URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2018, 13:38

De Centenar, Tokes sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi cere ajutor „fraţilor români” împotriva antimaghiarismului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentar ales pe listele partidului de guvernământ din Ungaria, fostul episcop orădean Laszlo Tokes s-a pronunţat, într-o „Declaraţie de Anul Nou” remisă presei în cursul zilei de marţi, pentru realizarea autonomiei teritoriale a maghiarimii din România, pe care o consideră ca fiind una din „schimbările democratice” care „trebuie să continue” după răsturnarea regimului comunist.

„Căutăm prieteni şi aliaţi români”

În declaraţia sa, fostul episcop consideră că „schimbările democratice” începute în România în decembrie 1989 trebuie continuate, deoarece „maghiarii din Transilvania au stat mereu în fruntea luptei împotriva dictaturii comuniste”.

Criticând UDMR pentru colaborarea cu PSD, „partidul lui Iliescu”, inclusiv la adoptarea unor legi de natură „să lezeze statul de drept și să favorizeze actele de corupție”, Tokes afirmă că „în noul an dorim schimbarea acestei atitudini”.

„Țara noastră se pregătește să jubileze în acest an centenarul făuririi României Mari. O adevărată sărbătoare ar fi motivată doar dacă țara ar reuși să scape definitiv de comunism și de urmările lui nefaste”, spune eurodeputatul, adăugând că, pe de altă parte, „comunitatea maghiară din România ar putea privi cu respect această aniversare seculară doar dacă ar lua sfârșit practica asupririi național-comuniste și dacă s-ar putea simți la ea acasă în această țară, care este și a ei”.

Pentru acest deziderat, spune Tokes, „căutăm acei prieteni și aliați români cu care să putem dialoga și conlucra în spiritul respectului reciproc, al dragostei, al egalității”, pentru a preveni împreună „ca forțele ultranaționaliste să reușească să profite de centenar, respectiv de antimaghiarism, în scopuri politice meschine”.

Sprijin necondiţionat pentru autonomia teritorială

Preşedintele CNMT îşi exprimă speranţa că anul 2018, când se împlinesc 100 de ani nu doar de la Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României, ci şi înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc, va putea fi declarat "an dedicat autodeterminării naționale maghiare”.

Concret, Tokes spune că, în calitatea pe care o are, sprijină două demersuri având ca scop autonomia maghiarimii din Tranislvania, amintind că CNMT susţine strângerea de semnături pentru aşa-numitul Minority Seif Pack, o iniţiativă legislativă propusă la nivel european pentru „ocrotirea minorităţilor naţionale”, iar pe de altă parte subliniază „sprijinul necondiţionat” pentru proiectul de lege depus la Parlament de preşedintele UDMR Covasna, Kulcsár-Terza József-György ce vizează autonomia culturală, financiară şi teritorială a Ţinutului Secuiesc .

Tokes salută, în context, poziţia comună exprimată la Cluj în prima zi a acestei săptămâni de reprezentanţii celor trei partide ale maghiarilor din România, PCM, PPMT şi UDMR, această din urmă formaţiune fiind „dojenită” însă pentru că nu şi-a asumat iniţiativa ca partid.

Alegerile din Ungaria, liant pentru maghiarime

În declaraţia sa, Laszlo Tokes aminteşte, de asemenea, că în acest an în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare, pe care le vede ca având un „rol integrator” al „naţiunii maghiare”, la a cărei „unificare peste graniţe” contribuie. Participarea maghiarilor de pretutindeni la alegeri conferă conținut concret instituției universale a cetățeniei maghiare, pe de altă parte conectează în mod organic maghiarimea de dincolo de granițele statului ungar la circulația sanguină a întregii națiuni”.

Preşedintele CNMT afirmă că forul pe care îl conduce „doreşte să contribuie” prin reţeaua sa organizatorică din Ardeal şi prin activitatea sa în parteneriat cu PPMT la „înfăptuirea transformărilor sociale democratice din România și la îmbunătățirea situației minorităților naționale” în anul „dedicat autodeterminării naționale maghiare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON