URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2010, 14:58

Deşi deja au pierdut un proces din cauza lor, consilierii judeţeni nu renunţă la hotărârile nelegale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au fost informaţi oficial, în cadrul şedinţei de joi, că prefectul Gavrilă Ghilea a dat aviz de nelegalitate unei hotărâri votate de ei în urmă cu două luni şi că, pentru a respecta legea, trebuie ca tot ei să revoce respectiva hotărâre.

Actul în discuţie purta denumirea de "model" de regulament pentru organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Judeţean, şi a fost adoptat de consilierii judeţeni în pofida faptului că Legea spitalelor prevede ca un asemenea regulament să fie întocmit nu prin hotărâre de Consiliu Judeţean, ci prin dispoziţia preşedintelui CJ.

Interese

În loc să-şi revoce hotărârea nelegală, aleşii bihorenilor au condamnat "amestecul" Prefecturii în treburile interne ale Consiliului Judeţean, nesocotind - astfel - alte două legi, şi anume Legea administraţiei publice locale şi Legea privind Instituţia Prefectului, ambele acte normative obligând prefectul să se pronunţe asupra legalităţii hotărârilor pe care le adoptă Consiliile Locale şi Consiliile Judeţene.

În realitate, dincolo de aparent complicatele chichiţe juridice, în spatele hotărârii pe care prefectul de Bihor a pus avizul de nelegalitate se află interesele partidelor din CJ de a controla politic numirea managerului la Spitalul Judeţean.

Consilierii au preferat, însă, să invoce tot felul de pretexte. Astfel, PDL-istul Ionel Avrigeanu a apărat hotărârea nelegală afirmând că aceasta e în concordanţă cu un ordin al Ministerului Sănătăţii, fiind necesar ca secretarul CJ, Carmen Soltănel, să explice că ordinul la care se referea consilierul e contrar legii, iar legea prevede foarte clar că regulamentul pentru concurs trebuie stabilit prin dispoziţia preşedintelui CJ.

Szabo Odon a dus discuţia şi mai departe, arătând că hotărârea nu ar contraveni legii, deoarece este un "model", nu un regulament propriu-zis. "Desigur, există o ierarhizare în care legea este mai sus decât un ordin de ministru, dar noi am adoptat un model de regulament, nu un regulament", a spus liderul consilierilor UDMR. După care a mutat discuţia spre dreptul constituţional la opinie, ca şi cum acest drept nu este îngrădit de obligaţia respectării celorlalte legi. "Filozofia UDMR ştiţi care este, că sistemul prefectural este un obstacol pentru administraţiile locale", a spus Szabo, concluzionând apoi că aleşii din CJ au dreptul să voteze un "model" de regulament, ca manifestare a dreptului la opinie. "Prefectura vrea s-o facă pe arbitrul mare şi vom vedea, dacă ne menţinem hotărârea, ce va spune instanţa", a încheiat liderul grupului UDMR, invitându-i pe ceilalţi consilieri să rămână pe poziţii.

Poziţii care au fost apărate şi de vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss în acelaşi ton, fostul şef al instituţiei spunând, nici mai mult, nici mai puţin, decât că "nu ştiu de ce Prefectura se amestecă în această chestiune".

Pierd, dar nu se lasă

Preşedintele CJ, Radu Ţîrle, a încercat să-i informeze pe consilierii judeţeni că săptămâna aceasta Prefectura a câştigat procesul intentat Consiliului ca urmare tot a unei hotărâri nelegale a consilierilor, pe care aceştia au refuzat s-o revoce atunci când li s-a cerut acest lucru.

Este vorba despre o decizie prin care aleşii bihorenilor au uzurpat dreptul preşedintelui CJ de a numi membrii comisiilor de licitaţii pentru achiziţiile publice de lucrări şi servicii, în pofida Legii administraţiei publice locale, conform căruia şeful CJ este, ca ordonator de credite, singurul care poate numi componenţa acestor comisii. Prin acea hotărâre, însă, consilierii au decis ca preşedintele să nu poată numi decât un singur reprezentant în comisii, în timp ce vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc numeau, fiecare, câte doi membri, chiar dacă nu ei răspund de corectitudinea şi legalitatea licitaţiilor.

În ciuda informării verbale făcute de Ţîrle, însă, consilierii judeţeni au refuzat să ia act că au pierdut procesul, pretextând că o asemenea informare nu era trecută pe ordinea de zi (şi nici nu avea cum să fie, de vreme ce sentinţa Curţii de Apel a venit după convocarea şedinţei CJ).

Ca atare, ca şi cum nu ar exista acest precedent, deloc măgulitor pentru ei, consilierii judeţeni au refuzat şi să voteze revocarea hotărârii privind "modelul" de regulament al concursului pentru şefia Spitalului Judeţean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ORI SUNT PROSTI ORI SE FAC
D-LE cRIS, NU VA LUATI DUPA CEI DOI DOMNI CARE sigur sunt ODON SI PRIETENII LUI CARE FAC ORICE NUMAI LEGEA NU O RESPECTA. O SA-I VEDEM CUM SE VOR DESCURCA IN CURAND CAND II VA LUA PARCHETUL LA INTREBARI!
Postat 30 Septembrie 2010, 21:55 de BIHOREAN
Cris strikes again...pe langa ca de obicei...
Draga domnule "pseudoziarist" Cris...dumneavoastra ati fost la sedinta sau doar v-a soptit o pasarica ce s-a discutat? o pasarica care a cam tras la masea de dimineata se pare...inca odata, mai bine te-ai da batut deoarece ne este foarte clar faptul ca jurnalismul nu este de dumneata...roag-o pe sotia "dumitale" sa-ti "imprumute" stenodactilografia sedintei si poate atunci te vei lumina si nu vei mai scrie ineptiile pe care le-ai tastat mai sus...nu de alta dar mai sunt "cititori" care te mai baga in seama...din pacate...
Postat 30 Septembrie 2010, 21:06 de cinevacuvalva
pt nairda sirc
Nairda, esti o varza portocalie. Atat.
Postat 30 Septembrie 2010, 19:47 de pt nairda sirc
Nestiinta vs. Confuzia
Pe site-ul consiliului judetean apare ordinea de zi a acestei sedinte, la care face referire autorul articolului. Ce apare acolo ? 5 proiecte de hotariri si o informare. Toate cele 5 proiecte de hotariri au fost votate in unanimitate, cel putin asa spune raportul de pe site. Nu apare in schimb nici o hotarire privind revocarea sa nerevocarea (mentinerea) unei hotariri anterioare, in conditiile in care consilierii voteaza proiecte de hotariri (conform legii), si nu au dreptul sa voteze informari, rapoarte, etc, decit daca au ca finalitate adoptarea unei/unor hotariri. Asa incit imi pun intrebarea: AI FOST ACOLO ZIARISTULE, SAU ERAI TELEPORTAT LA UNA VIRTUALA ???
Postat 30 Septembrie 2010, 17:49 de Nairda Sirc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON