URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2018, 11:42

Definitiv: Panourile pentru promovarea referendumului sunt ilegale. BEC a dat dreptate USR Bihor în disputa cu Coaliţia pentru Familie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este definitiv şi irevocabil: materialele pubicitare folosite de Coaliţia pentru Familie pentru a promova participarea şi votul DA la referendumul din 6 şi 7 octombrie pentru revizuirea Constituţiei aşa încât aceasta să definească exclusiv căsătoria ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie, cum dealtfel prevede şi Codul Civil, sunt ilegale.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat joi o hotărâre în acest sens, având la bază contestaţia unui reprezentant al USR Bihor, Doru Verdeş, preşedintele organizaţiei comunale Sântandrei a acestui partid.

CpF a confiscat tricolorul şi s-a „lăţit” ilegal

Într-o sesizare înregistrată pe 2 octombrie la Biroul Electoral Judeţean Bihor, Doru Verdeş a reclamat faptul că promovarea referendumului este făcută ilegal de către Coaliţia pentru Familie, care pe de o parte tipăreşte şi distribuie pliante ce conţin aceeaşi combinaţie din drapelul naţional (albastru, galben, roşu) şi utilizează panouri amplasate în Oradea a căror dimensiune o depăşeşte pe cea prevăzută atât de legea pentru alegerea parlamentarilor (500 x 350 milimetri), cât şi de legea pentru organizarea reuniunilor electorale (400 x 250 milimetri).

În aceeaşi zi, aşa cum BIHOREANUL relata, BEJ Bihor a admis sesizarea reprezentantului USR, însă numai în ce priveşte observaţia că pliantele tipărite sunt, într-adevăr nelegale, conţinând cromatica Tricolorului României, dispunând stoparea distribuirii acestora şi recuperarea celor deja distribuite.

Pe de altă parte, însă, BEJ Bihor a respins sesizarea referitor la nelegalitatea panourilor publicitare pentru promovarea referendumului, astfel încât Doru Verdeş a făcut o contestaţie la Biroul Electoral Central.

Contraatacul CpF

La rându-i, Coaliţia pentru Familie a anunţat joi, în ziua în care BEC urma să se pronunţe, că va contesta decizia BEJ Bihor, susţinând printr-un comunicat semnat de „Biroul de presă al CpF Bihor” că poate continua „fără nicio îngrădire” distribuirea materialelor tipărite şi că folosirea culorilor drapelului naţional ar fi permisă în materialele sale, care nu ar avea caracter electoral, argumentând că până şi ciocolata cu rom foloseşte această combinaţie de culori.

“Folosirea de către cetățenii români a însemnelor naționale, a culorilor cu încărcătură simbolică, nu este interzisă de lege”, a susţinut CpF Bihor, arătând că inclusiv “pe site-ul Biroului Electoral Central, în antet, găsim o combinație de culori într-o succesiune care reproduce drapelul României”.

Să fie demontate imediat!

Decizia BEC cu privire la contestaţia formulată de reprezentantul USR Bihor a fost adoptată joi, dându-i dreptate acestuia integral şi, evident, nemulţumind Coaliţia pentru Familie. Atât doar că vine târziu, cu doar două zile înaintea primei zile de votare în cadrul referendumului.

Prin Hotărâre se consfinţeşte Decizia BEJ Bihor din 2 octombrie cu privire la nelegalitatea pliantelor folosite de CpF şi în acelaşi timp o desfiinţează în ce priveşte al doilea capăt al cererii lui Doru Verdeş, constatând că panourile utilizate pentru promovarea referendumului au dimensiuni care le depăşesc pe cele prevăzute de legislaţia în vigoare.

„Admite contestaţia, dispune îndepărtarea imediată a panourilor amplasate în Municipiul Oradea, pe strada Războieni nr. 69 (n.r. – lângă Bunexim Velenţa), în Parcul 1 Decembrie, în Piaţa Emanuil Gojdu (n.r. – turbogiraţie)”, a decis BEC, hotărârea fiind definitivă.

De altfel, vineri dimineaţă, municipalitatea orădeană a şi început demontarea panourilor. Adepţii referendumului, însă, „şi-au făcut treaba” cu ele din plin, având în vedere că au rămas mai puţin de 24 de ore până la începerea consultării populare maraton, întinse pe durata a două zile, până duminică seară la ora 21.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON