URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2018, 18:16

Deputatul Florica Cherecheş: Riscul unui dezastru ecologic la Derna e tot mai mare, Guvernul „reacţionează” cu tot mai multe hârtii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problema batalelor cu reziduuri petroliere acide din comuna Derna - unul aflat în proprietatea directă a statului român, celălalt a unei firme insolvente, SC Petrol Derna, aparţinând tot statului – nu este pentru autorităţile guvernamentale o preocupare decât cel mult pe hârtie. Asta deşi depozitele sunt umplute la capacitate maximă, iar siguranţa lor – având în vedere că, practic, sunt nişte gropi „îndiguite” cu un „zid” de pământ – este în stare precară.

„Caută”

Neseriozitatea şi lipsa de preocupare a autorităţilor o demonstrează şi un „răspuns” dat recent de către conducerea Administraţiei Fondului deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş Mediu, care a vrut să afle „ce elemente de noutate s-au luat în considerare în cadrul grupului interministerial” despre care vicepremierul Graţiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a susţinut în vizita făcută acum două săptămâni la Oradea că ar fi primit ca „temă de casă” găsirea unei soluţii.

De altfel, în acea vizită Gavrilescu a recunoscut că nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice şi a susţinut că „un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la firma Petrol Derna aflată în insolvenţă.

„Se lucrează”

Previzibil sau nu, deja, nici conducerea Administraţiei Fondului de Mediu nu au reuşit să-i furnizeze deputatului bihorean altceva decât vorbărie.

Potrivit răspunsului primit prin intermediul Guvernului, „se află în procedură de avizare interministerială un Memorandum privind închiderea depozitelor de deşeuri municipale neconforme de pe teritoriul României”, neglijenţa formulării demonstrând că persoana care a redactat documentul adresat deputatului bihorean nici măcar nu s-a referit la batalele toxice de la Derna, ci în general la depozitele de deşeuri (gropile de gunoi) ale oraşului.

Pe de altă parte, tot potrivit răspunsului, Ministerul Justiţiei ar lucra „la o metodă de a trece cele două batale în proprietatea Unităţilor Administrativ Teritoriale” – care, de fapt, este una, şi anume comuna Derna, prin Primăria locală, scopul fiind „ca apoi să poată fi identificate surse de finanţare pentru ecologizare”.

„Vrem soluţii rapide”

În rest, răspunsul repetă că în ultimii ani „au fost efectuate vizite la faţa locului, s-au înfiinţat comisii şi s-au elaborat rapoarte, dar acţiuni concrete care să aducă îmbunătăţiri reale problemei nu au avut loc şi nici nu e menţionat un termen până la care va fi soluţionată problema”, arată un comunicat dat publicităţii de deputatul Cherecheş pe această temă.

Aceasta comentează că problema depozitelor de reziduuri petroliere acide de la Derna „este încă un exemplu cât se poate de evident că guvernarea PSD-ALDE nu are capacitatea de a gestiona problemele grave cu care se confruntă comunitățile din țara noastră. Această situație nu mai poate fi tratată cu indiferență și neglijență de autoritățile centrale, vrem preocupare reală și soluții rapide!”.

Situaţia acestor depozite a generat în ultimii doi ani mai multe demersuri din partea deputaţilor Florica Cherecheş, Gavrilă Ghilea (PNL) şi Silviu Dehelean (USR), precum şi a senatorului liberal Cornel Popa, toate însă fără nicio finalitate concretă.

Acest lucru se întâmplă cu toate că reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat România cu un proces de infringement şi cu o amendă consistentă pentru neînchiderea conformă a 68 de depozite periculoase, între care şi cele doi din Derna, unde sunt stocate sute de tone de reziduuri acide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Opoziția activă. Să ne facem că lucrăm. Postfactum. Alt episod.
I. Sunt convins de faptul că actuala guvernare PSD-ALDE, cu implicarea nemijlocită a celor doi vice de CJ Bihor, va găsi soluția optimă pentru rezolvarea (și a) acestei probleme ecologice majore din Bihor. II. Despre a acționa preventiv, bănuiesc că şi dona Florica Cherecheș a auzit. 1. Această problemă exista și: a) când dona Lucia Varga era (mare) boss la Garda de Mediu, respectiv secretar de stat la Ministerul mediului; b) în perioada 2008÷2012, când colegul Ghilea era Prefect de Bihor și avea acces la ”butoanele” Puterii şi la T.I.R.-ul cu bani a donei Nuţi. 2. Legat de cele menționate la pct. 1) - Atunci, de ce: a) ”năsucul” donei Florica nu a mirosit nimic. Era înfundat? b) pe dona Florica şi tov. Ghilea, DE CE nu îi interesa o soluționare rapidă şi conformă a acestei probleme ecologice majore din Bihor. Nu ne trăgea de mânecă Comisia europeană, sau nu era un subiect care putea aduce voturi, imobiliare ş.a.? III. Câteva soluții rapide şi conforme la probleme majore, soluții pe care și populimea votantă orădeană/bihoreană, le așteaptă de multă vreme (și) de la ”vitejii", de după război, din Opoziție: 1. Despre independența energetică a insulei Tilos aţi auzit? Deşi locuitorii acestei insule nu au ”geniali”, inclusiv ”sub acoperire”, în domeniul energetic, ca Oradea şi politicieni cu ”Ciocu’ mare”, ca cei de la actualul PNL Bihor, aceștia au reușit să facă, ceea ce Primarii PD(L)/PNL de Oradea trebuiau să demareze de multă vreme. Fără a goli, ”creștinește”, buzunarul contribuabilului; 2. Transpunerea în fapt a rezultatelor Referendumul 22 noiembrie 2009, desfășurat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale din România. IV. O întrebare pertinentă pentru Janoş ur, ”Cabinet nr. 2” la CJ Bihor: Pe baza cărui Protocol, husarul nr. 1 al județului, se poate deplasa, cu mașina Președintelui CJ Bihor? Votanții acestuia, știu de câți bănuți îi ușurează, cu deplasările sale bine bugetate, acest parlamentar al lor? Subiect demn și de ”Bihorel”. Dar şi de …Curtea de Conturi.
Postat 22 August 2018, 21:36 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON