URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2012, 16:35

Deputata Sonia Drăghici a câştigat lupta cu Agenţia de Integritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale împotriva deputatului PSD Bihor Sonia Drăghici, pe care au anchetat-o pentru conflict de interese după ce şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar.

Aşa cum BIHOREANUL relata anul trecut, inspectorii de integritate au constatat că Drăghici a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Doru Vladimir Drăghici, în perioada 2 martie 2009 - 1 iulie 2009, respectiv din 21 septembrie 2009 şi până în prezent, în cadrul Biroului parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor, şi au dat-o pe mâna procurorilor pentru conflict de interese.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit însă în această vară că Drăghici nu poate fi trasă la răspundere deoarece - după cum arată un fragment al rezoluţiei publicate de presă - deputatul nu este în conflict de interese atâta vreme cât legea nu prevede această infracţiune în cazul deputaţilor şi senatorilor.

"Conflictul de interese fiind o infracţiune de serviciu care nu poate fi săvârşită decât de un funcţionar public, rezultă că acţiunea sau inacţiunea ce constituie verbum regens constă într-o încălcare a atribuţiilor de serviciu. (...) Astfel, ţinând seama de faptul că din dispoziţiile legale prezentate mai sus se desprinde concluzia că exercitarea mandatului de parlamentar presupune exercitarea drepturilor şi îndeplinirea îndatoririlor prevăzute de art.35 şi art.37 din Legea 96/2006, actele realizate de deputatul Drăghici Sonia Maria (încheierea contractului civil cu fiul său şi propunerea de angajare a fiului său de către Camera Deputaţilor, în cadrul biroului parlamentare de circumscripţie) nu pot fi considerate acte îndeplinite în exercitarea atribuţiilor de serviciu ale deputatului", precizează documentul citat de citinews.ro.

Legea la care face referire procurorul este statutul deputaţilor şi senatorilor, iar articolele 35 şi 37 vorbesc despre drepturile parlamentarilor inclusiv despre faptul că "în activitatea din circumscripţiile electorale deputaţii şi senatorii au drepturile şi îndeplinesc obligaţiile pe care le implică exercitarea legală a mandatului de parlamentar, adaptate în mod corespunzător naturii şi formelor specifice ale acestei activităţi din teritoriu".

Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, în rezoluţie se menţionează că potrivit Legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, parlamentarii nu au nicio interdicţie cu privire la persoanele ce pot fi angajate în cadrul birourilor parlamentare, iar Legea 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, nu reglementează situaţii de conflict de interese în cazul parlamentarilor.

Procurorul de caz a invocat în sprijinul deciziei sale inclusiv Legea 188/1999, privind statutul funcţionarilor publici, conform căreia prevederile nu se aplică personalului salariat încadrat, pe baza încrederii personale, la cabinetul demnitarului.

Pe de altă parte, în situaţia Soniei Drăghici sunt şi alţi parlamentari din întreaga ţară. În urmă cu un an, ANI a constatat că atât Drăghici, cât şi alţi deputaţi, au încălcat prevederile Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, şi a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de aceştia a infracţiunii de conflict de interese.

ANI se prevala de prevederile Legii 161/2003 conform căreia "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
”Epoca portocalie”. Ep. ”Portocalia” A.N.I.
1. Sunt ”convins” că declaraţiile de interese, respectiv de avere, ale unora ca: tanti Nuţi, nenea Videanu, MRU şi a altora din gaşca lor, sunt conforme cu realitatea, adică conţin toate conturile bancare, viluţele, veniturile obţinute şi sursele de venit ş.a., fapt pentru care A.N.I. nu i-a ...deranjat. 2. Dragă A.N.I. (...şi nu numai): De Cristina Trăilă (fosta şefă ANRMAP), a(t)i auzit cumva? P.S.: "Multe (alte) succesuri", draga ANI!
Postat 25 Octombrie 2012, 21:27 de stefan
business
Doamna Draghici, cainii latra, afacerile trebuiesc facute si gata.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:31 de scrutin
femeie cu ....greutate.
la greutatea ei.... castiga tot.
Postat 25 Octombrie 2012, 17:27 de lol
rusine
RUSINE in loc sa ai grija de oamenii care te-au votat ,iti vezi de interese nu ? dar ce baiatu mamii nu poate mai mult numai daca il ajuti exact ca pe tatal sau ? multe minti luminate trebuie sa nu vada cate conflicte ai ?casa de la paleu o fi tot al luminatului fiu care se descurca singur
Postat 25 Octombrie 2012, 08:42 de elevul
Succes USL!
Doamna Draghici, cainii latra, alegerile trebuiesc castigate. Sincer, cu o mobilizare exemplara si un sprijin corect din partea partenerilor USL, puteti castiga colegiul cu 50+1%. Succes.
Postat 24 Octombrie 2012, 14:42 de SAFE
Spune Nu Votului, voteaza MONARHIA, amin!
mai mergem la vot cand isi vor vedea ceafa :)))) nu mai votez 2012 mi a demonstrat ca numi ce ce nu au ce face merg la vot sa fie bataia de joc a unui presedinte nedorit.Spune Nu Votului, voteaza MONARHIA, amin!
Postat 24 Octombrie 2012, 09:20 de Spune Nu Votului, vo
@bun simt
Oradenii vor merge la vot, dar nu pentru a vota un deputat ce raspunde la numele Sonia Draghici. Nimic din ceea ce s-a facut in Nufarul si Velenta nu apartine deputatei. Fandosirea este singura calitate a candidatei USL pentru Colegiul 7. Liberalii oradeni nu vor sustine o candidata fara bun simt.
Postat 24 Octombrie 2012, 08:45 de Apolitic
Rusinica PDL-istilor!
Rusine APOLITIC-ule care clar ca esti politic! Vei vedea ce de lume va veni la vot, pentru a sterge NESIMTIREA marelui tau sef! Alexandru pui de LELE, crezi ca nu s-a verificat? Sau poate dumneata crezi ca noi toti cei care luam bani imprumut de la banci ar trebui sa fim inchisi! Ai fi tu mai bucuros? Sau poate ti-ar merge mai bine? Ei, uite ca la bani luati cu imprumut din banca nu te-ai gandit...ti-o fi scapat! Sau ai scapat? Mai GIGI e greu sa dai o cautare pe google? Sa vezi cate iti apar! Vei fi uimit cate se pot face in patru ani! Sau hai prin Nufarul si Velenta sa vezi cu ochii tai, coboara de pe deal, mai la vale....
Postat 23 Octombrie 2012, 23:19 de Bun simt
Paaaaaa
Ce m- ai vrea si,, asta,, ca de patru ani nu stiu sa fi facut ceva.
Postat 23 Octombrie 2012, 22:50 de Gigi
feresca ne D-zeu de strigoi SATANEI, amin !!!!
ce justitie e asta !!!!!!!!!! vai si amar de tot coruptii , feresca ne D-zeu de strigoi SATANEI, amin !!!! ucisi vom fi precum ISUS, nu mai platiti taxe astia sunt CRIMINALI!!!! satana p0aorta CRUCE isi apreciaza faptele criminale, aveti grija !!!
Postat 23 Octombrie 2012, 19:34 de ucisi vom fi
CASA DIN PALEU
Poate se găseşte cineva să verifice declaraţia de avere a acestei îmbuibate care de doi ani uită să menţioneze că pe terenul intravilan din Paleu a apărut o căsă cu etaj. S-au poate soţul îmbuibat, onorabilul director AJOFM şi membru PDL Drăgici Dorel poate da explicaţii pe aceiaşi temă.
Postat 23 Octombrie 2012, 19:29 de ALEXANDRU
Asteptam verdictul oradenilor!
Vom vedea in 9 decembrie 2012 daca oradenii accepta sau nu verdictul Parchetului. Fiu si sot sustinuti gratie functiei deputatei reprezinta un afront adus bunului simt, inainte de toate.
Postat 23 Octombrie 2012, 19:25 de Apolitic.
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON