URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2012, 19:12

Deputatul Ioan Roman dă raportul înainte să ceară votul pentru un al doilea mandat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
"Cred că, înainte să cer votul oamenilor, este normal să le spun ce am făcut ca parlamentar", a spus deputatul PSD Ioan Roman într-o conferinţă de presă pe care a desfăşurat-o miercuri pentru a-şi prezenta bilanţul celor patru ani în care i-a reprezentat pe alegătorii din colegiul 6 Salonta.

Roman a amintit că în prima jumătate a mandatului (2009-2010) a fost membru în comisia de educaţie a Camerei Deputaţilor, însă în cealaltă jumătate s-a mutat în comisia pentru agricultură, dat fiind faptul că senatorul Ioan Mang făcea parte din comisia de învăţământ, deputatul Sonia Drăghici din cea de sănătate, iar prin mutarea sa a acoperit încă un sector de activitate de care oricum, ca fost primar al comunei Cefa, era şi este apropiat.

În cifre, a arătat Roman, activitatea sa de deputat a însemnat 14 luări de cuvânt, 12 declaraţii politice, 26 de interpelări şi 10 moţiuni, plus 59 de iniţiative legislative, astfel că, într-un clasament neoficial care i-ar cuprinde pe toţi cei 14 parlamentari din Bihor, s-ar clasa pe locul al doilea la capitolul prezenţă, pe primul loc în ce priveşte numărul iniţiativelor legislative şi pe locul al şaselea la capitolul interpelări, procedură prin care - de obicei - sunt ridicate în atenţia Guvernului problemele din colegiu.

Recordman la idei de legi

Din cele 59 de iniţiative legislative cărora deputatul Ioan Roman le-a fost autor şi coautor, împreună cu colegii de partid sau cu partenerii liberali, 6 au devenit legi, precum legea privind aleşii locali, legea privind protecţia soiurilor de plante şi cea privind adoptarea ca Zi a Culturii Naţionale a datei de 15 ianuarie (ziua aniversării lui Mihai Eminescu).

"Din păcate, pentru că am fost parlamentar al opoziţiei, iar majoritatea PDL a respins proiectele noastre legislative, multe iniţiative au rămas nevalorificate", a spus Roman, exemplificând cu proiectele de lege privind stimularea construirii de locuinţe sociale, modificarea legislaţiei privind îndemnizaţiile pentru creşterea copilului ori interzicerea exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Bani pentru proiecte

În ce priveşte amendamentele, Roman a arătat că, deşi majoritatea PDL-UDMR a respins iniţiativele de sprijinire a unor proiecte de dezvoltare locală, chiar luna aceasta unul dintre amendamente i-a fost, în sfârşit, aprobat. "Săptămâna trecută, Guvernul Ponta a alocat un milion de euro pentru proiectul de extindere a infrastructurii de apă şi apă uzată în Salonta, şi sunt convins că se vor găsi bani şi pentru centura Salontei, proiect respins din păcate cu concursul UDMR", a spus Ioan Roman.

Vorbind despre activitatea din colegiu, deputatul PSD a arătat că în cei 4 ani de mandat a avut 120 de audienţe, şi a amintit - de asemenea - despre unele evenimente la a căror organizare şi finanţare a contribuit, precum colectarea de cărţi pentru bibliotecile din Toboliu şi Gepiu, colectarea de ajutoare pentru sinistraţii din Moldova, competiţiile sportive pentru copii organizate de 1 iunie şi 1 Decembrie, dar şi dotarea cu echipamente sportive complete a nu mai puţin de 8 echipe de fotbal din tot atâtea comune ale judeţului.

Planurile noului mandat

Vorbind despre obiectivele pe care le va urmări în cazul în care va primi un nou mandat, deputatul Ioan Roman a afirmat că intenţionează să-şi continue activitatea în comisia de agricultură a Camerei, că va încerca să sprijine mai multe proiecte de investiţii din judeţ, dar şi că va contribui la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

"După ce în deceniul trecut a fost utilă "ruperea" unor comune mari, astfel încât să se pună mai repede şi mai uşor în aplicare legile fondului funciar, cred că a venit momentul să ne gândim la o organizare a comunelor în aşa fel încât să aibă cel puţin 5.000 de locuitori, pentru a se putea susţine singure din punct de vedere economic", a spus Roman.

Deputatul Ioan Roman candidează pentru un nou mandat în colegiul 6 din jurul oraşului Salonta, "în echipă" cu primarul PSD din Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, care va candida în colegiul 5 (din jurul comunei Ceica) şi cu liberalul Valeriu Boeriu, care va candida în colegiul 3 Senat (ce cuprinde colegiile deputaţiale 5 şi 6).

Roman şi-a făcut socotelile şi consideră că poate câştiga un nou mandat "din prima", cu mai mult de 50% din voturile alegătorilor, astfel încât să nu depindă de redistribuiri. "La votul politic pentru Consiliul Judeţean, în vară USL a înregistrat 47%, în condiţiile în care în unele comune PNL şi PSD s-au concurat reciproc la primării. Acum, fiindcă în cele două colegii pentru deputaţi din zonă sunt reprezentanţi ai PSD, iar în colegiul senatorial un reprezentant al PNL, vom trage cu toţii la aceeaşi căruţă", a explicat Roman. El a spus că în alegerile locale USL i-au lipsit circa 2.000 de voturi pentru a câştiga cu 50% plus unu în acest colegiu, iar acum aceste voturi pot veni dinspre simpatizanţii PNL, la fel cum simpatizanţii PSD vor vota candidatul liberal la Senat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
replica II la @marcell
BAH @marcell i-a mai du-te tu dreacului! I-a Hai SICTIR da-te dreacu de intelectualul ...!:))=))BAH @marcelle dau in inteligenta ta si crapa in materia ta cenusie din creier !:))=))BAH @marcelle nu amesteca sufletui ci cugetul ,suflet este una si cugetul este alta ,nu-mi recomada mie unui roman simplu @Romanul Simplu da-te dreacului mergi tu la scoala si in clasa zero i-a de aici ,,Daca romanul simplu incepe sa gandesca atiuunci se duce dreacului toata clasa politica si se va teme de el ,dar actual este o manipulare ordinara a opiniei publice si clasa politica arunca petarde si perdele de fujm care sa abata atentia de problemele reale ale p[oporuluyi roman simplu si ale tari ROMANIA , si asa din nou ne vor manipula si orbi proBAH @marcell prapadul de abia incepe ,sa vezi in campania electorala cum punem de-o Apocalipsa pe aici prin Bihor !:))=))BAH@marcelle probleme bah?ce oamenii ca si mine ?romani simpli .............@BAH @marcelle intelectualul lui peshte prajit scrie comentarii cit timp articolul este on line,nu mai scrie comentarii cit timp a intrat articolul la arhiva,da-te dreacului cu punctul trau ala prost din cap !:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 26 Octombrie 2012, 15:30 de Romanul Simplu
m
hm...unde dai, si unde crapa...romane (prea) simplu, in suflet si in cuget (cuget=gandire!!!)...cu ocazia aceasta iti recomand ptr ultima. data, sa mergi la scoala in nou...chiar din clasa zero.P.S.iti multumesc ca m-ai ajutat sa inteleg multe din mesajul transmis, dar e prapad cu oameni ca dumneata. punct.
Postat 26 Octombrie 2012, 13:02 de marcell
Succes USL!
Place sau nu, Roman este, inainte de toate, un om cu bun simt. Daca partenerii USL se respecta reciproc, Roman isi recastiga mandatul de deputat, iar Boieriu va deveni senator. Succes ambilor candidati!
Postat 25 Octombrie 2012, 16:31 de SAFE
replica la @Marcell
BAH @marcell i-aSICTIR si mai du-te tu dreacului ,ca orice roman simplu intelege si citeste ce am scriseu un roman simplucu nick name-ul Romanul Simplu .Si am scris esentialul doar ,nu am dezvoltat ideile ca daca scriiam toate ideiile dezvoltate ,puneam de un roman ... preelectoral,ADEVAR si DREPTATE dar injuraturi si insulte ca si la usa cortului,dar campanie electorala negativa deputatului !:))=))Marcell scrie la cei din redactia Bihoreanul sa lase nelimitat caracterele la comentarii pe forum ,ca sa pot dezvolta ideiile ca sale intelegi ,nu de alta dar saintelegi ce c.@Marcell sa-ti dezvolt ideea primarul Din Salonta a fost ales doar de etnici maghiari majoritari in acel oras,si degeaba a chemat deputatul PSD Ioan Sorin Roman la dialog partidele romanesti pentru sustinerea unui candidat comun ca orgoliiile si dusmaniile au fost prea multe ,sa nu mai zic de amestecul prostesc al senatorului PSD Ioan Mang PLAGIATORULcare az is (fara PDL ),intr-un compromis toate partidele romanesti din oras aveau o sansa sa aleaga primar roman ,asa ca nu-mi spune mie ca romani simpli ca si tine @Marcell au votat pe Torok (turcu )de la UDMR de primar!:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 25 Octombrie 2012, 15:03 de Romanul Simplu
m
@romanul simplu...incerc sa descifrez, ce incerci sa ne spui?! nu iti inteleg scrisul...esti de fapt de vreo etnie? ori nu esti atent la ce exprimi in scris...mai incearca...apropo de etnici maghiari, e clar ca sunt uniti dar in orasul salonta primarul a castigat si cu voturi ale romanilor...simpli, chiar...
Postat 25 Octombrie 2012, 10:36 de marcell
replica la articol
Vom trai si vom vedea ...cu cine vom vota !:))=))Am mai scris pe forum problemele acestea S-au scris doar realizarile dar nerealizarile si neimplinirile mandatului de parlamentar ,dar de tzeapa care i-au tras-o ziaristii deputatulyui cum ca investitor arab ar investi in zona in colegiu 6 Salonta?dar de interzicerea strinsului de pe urma a porumbului a etniei rrome intrelegerea ce o avut deputatul cu marii latifundiarii hotii care-si fac averi pe terenul ce;lor care-suio arenfdeaza terenul la ei ,de asta de ce nu s-a ascris nimic ?:))=)) Puterea unui partid este incredere pe care o are in acel partid si ultimuyl membru si simpatizant si increderea asta sa cam dus dreacului in ultimii ani ,legatura cu militantii membri simpli de partid PSD sa rupt ca numai in campanii electorale pentru vot si campanie sunt cautati !:))=)) Problema este ca votul din colegiu se imparte in 3 parti romane si 1 parte maghiara ,si tare imi este ca unguri sunt mai uniti ca si romani care sunt tare dezbinati ,dar daca stie deputatul sa se foloseasca de avantaj iese si la distribuirea voturilor de deputat iarasi !:))=)) Ar fi multe de scris si negativ la adresa deputa Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 25 Octombrie 2012, 09:13 de Romanul Simplu
succes
Mult succes,ne bucuram ca ai ramas acelasi om:simplu ,cu bun simt si fara aere
Postat 24 Octombrie 2012, 22:28 de iulius
Te sustinem!!!
Hai Roman colegiul 6 te sustine. sa iti ajute Dumnezeu!
Postat 24 Octombrie 2012, 22:24 de Petru
Victorie
Iesiti la vot sa vedem ce fac acum ei in mandatul ce urmeaza daca vor avea majoritate!
Postat 24 Octombrie 2012, 22:23 de Cosmin
Hai Roman!!!
Hai Roman, te sustinem, stai linistit tu esti deputatul nostru!!!
Postat 24 Octombrie 2012, 22:21 de Gigi
doamne-ajuta-i, ca-i prunc fain...
sa-l ajute Dumnezo, ca-i prunc fain d-aci da la noi din zona, ba inca cand vine p-acasa nu sta la cravata si la sedinte, ci mere la arat si samanat, are si niste oi, in tata ziua ii ori la agricultura, ori la oi, ori la padure, ori pantre oamini... macar dac-ar fi toti ase ca iel, muncitor si familist si cu grij da oamini...
Postat 24 Octombrie 2012, 20:21 de copyl ghiorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON