URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2010, 19:15

Din 1 iulie, spitalele orădene trec la Primărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, reducerea a 9.200 de paturi în spitale şi a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul, de la 1 iulie, a 373 de spitale în administrarea autorităţilor locale, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

El a arătat că, astfel, numărul de directori într-un spital va fi redus la maxim trei posturi, comparativ cu situaţia actuală când numărul acestora ajunge chiar şi la zece posturi.

"După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, astăzi am făcut cel mai important pas din ultimii ani în sistemul sanitar românesc- descentralizarea. După 5 luni în această funcţie am convingerea că descentralizarea reprezintă soluţia pe termen lung. Nu mai putem continua pe un drum care duce nicăieri şi cred că a venit momentul să ne hotărâm, în sfârşit, dacă vrem sau nu "să punem pe picioare" sistemul sanitar", a afirmat ministrul bihorean.

El a mai spus că descentralizarea spitalelor nu este <un leac miraculos pentru toate "bolile" sistemului sanitar>, dar reprezintă în acest moment "singura soluţie de eficientizare şi de asigurare a transparenţei decizionale pentru sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România".

"În prezent, avem un sistem bicefal: clădirile spitalelor sunt în proprietatea administraţiilor publice (locale, respectiv, judeţene), în timp ce managerii acestor instituţii sunt numiţi de către ministrul Sănătăţii. Practic, în mâinile ministrului Sănătăţii se află destinul a 435 de spitale. Realitatea ne-a demonstrat că această decizie a fost una păguboasă", a spus Cseke Attila, adăugând că nimeni nu are cum să conducă sau să verifice modul în care sunt conduse 435 de instituţii, "indiferent cât de priceput ar fi".

Datoriile vor fi plătite

Spitalele au fost transferate, prin hotărâre, exclusiv în administrarea autorităţilor publice locale proprietare ale imobilului, "fără a ţine cont de culoarea politică a primarului sau a preşedintelui consiliului judeţean", a susţinut ministrul. Doar un număr de 62 institute naţionale, unităţi sanitare de interes de naţional şi spitale de urgenţă importante la nivel regional vor rămâne în subordinea ministerului.

Managerul spitalului va fi numit printr-un concurs organizat de consiliul de administraţie, în care reprezentanţii autorităţilor locale vor fi majoritari, şi va fi obligat să raporteze lunar execuţia bugetară.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede totodată limitarea fondului de salarii din bugetul unui spital. "Am reglementat fără echivoc procentul de cheltuieli salariale din bugetul spitalului, care va fi de maxim 70%, inclusiv pentru spitalele care rămân ale statului", a spus ministrul Sănătăţii.

Statul va acorda în continuare sprijin pentru achiziţionarea de echipamente intraspitaliceşti, cu condiţia să existe şi cofinanţare din partea autorităţilor publice locale.

Cseke a subliniat că spitalele vor fi transferate autorităţilor locale cu plata arieratelor înregistrate la 31 martie 2010, în sumă totală de 673,9 milioane lei. Plata acestora este prevăzută în ordonanţă şi va fi efectuată în urma viitoarei rectificări bugetare.

Aproximativ 60% dintre spitale au primit deja noile structuri organizatorice, iar până la sfârşitul săptămânii va fi finalizată reducerea numărului de paturi.

În judeţul Bihor, Consiliul Judeţean Bihor va prelua Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Psihiatrie Nucet, restul instituţiilor cu paturi fiind preluate de consiliile locale din Oradea, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleşd, Ştei şi Bratca.

Primăria Oradea îl felicită pe Cseke

Printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, administraţia orădeană salută decizia privind transferul spitalelor locale către primărie, simultan cu plata datoriilor acestora.

"Conducerea Primăriei municipiului Oradea doreşte să-l felicite public pe ministrul Sănătăţii, dl. Cseke Attila, pentru descentralizarea sistemului sanitar şi pentru transferul unităţilor sanitare către autorităţile locale fără restanţe, din conţinutul actelor normative adoptate rezultând că bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu sumele necesare pentru plata obligaţiilor peste termenele de scadenţă înregistrate până la data de 31 martie 2010 de către unităţile sanitare cu paturi", se spune în comunicat, care precizează că "Primăria Oradea face toate demersurile pentru preluarea administrării spitalelor într-un timp cât mai scurt".

Spitalele orădene care urmează să intre în subordinea Primăriei orădene sunt: Spitalul Municipal Gavril Curteanu, Spitalul de Neuropsihiatrie, Spitalul de Penumoftiziologie şi Spitalul de Obstetrică Ginecologie.

După cum se ştie, conducerea municipalităţii orădene a făcut demersuri pentru trecerea în administrarea Primăriei a celor patru spitale încă din anul 2008 când municipiul a fost cuprins, alături de Bucureşti, într-un program pilot privind descentralizarea unităţilor spitaliceşti. Pentru reducerea cheltuielilor şi eficientizarea activităţii celor patru spitale Consiliul Local Oradea a hotărât în august 2008 unificarea lor în cadrul Spitalului Clinic Municipal Oradea. Unificarea n-a mai avut loc deoarece hotărârea care prevedea acest lucru a fost abrogată în ianuarie 2009, după plecarea guvernării liberale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
BAFTA
Vrei sa faci bani dar nu-ti place sa umbli la interviuri si sa dai de sefi uraciosi? Vrei sa fii liber in graficul de munca, dar sa ai un salariu stabil si bun? Vrei sa stai acasa si sa lucrezi si asta sa nu iti afecteze veniturile? Atunci ai nevoie de lucrul pe care eu ti-l ofer. Nici un fel de inselatorie, sponsorizare de inceput, sau taxa de start in afaceri...Pentru doar 3-4 ore de lucru pe zi poti castiga 75-100$ pe saptamana si mai mult daca lucrezi mai mult. Ce iti trebuie? Internet si calculator conectat la retea si un minim de cunostinte in accesari de site-uri on-line...restul, depinde doar de tine si de cat de multa staruinta iti dai. Lucrul e mai mult legat cu casuta de e-mail. Pentru informatii suplimentare, trimite-ti un e-mail cu subiectul "LUCRU" pe adresa de e-mail white_roses1983@yahoo.com. Nu uitati sa scrieti la subiect cuvantul "LUCRU".
Postat 04 Iunie 2010, 13:11 de ADI
La maternitate, birjar!!!!!
Sa intelegem ca Maternitatea va trece in ograda administratiei locale, adica a Primariei.....:)))) What a delight.....
Postat 03 Iunie 2010, 12:39 de kaboom
speram la mari schimbari
Ar trebui sa se reglementeze si cu cabinetele particulare, sunt multi doctori de la stat care isi trimit pacienti la cabinete particulare iar daca nu meri te lasa sa mori in spitalul de stat, toti stim cum e cu operatiile care la stat nu se pot face numai peste 2 luni iar la el la cabinet te poti programa maine. si e destul de logica treaba!
Postat 03 Iunie 2010, 12:35 de bunicu
ce s a schimbat?
asta ce inseamna ca nu vom plati tratamentele si analizele in spitale? acum practic medicii sunt doar pentru caonsultatii gratuite modul de evolutie a bolii si tratamentului in functie de buzunarul bolnavului depinde doar de DIVINITATE, unui handicap i se spune aveti tratament si consultatii gratuite conform legii, dar legea stie ca nu mai sunt fonduri pentru tratamente? nu stiu ce vor schimba acesti oameni dar sa o faca bine altfel ajungem la CEDO, pentru ce am contract cu casa de asigurari medicale ca sa intretin administratia publica prin cladiriile care le are........hotie pe fata, am intrat in uniune sau suntem pe lanaga uniune?
Postat 03 Iunie 2010, 12:31 de wow
spitale
vai dar va veni si masinaria de partid pedelista cu tot cu cadristii care nu fac altceva decat sa lucre pt pedeleu in timpul celor 8 ore de serviciu avem noi unu la maternitate la retele informatice habar nu are de nimica doar vorbeste la telefon si lucra pt pedelei toata ziuaa
Postat 02 Iunie 2010, 21:23 de ioioioi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON