BINE PUNCTAT.
Postat 12 Aprilie 2011, 19:19 de soso
bolo
BOLOJANE problema ta este ca orice doctor poate sa ajunga PRIMAR dar tu niciodata DOCTOR.
Postat 12 Aprilie 2011, 18:55 de mumu
linie de finantare
Bolojan si astia care citeaza din el ca din scriptura au nevoie de o linie de finantare pt tratament. Dar de unde nu e.....ramanem cu ei pe cap
Postat 12 Aprilie 2011, 18:50 de soso
pRIMARE DATELE TALE NU NE FAC LUMINA
da de ce nu spune PRIMARUL cati salariati are fiecare spital sa stie ORADEA cati parazitii are pe acte in paralele cu PRIVATUL (se spala banii publici fara JENA) , cand o sa stim cati are spitalul Judetean sa nu va ingroziti cam 2000 de oameni sunt pe acolo in acte , mai sunt 1000 la maternitate si sa nu va luati de cap, dar banuiesc ca curand vom sti date reale si ITM va verifica prezenta lor sau nu intraznesc:)) SI ATUNCI NOI BOLNAVI DE UNDE BANII DE TARTAMENTE SI COMPENSATE!
Postat 12 Aprilie 2011, 18:44 de ANCUTALUITATA
???
De ce se vorbeste de acoperirea gaurii din spitale de catre municipalitate.Din cei 3200 de pacienti cati sunt oradeni si cati din judet?Sa se separe costurile si sa se contribuie corect de CL si CJ.Nu poate nimeni sa spuna unui pacient unde sa-si faca analizele.Cine plateste hotaraste.In rest am impresia ca Bolojan o sa desfinteze Facultatea de Medicina din Oradea in maxim un mandat.Si poate si Universitatea.
Postat 12 Aprilie 2011, 18:21 de tero
dragi toarăşi
draji toarăşi. avînd în vedere şele întîmplate, cer pomperii să intervină cu haşdoio şi să salveze sorboneii de la sufinanţare!
Postat 12 Aprilie 2011, 16:27 de ion
alienat
O noua dovada ca Ilie de la Primarie e un alienat mintal. Nu are bani de spitale, dar sa dea bani obsedatului sexual de la HOTEL FM care si-a pierdut sponsorul fiindca s-a filmat facind sex pe net are numitul BOLOJAN ILIE. Asta dupa ce o echipa TVR condusa de aceeasi MARINA ALMASAn care raspunde de Eurovision a venit prin Oradea si i-a ridicat ode acestui nebleznic.
Postat 12 Aprilie 2011, 16:01 de mircea matei
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Merită vizitat! Muzeul istoriei evreilor din Oradea şi Bihor a fost inaugurat (FOTO/VIDEO)
 • O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON