URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2016, 15:19

Deputatul Szabo Odon, apărătorul bătrânilor din oraşele mici, puşi să plătească impozite mari, şi al mamelor cu venituri dijmuite de Fisc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesizat de alegători din colegiul său, Săcueni, cu privire la aberaţiile generate de noul Cod Fiscal, din cauza cărora au ajuns să fie puşi la plata unor impozite pe proprietăţi dublate ori chiar triplate faţă de anul trecut, deputatul UDMR Szabo Odon consideră că prevederile actului normativ sunt interpretate eronat în defavoarea cetăţenilor.

Risc de neplată

„Am fost sesizat din mai multe localităţi, în principal din oraşele mici, dar nu numai, că deşi primarii nu au dat dispoziţii în acest sens şi nici consiliile locale nu au emis hotărâri pentru mărirea taxelor şi impozitelor locale, la marea majoritate a proprietarilor impozitele pe proprietate s-au dublat şi chiar triplat”, a spus joi, într-o conferinţă de presă, deputatul Szabo.

Acesta a dat exemplul a doi cetăţeni din Săcueni care deţin atât teren în intravilan cu casă şi construcţii, cât şi cu grădină, în cazul cărora agenţii fiscali ai Primăriei din acest oraş au emis două decizii de impozitare, la date diferite, pe 8 şi pe 18 ianuarie, şi cu conţinut la fel de diferit, sumele fiind în ambele cazuri mult mai mari decât cu un an înainte, pe motiv că grădina a fost inclusă la calcularea impozitului tot în categoria „curţi-construcţii”.

Szabo a spus că includerea grădinii de lângă casă în această categorie de folosinţă, „curţi-construcţii”, s-a făcut în contextul în care decenii la rând autorităţile locale nu au reuşit să convingă cetăţenii să-şi declare corect proprietăţile, dar acum se sare dintr-o extremă în alta. „Neputinţa autorităţilor de a soluţiona această situaţie a condus la formularea din prezent a articolului 465 din noul Cod Fiscal, care a creat o nedreptate crasă pentru locuitorii oraşelor mici şi ai comunelor, unde grădina reală este impozitată ca teren curte sau teren cu construcţii”, spune Szabo, arătând că în cazul celor doi cetăţeni din Săcueni impozitele au fost majorate, doar din calcul, cu 175%, respectiv cu 255%, ceea ce este „cel puţin imoral”.

„Dacă situaţia nu se va corecta, cu siguranţă va creşte numărul impozitelor necolectate din aceste oraşe. În această zonă urbană, populaţia este una mai în vârstă, locurile de muncă mai puţine şi cu o salarizare inferioară municipiilor, ceea ce face ca povara fiscală să fie percepută ca incorectă şi prea puţin suportabilă”, i-a scris deputatul bihorean ministrului Finanţelor, cerând „măsuri pentru o aplicare corectă a prevederilor legii”.

Pledoarie pentru mame

Tot joi, Szabo Odon a anunţat că insistă şi pe lângă ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale să corecteze metodologia prin care, deşi o aşa numită „lege a amnistiei fiscale” intrată în vigoare anul trecut a scutit de la plata unor penalităţi femeile care au realizat venituri din activităţi independente în timpul concediului pentru îngrijirea copilului, obligă în continuare aceste femei să returneze statului sume chiar mult mai mari decât cele astfel câştigate.

„În Bihor, la AJPIS (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) s-au depus 64 de cereri din partea mamelor aflate în această situaţie, şi toate cele 64 de cereri au fost respinse. În Bistriţa Năsăud, AJPIS a aprobat 97 de cereri şi a respins 10. (...) Funcţionarii sunt puşi să interpreteze actele legislative şi, din cauza fricii că vor fi puşi la plată de Curtea de Conturi, decid în defavoarea cetăţeanului, împingându-l spre instanţele judecătoreşti. Dacă instanţa decide în favoarea cetăţeanului, ei (n.r. – funcţionarii) sunt acoperiţi. Acest tip de acţiune duce însă la decredibilizarea totală a instituţiilor statului”, spune Szabo.

Practic, deputatul acuză faptul că deşi legea amnistiei fiscale permite mamelor să nu mai plătească tot felul de penalităţi, normele metodologice de aplicare a acesteia sunt interpretate de funcţionarii AJPIS pe dos, astfel încât deputatul UDMR îi cere şi ministrului Muncii să ia măsuri în acest sens.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON