URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2018, 16:09

Deputatul Ioan Cupşa: PNL va anula toate modificările Codurilor penale făcute de „coaliţia pentru protejarea infractorilor”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa, membru în aşa-numita comisie Iordache, prin care majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat recent legile justiţiei, dar şi Codul de procedură penală şi Codul Penal, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că atunci când partidul său va reveni la guvernare va anula toate aceste modificări.

„Felul în care ne-am luptat în ultimele nouă luni, toate luările noastre de poziţie, toate demersurile internaţionale pe care le-am făcut, sunt cea mai bună declaraţie a PNL că aceste modificări făcute de coaliţia pentru protejarea infractorilor nu vor rezista mai mult decât câteva zile”, a răspuns Cupşa unei întrebări explicite a BIHOREANULUI: va readuce sau nu PNL legislaţia în făgaşul normal?

„Nu mai există siguranţa persoanei”

Cupşa a prezentat câteva dintre noutăţile legislaţiei penale care, potrivit spuselor sale, nu doar că îi salvează de la închisoare pe infractorii din politică, dar – mai grav – pun în pericol însăşi siguranţa cetăţeanului şi a societăţii, calificând ziua de 4 iulie, cea a adoptării „Codului Dragnea”, drept „momentul cel mai mizerabil în istoria parlamentarismului românesc”, tocmai fiindcă acest for a modificat legile „după nevoile lui Liviu Dragnea şi ale acoliţilor lui”.

Ca exemple, deputatul liberal a amintit despre scăderea limitelor de pedeapsă şi a fracţiunilor de la care condamnaţii pot fi liberaţi din închisori, despre dezincriminarea parţială a abuzului în serviciu şi dezincriminarea totală a neglijenţei în serviciu, spunând că potrivit noilor reglementări, ar scăpa nepedepsiţi vinovaţii pentru incendiile de la Maternitatea Giuleşti şi de la Clubul Colectiv, dar chiar şi cei de după un eventual accident nuclear.

„Sunt lucruri care ne afectează foarte serios viaţa. Un lucru foarte important este însăşi siguranţa vieţii, nu ne putem închipui o viaţă de calitate fără siguranţă”, a spus Cupşa.

„Favorizarea infractorului vicios”

De asemenea, deputatul liberal a avertizat în legătură cu caracterul dăunător al redefinirii concursului de infracţiuni, arătând că deşi acesta este favorabil aceluiaşi Liviu Dragnea (care are mai multe dosare judecate şi în cercetare), va fi extrem de periculos pentru societate, întrucât „noul Cod penal” va pedepsi cu extremă blândeţe autorii infracţiunilor repetate.

„Modificările aduse concursului de infracţiuni îl favorizează pe infractorul vicios, care săvârşeşte mai multe infracţiuni. Până acum, în asemenea cazuri se aplica un cumul de pedepse, de acum, dacă aceste modificări vor deveni lege, autorul a zeci de violuri va fi pedepsit pentru o singură faptă, plus un singur spor de pedeapsă, de maximum 3 ani”, a spus Ioan Cupşa.

Totodată, acesta a arătat că modificările operate de PSD-ALDE-UDMR vor sancţiona cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani orice persoană care va eticheta drept „penal” un infractor, inclusiv după o primă sentinţă de condamnare a acestuia, ba chiar şi în situaţia în care infractorul va fi condamnat definitiv.

„Sper, în naivitatea mea”

Deputatul bihorean a afirmat că în cursul zilei de joi, PNL a depus la Curtea Constituţională a României o sesizare „de peste 100 pagini” privind neconstituţionalitatea „a cel puţin 30 de articole” prin care a fost modificat Codul penal, ba chiar a cerut ca CCR, înainte să răspundă, să ceară un răspuns din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, aşa cum a făcut şi înainte să se pronunţe în cunoscutul caz Coman-Hamilton, al cetăţeanului român şi al celui american care s-au căsătorit la Bruxelles şi au cerut statului român să fie recunoscuţi ca un cuplu şi pe teritoriul României.

„Sper că CCR să sesizeze CJUE şi sper că sesizarea noastră va fi admisă de CCR măcar în parte. Sper, în naivitatea mea, că o parte din cei 167 de parlamentari ai puterii care au votat ca oile se vor răzgândi atunci când va trebui să voteze din nou textul modificărilor şi că vor face ceea ce trebuie. Sper că asupra lor să se facă presiuni serioase din partea alegătorilor”, a mai spus deputatul liberal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?
Stimate D. Avocat! Cum veți face așa ceva? OK, CCR! Dar nu neapărat ce nu va convine este NECONSTITUTIONAL!
Postat 07 Iulie 2018, 14:30 de pisicarosievargata
Așa să faceți, când ajungeți la putere ... dar odată cu asta și pensiile speciale pentru parlamentari !?!
Păcat că, la modul în care vă manifestați de câțiva ani încoace, PNL s-ar putea să nu mai prindă 5%, ca să rămână-n "cărți" și să intre în "joc" !?!
Postat 06 Iulie 2018, 20:18 de CrisDumi
Bravo, sunteti pe drumul cel bun!
Sper sa reveniti si asupra acelei porcarii care v-a fost impusa pe linie de partid, e vorba despre exproprierea de urgenta care se aplica chiar daca instanta nu a dat o solutie definitiva! Sunt convins ca va e rusine de aceasta ,,initiativa"! Motivul il stim, ni l-a spus un dobit*c, ,,ca sa nu se piarda banii de la UE!" Acum ma adresez inginerului: ce se intampla nu cu primaria, nu cu banii de la UE, cu OMUL care-si castiga in instanta dreptatea, dar ce sa vezi?! Casa lui e daramata! Ca asa ati propus d-voastra, sa se darame apoi sa se astepte hotararea instantei!
Postat 06 Iulie 2018, 19:58 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON