URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2014, 16:04

Dezbatere publică: AIO vrea să taxeze staţionarea în parcarea supraetajată cu 1,5 lei pe oră

Lucrările s-au finalizat, parcarea supraetajată din spatele Tribunalului a fost dată în folosinţă, Administraţia Imobiliară Oradea se pregăteşte să încaseze bani de pe urma ei.

AIO va supune dezbaterii publice, vineri, de la ora 10, în sala mică a Primăriei, regulamentul de funcţionare a parcărilor supraetajate din municipiu.

Potrivit propunerilor, staţionarea va fi taxată cu 1,5 lei pe oră, urmând ca taxarea pentru o zi să coste 15 lei. Şoferii vor putea plăti parcarea inclusiv prin SMS cu 0,50 euro pe oră plus TVA, respectiv 3 euro plus TVA, pentru 7 ore.

Preţul unui abonament va fi de 130 lei, maşinile instituţiilor publice fiind taxate cu 100 lei, iar riveranii cu 50 lei lunar. Prin riverani, regulamentul defineşte proprietarii de maşini, persoane fizice, care domiciliază la cel mult o sută de metri de parcarea supraetajată.

Pentru eliberarea abonamentului, şoferii vor trebui să prezinte cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului din care să rezulte inspecţia tehnică periodică valabilă, iar pentru prelungire, abonamentul anterior.

Conform regulamentului, parcarea este destinată autovehiculelor fără remorcă, cu o înălţime de maxim doi metri şi masă maximă de 2.500 kilograme, fiind interzis accesul motocicletelor şi scuterelor. În incinta parcării se va circula cu 5 kilometri la oră, cu luminile de întâlnire aprinse şi cu respectarea indicatoarelor.

Normativul supus dezbaterii interzice printre altele rularea cu o distanţă mai mică de doi metri între autovehicule, fumatul şi utilizarea focului deschis de orice formă, lăsarea copiilor nesupravegheaţi în incinta parcării sau a animalelor în incinta maşinilor, părăsirea autovehiculului cu motorul în funcţiune sau accesul autovechiculelor fără plăcuţe sau numere de înmatriculare.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de la 150 la 500 lei ocupare unui loc fără plata taxei de parcare mai mult de cinci zile, ocuparea unui loc cu atovehicule defecte, staţionarea pe două locuri, circulaţia pe contrasens sau cu viteză mai mare de 5 kilometri pe oră şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ca la prosti la nimenea!
Iar vin astia cu amenitari ca daca esti contravenient platesti mai stiu ei cat. Cum poti sa ajungi spre exemplu sa nu platesti si sa o stergi din parcare, ca doar nu se ridica bariera la iesire daca nu scanezi tichetul sau cardul de abonament! Iar cei cu SMS, vouchere sau plata de pe mobil e si mai simplu, ca videocamera citeste numarul de inmatriculare asociat si valideaza parcarea! Si daca parchez 4 zile si nu 5 fara sa platesc, sunt iertat? Si cum o sa constate ca am 10 kmh si nu jumatate cat vor ei? Iar daca ocup doua locuri de parcare si platesc dublu, unde e contraventia intr-o parcare mai mult goala? Mare e gradina Domnului si multi prosti de la AIO a adunat in ea! Astia sunt posesori de trotinete si pentru ei va fi parcarea?
Postat 16 Iulie 2014, 09:34 de Fuel
tara lui papura
"Pentru eliberarea abonamentului, şoferii vor trebui să prezinte cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului din care să rezulte inspecţia tehnică periodică valabilă, iar pentru prelungire, abonamentul anterior." Ce dracu are AIO cu ITP-ul masinii?Vai ce aberatii...in tara asta fiecare prost care ia decizii, nu gandeste... isi da cu parerea si daca nu are nici o treaba... "Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi de la 150 la 500 lei ocupare unui loc fără plata taxei de parcare mai mult de cinci zile, ocuparea unui loc cu atovehicule defecte..." - oare cum pleci din parcare daca nu platesti? bariera se deschide cand bagi tichetul achitat...in mod normal...
Postat 14 Iulie 2014, 23:23 de io
limita viteza
majoritatea masinilor nu afiseaza viteza sub 20 km/h
Postat 14 Iulie 2014, 16:46 de someone
Mare-i nesimtirea unora!
As intreba si eu pe diriguitorii orasului cateva lucruri: ce s-a facut si ce se face pt. soferi cu banii stransi din impozitul pe autoturismele oradenilor? NIMIC ! Ok, daca aio, primarul, vreun consilier sau un privat a construit parcarea din banii lui personali, sa puna taxa, e dreptul lui! Dar daca s-a facut cu banii oradenilor, atunci nu mi se pare normal sa se plateasca vreo taxa! Imi construiesc un garaj, dar nu vin si-mi impun mie o taxa, e o stupizenie!
Postat 14 Iulie 2014, 16:40 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON