URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2010, 17:45

Deşi pot plăti parcarea în cinci moduri, 50% dintre şoferi parchează neregulamentar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoferii care parchează în Oradea au la dispoziţie nu mai puţin de cinci posibilităţi să achite plata taxei de parcare. În prezent, plata taxei se poate face pe bază de abonament cumpărat de la Serviciul Parcări din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), pe bază de monede la automatele de parcare, prin apel pe telefonul mobil în reţelele Vodafone şi Orange, pe bază de voucher achiziţionat de la Serviciul Parcări cu anunţarea perioadei de parcare prin SMS, iar, după cum se ştie, începând din 1 noiembrie - prin plata cu ajutorul cardului bancar.

"Avem cele mai bune sisteme de plată din România. Spre exemplu, Timişoara nu are automate de parcare, iar Clujul nu oferă posibilitatea plăţii cu telefonul", a afirmat Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, Cristian Beltechi, directorul AIO, a adăugat că, deşi au existat cereri din partea orădenilor, municipalitatea nu va introduce posibilitatea plăţii cu bancnote la parcometru. "Am completat posibilitatea plăţii pe bază de fise direct cu cea a cardului bancar pentru că în Cluj unde s-au montat parcometre cu bancomate acestea au fost sparte. Pentru sume de 10-30 lei cât s-a furat, s-au distrus aparate care costau mult mai mult", a declarat Cristian Beltechi în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Jumătate dintre şoferi nu plătesc parcarea!

În ciuda posibilităţii multiple de plată a locului de parcare, numărul şoferilor care parchează clandestin şi ajung să fie amendaţi este în continuare ridicat. "Dacă în Viena, conform statisticilor, cam 10% dintre utilizatorii parcărilor nu îşi cumpără tichet şi ajung să fie amendaţi, la noi procentul e undeva de 50%, în sensul că jumătate încearcă să nu plătească şi ajung să fie sancţionaţi", a mai spus Ionuţ Şimon.

Astfel, dacă în anul 2008, bugetul local a încasat 700.000 lei din amenzi pentru parcare şi taxe pentru blocarea sau ridicarea autovehiculelor, în 2009 suma a crescut la 1,2 milioane lei, iar până la 1 septembrie 2010 încasările au urcat la 1,8 milioane lei. În total, bugetul local a încasat din taxa de parcare şi amenzi, 2,4 milioane lei în 2008, 3,6 milioane lei în 2009, iar până la 1 septembrie 2010 încasările acestui an au ajuns la 3,5 milioane lei.

Investiţii în parcometre

Reprezentanţii municipalităţii pun creşterea veniturilor din ultimi trei ani pe seama creşterii de la 2.000 la 3.675 a numărului locurilor de parcare, majorarea de la 50 la 87 a numărului de parcometre din municipiu, înmulţirea de la 5 la 8 a echipelor de control din teren şi eficientizarea activităţii acestora.

Municipalitatea a investit anul acesta 200.000 euro în achiziţionarea de parcometre şi în modernizarea aparatelor de taxat, astfel încât să permită mai multe posibilităţi de plată, respectiv monitorizarea online. Astfel, echipele de control verifică în teren cu preponderenţă modul în care se face parcarea în zona parcometrelor care au încasări sub media zilnică, majorând astfel încasările din amenzi prin identificarea rapidă a contravenienţilor.

Primărie, caut investitor!

Sumele încasate din amenzi şi taxe de parcare au fost utilizate de municipalitate pentru amenajarea de noi locuri de parcare în cartierele oraşului, în ideea că, pe viitor, acestea vor fi închiriate orădenilor cu titlu de locuri de parcare la domiciliu.

În paralel, municipalitatea va organiza o licitaţie pentru identificarea unui investitor dispus să construiască pe cheltuială proprie o parcare supraetajată, pe patru niveluri, în spatele clădirii Palatului Justiţiei, una dintre cele mai aglomerate zone din oraş. Conform planurilor Primăriei, investitorul ar urma să îşi primescă banii pe lucrare în rate pe o perioadă de la cinci la zece ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Bre ...
Mai 'fraieierii platesc' .. pe pariu ca prostul esti chiar tu !?! Cumpara-ti masina prima data.
Postat 22 Octombrie 2010, 22:09 de eu
Succes
Da' o uzina din alea, cu multe fiare, nu vrea primarul acolo in spatele instantelor, cu mult zgomot pentru excrocii de judecatori ?
Postat 22 Octombrie 2010, 22:07 de moon
Penibilii metropolitani
Auzi la el ce spune Bolojanu' !?! 4 etaje de parcare, investitor, teren super, etc. Care o fi timpitu' acela de investitor, cind acolo este cel mai valoros teren din centru, bun eventual de hotel sau gradina axotica cu o casa de toleranta la mijloc. Fa fraiere un parc prima data acolo, si lasa-i pe altii mai destepti sa se gindeasaca, pe viitor, cu ce s-ar putea mobila locul.
Postat 22 Octombrie 2010, 22:02 de bear
fraierii platesc
Ba , voi sunteti prosti, o amenda nu poate fi imputata daca nu semnezi de primire.
Postat 21 Octombrie 2010, 21:38 de fraierii platesc
nedumerire
ce nu inteleg eu ... de ce frasu' mai platesc eu taxe la stat (-cele mai multe din Europa) daca nici o amarat de parcare nu este in stare municipalitatea sa amenajeze. Locuiesc in Oradea si trebuie sa platesc taxa de parcare ? Hai ca inteleg pe arterele importante sau in centru ... dar nu pe strazile laterale.... nu au facut nimic de pe vremea lui Ceausescu .... dar bani fura !!!!
Postat 21 Octombrie 2010, 19:42 de eu
REDUCERE
Propun reducerea cu 50% tarifelor de parcare. E absurd sa platesti 50 ron pt parcare pt o luna(cu abonament) sau 1 leu/ora. Raportat la veniturile oamenilor si raporatat la ....criza
Postat 21 Octombrie 2010, 18:27 de PARCAGIU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON