URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2019, 17:55

Deşi ţine morţiş să achiziţioneze Băile Rimanoczy din Oradea, CJ Bihor refuză să ia Castelul de la Balc, la preţ de chilipir. Şefii Judeţului nu explică de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Consiliului Judeţean nu vrea să cumpere celebrul Castel de la Balc, scos la vânzare de proprietar la modesta sumă de 350.000 euro, care include şi 20 de hectare de teren aferent monumentului de arhitectură cunoscut odinioară şi sub denumirea de Castelul Degenfeld-Schomburg.

„Este poziţia mea”

La propunerea şefilor CJ, un proiect de hotărâre supus dezbaterii consilierilor judeţeni la reuniunea de joi viza „neexercitarea dreptului de preemţiune” asupra acestui imobil, procedură obligatorie când este vorba despre vânzarea-cumpărarea unui monument istoric şi/sau de arhitectură.

Concret, atunci când proprietarul unui astfel de imobil îl scoate la vânzare, este obligat prin lege să facă întâi oferta către autorităţile locale şi judeţene, în acest caz Primăriei comunei Balc şi respectiv Consiliului Judeţean Bihor.

Înainte ca propunerea asumată de conducerea CJ privind declinarea ofertei făcute de proprietarul Castelului să ajungă la vot, consilierul PNL Ionel Avrigeanu l-a interpelat pe preşedintele Pasztor Sandor, întrebându-l de ce refuză această achiziţie, în contextul în care, încă din martie 2017, instituţia face demersuri să achiziţioneze Băile Rimanoczy din Oradea.

„Este foarte încurcat ce-i acolo (n.r. – la Balc), dar aceasta este poziţia mea. Toată lumea hotărăşte cum doreşte”, este tot ce a putut să-i răspundă Pasztor lui Avrigeanu.

La vot, propunerea conducerii CJ a fost aprobată de 26 consilieri, astfel încât CJ nu va face demersuri pentru a cumpăra Castelul de la Balc.

Proprietate-VIP

Castelul de la Balc a fost construit între anii 1850-1890 de groful Karoly Tibor, iar după Marea Unire din 1918 urmaşul său, groful Karoly Imre, l-a vândut prinţului Gheorghe Ghica, a cărui soţie a şi fost înmormântată în incinta bogatului parc dendrologic al Castelului.

Încă din 1967, imobilul este monument ocrotit prin lege, fiind administrat în perioada comunistă de întreprinderea PECO, după 1990 Castelul şi terenul aferent devenind proprietatea Petrom şi apoi a OMV-Petrom după ce firma de stat a fost privatizată în timpul guvernării Năstase.

În decembrie 2011, OMV-Petrom a scos Castelul la vânzare, cerând pe el 2,5 milioane euro, dar l-a cedat pentru 801.000 euro plus TVA unei firme din Moineşti, judeţul Bacău, SC ADL Invest SRL, deţinută de milionarul Dan Adamescu, care intenţiona să amenajeze pe domeniul de la Balc un acvaparc, cu hotel şi căsuţe de vacanţă.

După decesul lui Adamescu, firma băcăuană a scos Castelul la vânzare, la preţul de 350.000 euro, mult sub cel la care îl achiziţionase.

Proces pentru Rimanoczy

Pe de altă parte, de peste doi ani şi jumătate, conducerea CJ ţine morţiş să cumpere un alt imobil cu statut de monument, Băile Rimanoczy din Oradea, aflată în proprietatea Unicredit Bank, cu care se şi judecă pentru a-i vinde clădirea.

În conformitate cu legea, în martie 2017, banca a cerut CJ să-şi precizeze poziţia, dacă îşi exercită sau nu dreptul de preemţiune, adică întâietatea la cumpărare, iar consilierii UDMR-PSD-ALDE au votat pentru achiziţionarea Băilor Rimanocy, fără a explica la ce va fi folosită, chiar dacă reprezentanţii PNL reproşau că, între timp, CJ nu investea niciun leu pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, pentru a o transforma în sediu al instituţiei.

Întrucât banca a vrut să vândă clădirea unei firme, SC Remaxa Imobiliare, cu 310.000 euro, CJ chiar a deschis un proces, în octombrie 2018 Curtea de Apel Oradea recunoscându-i dreptul de preemţiune la achiziţionare, dar sentinţa nu este definitivă.

Conducerea CJ nu a prezentat niciodată vreun motiv pentru care doreşte să cumpere această clădire, doar preşedintele Pasztor Sandor susţinând în 2017 că ar putea profita de un preţ bun, fără însă a spune la ce ar putea s-o folosească.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Clădurea băilor e ușor de funcționalizat !?!
Ce să facă CJ cu castelul ... turism pentru liberalii care visează să conducă județul de la anu' ?!?
Postat 28 Noiembrie 2019, 21:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON