URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2019, 15:41

Deputatul Ghilea: Guvernul PNL vrea să asigure cel mai performant act de guvernare de după Revoluţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Bihor, deputatul Gavrilă Ghilea a susţinut că liberalii sunt conştienţi de faptul că trebuie să acţioneze pentru a repara cât mai multe dintre stricăciunile moştenite de la guvernările PSD.

Respectarea drepturilor

În luna scursă de la investirea noului Guvern, a spus Ghilea, acesta a acţionat "responsabil şi eficient pentru a remedia cât mai multe dintre problemele economice, sociale, din domeniile justiţie şi politică externă, lăsate moştenire de fosta guvernare PSD", conştient de "nivelul de aşteptare a românilor", astfel că "întreaga echipă guvernamentală a PNL este preocupată să livreze cel mai performant act de guvernare pe care l-a avut România după Revoluţie".

Un prim set de măsuri luate de Guvernul Orban a vizat "respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, consolidarea statului de drept şi readucerea credibilităţii României în plan extern": organizarea alegerilor prezidenţiale cu asigurarea drepturilor românilor din ţară şi străinătate dreptul de a-şi exercita votul ȋn condiţii civilizate; nominalizarea unui comisar european pentru Transporturi din partea României, Adina Vălean, "o persoană cu credibilitate", votată atât în Parlamentul României, cât şi ȋn Parlamentul European; desecretizarea dosarului violențelor din 10 august 2018, "pentru ca ancheta să poată fi finalizată cu celeritate, iar românii să cunoască adevărul" şi, împreună cu Parlamentul, abrogarea Legii privind recursului compensatoriu, care a scos din puşcării nu doar persoane condamnate pentru corupţie, ci şi criminali, tâlhari şi violatori.

Marea problemă - economia

Potrivit deputatului Ghilea, cele mai stringente probleme preluate de la guvernarea PSD sunt cele economice, întrucât deficitul bugetar va depăşi 4%, astfel că pentru echilibrarea situaţiei economice Guvernul Orban a luat şi în acest domeniu măsuri cum ar fi decontarea la timp a sumelor reprezentând TVA amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare opinia publică în legătură cu deficitul bugetar; rectificarea bugetară pentru a asigura resurse pentru plata lucrărilor efectuate prin PNDL şi neplătite la timp, ceea ce perturba activitatea supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time, iar în agricultură finalizarea plăţii avansurilor către fermieri pentru 2019, în sumă de 1,31 miliarde euro, şi demararea plăţilor finale.

Ghilea a spus că Guvernul Orban a luat măsuri şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, reluând negocierile cu Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2021-2027 al UE, pentru care România are alocate 30,566 miliarde euro, precum şi transmiterea către Comisia Europeană a unor contracte de finanţare în valoare de 160 milioane euro pentru proiecte POIM 2014-2020.

Reparaţii sociale

Deputatul PNL a enumerat, de asemenea, şi măsuri prin care Guvernul a asigurat respectarea unor drepturi sociale ale cetăţenilor, cum sunt asigurarea fondurilor necesare în buget pentru plata integrală, până la sfârşitul anului, a pensiilor, drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi ale asistenţilor acestora, alocaţiilor de stat pentru copii, indemnizaţiilor pentru persoanele aflate în concedii maternale şi în concedii medicale.

De asemenea, a spus Ghilea, a fost rezolvată criza examenului de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie, şi au fost soluţionate dosarele de pensii cu termene depăşite în recalculare, având în pregătire şi un proiect de act normativ pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

"Ne-am dori anticipate"

Parlamentarul liberal a arătat în final că Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe trei proiecte de lege, pentru modificarea legilor justiţiei, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraţilor şi a aplicării prevederii privind trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecatori în instanţele inferioare, precum şi a aplicării prevederilor privind creşterea vechimii pentru accederea la Institutul Naţional de Magistratură de la doi la patru ani.

"Urmare a deciziei ferme de angajare a răspunderii, PNL a reuşit, deja, în Senat, să determine adoptarea modificărilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, respectiv trecerea de la completele de 2 judecători la completele de 3 judecători, doar prevederile privind creşterea vechimii la accederea în INM, de la 2 la 4 ani, fiind prorogate, în final, prin asumarea răspunderii Guvernului", a precizat Ghilea.

Acesta a adăugat că Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea şi pe legea bugetului pe anul 2020, aşa încât aceasta să fie promulgată înainte de finele anului curent, iar de la începutul celui viitor "autorităţile locale să-şi elaboreze propriile bugete şi să dea drumul proiectelor de investiţii la nivel local", şi firmele "să cunoască termenii în care Guvernul va derula politica bugetară şi de cheltuieli pentru anul următor".

Întrebat de BIHOREANUL dacă liberalii sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca PSD şi UDMR să promoveze o moţiune de cenzură şi să atace deciziile Guvernului la CCR, Ghilea a afirmat că nu exclude cea de-a doua variantă, însă se îndoieşte de prima probabilitate, fiindcă în acest caz cele două partide ar deschide drumul spre alegeri anticipate. "Noi nu ne temem de anticipate, noi chiar ne-am dori", a spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sincer, noi am fi vrut asta și de la PSD
Ca să fie cu putință, nu vă trebuie dorință, ci voință. Pam, pam!
Postat 15 Decembrie 2019, 13:09 de FaBULA
:)
Măi nea Găvrila e bine ca PNL incearca, de 30 de ani toti incearca" sa faca sa fie bine sa nu fie rau"....dar ...nu prea a reușit nimeni o guvernare buna:)Măi bine pun la lotto ca mai mari șanse am sa prin 6 numere decât o guvernare performanță în România!
Postat 14 Decembrie 2019, 21:57 de Adrian_Preda
Guvernul Orban este felmai neperformant guvern din istoria României !?!
Când a fost guvernarea Tăriceanu am spus că mai rău nu se poate. S-a putut totuși, odată cu Boc, apoi ne-a lămurit ce înseamnă performanța Cioloș. Acum este cea mai "performantă" gaură ce se putea inventa vreodată ... începutul fiind "bestial" !?! De la cei 5 miliarde Euro restituiri de TVA la multinaționale, fără clipire din primul minut ... până la plata a peste 40 milioane Euro către "patronii" fraților Micula, cu toți "escrocii" de generali ai SIE cu tot, rămași de pe vremea lui Ceaușescu cu banii investiți în Căcăceni !?! La așa performanță ... precis că și firmele lui Ghilea o să aibă de lucru oe bani publici "liberali", pe la fermele de căpșuni din Spania eventual !?!
Postat 14 Decembrie 2019, 12:04 de CrisDumi
???
La fel de performant ca atunci cand era la PSD....etc???
Postat 13 Decembrie 2019, 19:02 de Tinas
si eu o vreau ....
pe regina marii britanii sa-mi faca curat acasa, doar ca sansele mele sunt mult mai mari decat ca pnl sa asigure cea mai performanta guvernare.
Postat 13 Decembrie 2019, 16:08 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON